Pogacar heeft meer moeite met fans dan concurrentie op Monte Grappa: Arensman en Bardet plafonneren Wielrennen
Wielrennen

Pogacar heeft meer moeite met fans dan concurrentie op Monte Grappa: Arensman en Bardet plafonneren

Pogacar heeft meer moeite met fans dan concurrentie op Monte Grappa: Arensman en Bardet plafonneren

Tadej Pogacar heeft zoals verwacht de twintigste etappe van de Giro d'Italia, met daarin twee keer de Monte Grappa, gewonnen. De Sloveen van UAE-Team Emirates hintte de afgelopen dagen al op een ritzege nabij Slovenië en maakte die woorden meer dan waar.

Waar het in de eerste twee weken van de Giro d'Italia nog lekker weer was, bleef dat in de derde week grotendeels achterwege. Ook zaterdag troffen de coureurs bij de start weer stortregen aan, waardoor men met de nodige kledij aan het vertrek verscheen. Buiten de roze trui van Pogacar om stond er nog redelijk wat op het spel, dus genoeg renners stonden nog wel met fiducie aan het vertrek.

De rest van het peloton had de woorden van Pogacar ook goed in de oren geknoopt, want de animo om voor de vroege vlucht te gaan viel goed mee op deze zaterdag. Enkele ploegen probeerden wel wat en eigenlijk kregen ze allemaal wel een vrijgeleide, waardoor het maar enkele pogingen duurde vooraleer een groep van elf renners weg kon rijden.

De namen? Nicola Conci, Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), Davide Ballerini, Henok Mulubrhan (Astana), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Edward Theuns (Lidl-Trek), Pelayo Sanchez (Movistar), Lorenzo Germani (Groupama-FDJ), Andrea Pietrobon (Polti-Kometa) en Alessandro Tonelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizané) waren present.

In het peloton liet UAE-Team Emirates de voorsprong tot vier minuten stijgen, maar dat was het moment dat Rui Oliveira en Juan Sebastian Molano werden ingezet om de boel binnen te perken te houden. Ondertussen zakte Pogacar uit tot achter het peloton om een wel heel opvallende reden: er was geen zonnebrand aanwezig in de ploegleidersauto en daardoor moest hij bij de medische wagen postvatten.

Lees verder onder de video.

UAE-Team Emirates maakt indruk bij eerste keer Monte Grappa

Enfin, alle grapjes voorbij: richting de eerste passage van de Monte Grappa nam UAE-Team Emirates de koers nog steviger in handen. Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen en Domen Novak werden ingezet om de monsterklim voor hun rekening te nemen, wat ze naar behoren deden: op de top van de beklimming waren er nog circa 25 renners over, met Filippo Zana als grootste slachtoffer. De nummer negen van het klassement moest vroeg lossen.

Giulio Pellizzari slaagde er namens VF Group - Bardiani CSF- Faizane in om de oversteek naar de kopgroep te maken en als eerste boven te komen op de klim, waardoor hij de tweede plek in het bergklassement achter Pogacar op kon eisen. De Italiaan dook, samen met Tonelli, Sanchez en Janssens één minuut voor het peloton de afzink in.

In de afdaling wisten Pellizzari, Tonelli en Sanchez dit uit te bouwen naar 2.30 minuut, wat toch wel een mooie voorsprong was voor het aanvatten van de tweede Monte Grappa. Ook bij UAE zagen ze dat in, waar de belangrijke knechten één voor één volle bak hun kopbeurten afwerkten in dienst van de Pogacar-launch. Eerste slachtoffers, na Zana, waren Davide Piganzoli (Polti-Kometa) en Lorenzo Fortunato (Astana) als nummer elf en dertien van de algemene rangschikking.

Pellizzari hield ondertussen stevig stand, waardoor Pogacar zijn knechten sommeerde om toch maar wat harder te gaan rijden. Deze tempoversnelling was er te veel aan voor Romain Bardet, namens dsm-firmenich PostNL de nummer zeven van de algemene rangschikking. Hij plafonneerde en verloor rap redelijke wat tijd op de overgebleven klassementsmannen.

Licht geïrriteerde Pogacar rijdt alles op een hoop

Op 6,5 kilometer van de top pakte Rafal Majka over van Domen Novak, waarmee het gat naar voren opnieuw stevig verkleinde. De Pool gooide er nog een extra versnelling tegenaan en reed daarmee Ben O'Connor (Decathlon AG2R), Thymen Arensman en uiteindelijk ook Geraint Thomas van INEOS Grenadiers eraf. Bleven over: Pogacar, Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Antoinio Tiberi (Bahrain Victorious) en Einer Rubio van Movistar.

Niet voor lang, want op vijf kilometer van de top kwam de allesverwoestende aanval van Pogacar. De Sloveen reed in één ruk naar Pellizzari toe, maakte nog een boos handgebaar naar een supporter die hem aanraakte en wenkte Pellizzari bij het voorbijsteken nog even. Daarachter bleven de ijzersterke renners Tiberi, Martinez en Rubio over, terwijl Arensman een lastige dag kende. Hij kon de groep met Thomas en O'Connor niet volgen, die op hun beurt weer Martinez en co goed in het zicht hielden.

Lees verder onder de video.

Met twee minuten voorgift rondde Pogacar de top, terwijl daarachter alles status quo bleef. Op Bardet en Zana na bleef alles redelijk dicht bij elkaar, waardoor we - op een versnelling van Martínez na - in gelijke draf de afdaling richting Bassano del Grappa afwerkten. Daar mocht Pogacar, nadat hij een jonge fan nog een bidon gaf, zijn voorbedachte juichgebaar maken, bij zijn zesde etappe-overwinning van deze Giro d'Italia. Achter hem kwam iedereen op gelijke posities over de meet, op Arensman - die wel plek zes behield - en Bardet na.

Uitslag etappe 20 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 20 Giro d'Italia 2024 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws