Ingesloten Groenewegen komt nét te laat in Parijs-Chauny, Consonni wint Wielrennen
Wielrennen

Ingesloten Groenewegen komt nét te laat in Parijs-Chauny, Consonni wint

Ingesloten Groenewegen komt nét te laat in Parijs-Chauny, Consonni wint

Een zenuwslopende fotofinish in Parijs-Chauny. Op het blote oog leek Simone Consonni, de sprinter van Cofidis, verrassend Dylan Groenewegen achter zich te houden. De Amsterdammer zat goed gepositioneerd, maar kwam klem te zitten in de laatste tweehonderd meter door een slim manoeuvre van Marc Sarreau. Toen de Nederlander eenmaal ruimte had, leek het al te laat, hij kwam alleen nog verrassend hard opzetten. Na enig juryberaad kwam de definitieve uitslag door: Consonni één, Groenewegen twee.

Op de dag van het WK wielrennen in Wollongong, Australië, stonden een aantal rappe mannen aan de andere kant van de wereld aan de start in Margny-lès-Compiègne, Frankrijk. Groenewegen, Jasper Philipsen, Arnaud Démare en nog een aantal anderen maakten zich daar op voor de Franse semiklassieker Parijs-Chauny. Voor Groenewegen een extra interessante koers, omdat er belangrijke UCI-punten te verkrijgen waren in de strijd om WorldTour-plekken. Degradatiekandidaat Lotto Soudal ging de strijd aan met Arnaud De Lie.

Kopgroep met twee Belgen krijgt weinig ruimte

Vroeg in de wedstrijd koos een kopgroep van vier renners het hazenpad. Ludovic Robeet (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Rune Herregodts (Sport Vlaanderen - Baloise) waren de bekende namen in het gezelschap. Clément Carisey (GoSport - Roubaix) en Jorre Debaele (Minerva) waren de overige twee in de kopgroep. Halverwege de wedstrijd had het kwartet een voorsprong van 2.20 minuten op het peloton.

Debaele en Carisey konden na een tijdje de andere twee niet meer bijbenen. Met nog 35 kilometer voor de wielen hadden Robeet en Herregodts een voorsprong van veertig seconden op het peloton. In dat peloton werd ondertussen hard gekoerst en kwamen er een aantal demarrages, maar zonder succes. De mannen van Alpecin-Deceuninck legden de opportunisten het zwijgen op en controleerde het tempo voor Philipsen.

Herregodts kan sprint niet vermijden, Philipsen doet niet mee

Herregodts wist dan als laatste over te blijven van de vluchters. De jonge Belg, die volgend jaar voor Intermarché uit zal komen, werd ingerekend met nog tien kilometer te gaan door een kleine kopgroep dit ontstaan was op de Côte de Guivry. De sprinters hadden de schade goed beperkt gehouden, waarna alles weer samen kwam richting de ultieme finale.

Hierna probeerden enkele renners zonder succes een gat te creëren. De enige die een noemenswaardig gat kreeg, was Anthony Turgis. De Fransman deed een fraaie poging, maar ook hij kon zijn uitvalspoging niet tot een succesvol einde brengen. De mannen van Groupama-FDJ brachten hem terug terwijl ze bezig waren met de lead-out voor Démare. Alle topsprinters zaten er nog, tot Philipsen opeens wegzakte...

De Vlam van Ham kon, naar alle waarschijnlijkheid door mechanisch defect, toch niet meesprinten. De mannen van Cofidis pakten de leiding over, om Consonni te positioneren. De Italiaan zette zijn sprint als eerste aan, met Groenewegen in zijn wiel. Niks kon de Amsterdammer nog van de zege houden... Tot Sarreau hem in wist te sluiten! Groenewegen kon lange tijd nergens heen en zat vast in het wiel van Consonni. In de laatste honderd meter probeerde hij nog een gat te forceren en te remonteren, maar hij kwam net te laat. De winst ging na lang juryberaad naar Simone Consonni!

Uitslag Parijs-Chauny 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws