Pidcock haalt na WK-titel uit naar UCI: 'Bullshit, oneerlijk: zo kun je het niet doen' Wielrennen
Wielrennen

Pidcock haalt na WK-titel uit naar UCI: 'Bullshit, oneerlijk: zo kun je het niet doen'

Pidcock haalt na WK-titel uit naar UCI: 'Bullshit, oneerlijk: zo kun je het niet doen'

Tom Pidcock wist zaterdag op weergaloze wijze het WK mountainbiken naar zich toe te trekken, waarmee de cirkel min of meer rond was voor de Brit: in eigen land wereldkampioen worden, dát was wat hij wou. 'Dit voelt echt geweldig', liet hij weten na afloop.

Direct na de finish zocht Pidcock naar vrienden, familie en mensen die hem hadden ondersteund in zijn pad naar deze zege. Vervolgens klom hij de tribune in, voor een foto met het uitzinnige thuispubliek in Schotland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. 'Het was hier geweldig', zei hij na afloop tegen de schrijvende pers in Glentress Forest. 'Vele jaren geleden kwam ik hier al mountainbiken met mijn vader, het is echt een mooie plek. Het doet me aan Yorkshire denken.’

'Het voelt goed, het is echt een grote opluchting', vervolgde de veelzijdige coureur van INEOS Grenadiers. 'Het is een lange week geweest en het is heel speciaal om te kunnen winnen voor mijn thuispubliek. Dat is ook waarom ik na de wedstrijd het publiek inging voor een foto', verklaarde de nu regerend olympisch én wereldkampioen op de mountainbike.

Toch was het niet alleen maar genieten wat Pidcock kon doen. 'Op het laatste stuk kon ik het eigenlijk pas laten inzinken, ik had heel veel stress in de laatste rondes. Sam Gaze kwam eraan en ik móést hem afhouden. Ik reed goed, maar er was ook een probleempje met mijn fiets. Er zat iets los, en ik zag Sam komen… pfoe, daardoor kon ik niet echt genieten.’

Pidcock haalt na WK-titel uit naar UCI: 'Bullshit, oneerlijk: zo kun je het niet doen'

Pidcock: 'Mentaal is zo'n WK na de Tour niet gemakkelijk'

Pidcock moest de afgelopen tijd flink wat keuzes maken, daar hij alle facetten van de sport bezit. '‘Ik had de wegrace graag gedaan, het was een geweldige wedstrijd om te kijken', aldus de Brit. 'Maar het is mentaal niet gemakkelijk om je na de Tour de France nog te moeten richten op een evenement als dit WK. Ik ben nu ook toe aan vakantie, pas daarna gaan jullie mij pas in mijn regenboogtrui zien. Ik rijd nog enkele Wereldbekers en het testevent voor de Spelen van Parijs.'

Tot slot kwam ook Pidcock nog terug op het gehannes rondom zijn startpositie, waarbij hij de mening van 'lotgenoten' Mathieu van der Poel en Peter Sagan deelde: hij vond het niet per se nodig. 'Het is gewoon bullshit, toch? Het was niet voor mij, ze hebben me gewoon naast iemand gezet die eigenlijk achter me zouden moeten staan.' De man uit Yorkshire zou eigenlijk op rij zeven staan, maar mocht nu plaatsnemen op rij vijf.

Pidcock baalde er dan ook van dat zijn naam genoemd werd als mogelijke oorzaak, daar ze hem als Brit verder naar voren zouden willen hebben. 'Het is ongelofelijk, ik heb ook drie weken voorbereiding op de Tour de France opgeofferd om te kunnen mountainbiken. Zo kon ik punten scoren, en dan veranderen ze die regel ineens. Zo kun je het niet doen, het is oneerlijk', richtte hij zich tot de UCI.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws