Philipsen, Jakobsen en Groenewegen zorgen met fotofinish voor droompodium in Kampioenschap van Vlaanderen Wielrennen
Wielrennen

Philipsen, Jakobsen en Groenewegen zorgen met fotofinish voor droompodium in Kampioenschap van Vlaanderen

Philipsen, Jakobsen en Groenewegen zorgen met fotofinish voor droompodium in Kampioenschap van Vlaanderen

Jasper Philipsen heeft in Koolskamp het Kampioenschap van Vlaanderen weten te winnen. De spurter won het gele truitje met de Vlaamse leeuw erop door zijn concurrenten Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen de maat te nemen in een felle eindspurt.

Niet alleen in Spanje is het koers deze dagen, maar ook in de Europese regio waar het altijd koers is: Vlaanderen. Daar stond vrijdag het Kampioenschap van Vlaanderen op de rol, voorheen bekend als Koolskamp Koers. In België mochten ze een mooi deelnemersveld verwelkomen, met onder meer Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Groenewegen (Jayco AlUla) en Jakobsen (Soudal Quick-Step). Voor die laatste was het één van zijn laatste wedstrijden in de Europese kampioenentrui.

Vier renners namen de openingsfase voor hun rekening: Gijs Van Hoecke (Human Powered Health), Samuel Leroux (Roubaix), Thibau Verhofstadt (Tarteletto-Isorex) en Fabio Christen (Q36.5) kregen een voorgift, maar de ploegen van de topfavorieten gaven dat viertal nooit echt serieus kans op een zege of mooi resultaat in deze wedstrijd voor sprinters.

Lekke banden, valpartijen: Kampioenschap van Vlaanderen was echte spurterskoers

Richting de laatste dertig kilometer grepen de spurtersteams de controle helemaal in handen. Van Hoecke, Leroux, Verhofstadt en Christen werden bedankt voor bewezen diensten en moesten het initiatief in de koers aan de WorldTour-formaties laten. Ondertussen reden onder meer Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck) en Coen Vermeltfoort (VolkerWessels) lek. Ook was er een val te betreuren, waardoor een deel van het peloton op een smalle Vlaamse weg uitgeschakeld werd voor de zege.

In de laatste tien kilometer nam de nervositeit in de grote groep zienderogen toe, met ploegen die met elkaar in de clinch lagen voor een positie helemaal voorin. Bij het ingaan van de laatste drie kilometer leek vooral Groenewegen de boel goed op een rij te hebben, maar de wagonnetjes werden in de tombola uit elkaar geslagen.

Alpecin-Deceuninck kwam onder het vod opzetten met Philipsen, terwijl Soudal Quick-Step de andere kant koos. De Europese kampioen werd perfect afgezet, met Philipsen naast zich. In het rechtstreekse duel kwamen de twee Nederlanders en de Belg naast elkaar over de meet, waardoor een fotofinish uitkomst moest bieden. Daaruit kwam naar voren dat Philipsen net iets eerder was.

Uitslag Kampioenschap van Vlaanderen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws