Pogacar maakte het even spannend, maar kan niet tippen aan winnende Ganna: Thomas en Arensman doen goede zaken Wielrennen
Wielrennen

Pogacar maakte het even spannend, maar kan niet tippen aan winnende Ganna: Thomas en Arensman doen goede zaken

Pogacar maakte het even spannend, maar kan niet tippen aan winnende Ganna: Thomas en Arensman doen goede zaken

Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) heeft de tweede en tevens laatste tijdrit in de Giro d'Italia naar zich toegetrokken. De Italiaan was aan de meet ongeveer een halve minuut sneller dan nummer twee Tadej Pogacar, die het in het begin nog even spannend leek te maken. Sowieso was er sprake van een INEOS-feestje, daar ook Geraint Thomas en Thymen Arensman uitstekende zaken deden.

Op de voorlaatste dag voor de tweede rustdag mochten de tijdritfietsen voor de tweede keer deze Giro van stal worden gehaald. In de omgeving van het Gardameer was een parcours uitgetekend van ruim dertig kilometer. Hoewel de chrono aanzienkelijk minder hoogtemeters kende dan de eerste proef tegen de klok, was er van een biljartvlak parcours ook geen sprake. Zo was er bij topfavoriet Ganna voorafgaand alvast geen sprake van onderschatting.

Affini en Hoole rijden sterke tijdrit, maar Ganna is al snel baas boven baas

De eerste serieuze richtijd werd gezet door de Tsjechische tijdrijder Josef Cerny (Soudal-Quick Step). Hij klokte een tijd van 36.58 minuten. Verschillende andere goede tijdrijders, zoals Daan Hoole, Edoardo Affini en Maximilian Walscheid beten onderweg hun tanden stuk op de tussentijden van Cerny. Aan de finish waren de rollen echter omgekeerd. Zo kenden Hoole, Walscheid en Affini alle drie een beter tweede deel. Van hen was Affini met 36.32 minuten de snelste.

Intussen was met Ganna een grote bedreiging voor Affini vertrokken. De voormalig wereldkampioen tijdrijden en huidig Italiaans kampioen was gelijk goed vertrokken. Bij het eerste tussenpunt, na ongeveer zeven kilometer, was de renner van INEOS Grenadiers al 21 seconden sneller dan Affini. De laatste werd echter al eerder van de hot seat verdrongen, namelijk door Tobias Foss, ook voormalig wereldkampioen tegen de klok en ploegmaat Ganna.

Een geduchte tegenstander zou de Noor echter niet worden voor zijn ploegmaat. Foss mocht enkel de hot seat warmhouden voor Ganna. De Italiaan verpulverde namelijk de tijd van Foss en was maar liefst 1.26 minuut sneller. De overige starters mochten hun borst natmaken om deze monstertijd (35.02) nog te kloppen.

Arensman doet geweldige zaken in algemeen klassement

Mogelijk kwam de concurrentie uit eigen hoek. De Amerikaan Magnus Sheffield is namelijk een sterke tijdrijder en verkeert de voorbije weken in uitstekende vorm. Hij vertrok alvast goed en kwam met een achterstand van vijf seconden als één van de weinigen in de buurt van Ganna. Intussen verloor Foss aan de finish zijn tweede plek aan Luke Plapp (Jayco-AlUla). De Australiër finishte 1.18 minuut achter Ganna. Voor Sheffield eindigde de chrono echter in mineur, daar de Amerikaan onderuit ging in een bocht en daarmee logischerwijs veel tijd verloor (36.37).

Het was daarna vooral uitkijken naar de klassementsrenners, te beginnen met specialist Thymen Arensman. Van hem werd veel verwacht en dat was niet geheel ten onrechte. De Pelikaan van Deil, ook uitkomend voor INEOS Grenadiers, was ijzersterk onderweg, zoveel werd duidelijk aan meetpunt één. Dat bleek ook aan de finish nog het geval, met een toen knappe tweede tijd (36.09), iets meer dan een minuutje achter Ganna. Met die tijd werd al snel duidelijk dat hij veel jongens zou gaan passeren in het klassement, onder wie mindere tijdrijders als Einer Rubio, Lorenzo Fortunato en Romain Bardet.

Thomas, O'Connor, Tiberi en Pogacar met ijzersterke tijdritten, Martinez juist ietsjes minder: dagwinst naar Ganna

Bij de andere klassementstoppers deden velen het uitmuntend. Zo kenden Ben O'Connor (36.27), Geraint Thomas (36.16) en Antonio Tiberi (36.21) - voor Arensman de belangrijkste concurrent in de strijd om het wit - een geweldig 'individueel' dagje in het zadel. De nummer twee in het klassement, Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe), kende dan weer een minder goede dag (36.47) en moest tijd prijsgeven, waardoor Thomas hem voorbijging in het klassement.

Ganna zat inmiddels al heel lang in de hot seat en leek daar niet meer uit weg te gaan. Of toch wel? Rozetruidager Pogacar was bij tussenpunt één zowaar sneller onderweg dan de Italiaanse tempobeul! Het was natuurlijk nog maar de vraag of hij dat kon vasthouden, al leken de signalen wel op groen te staan. Dat resulteerde in een nagelbijtend spannende finale, waarbij Pogacar constant rond de één à twee (tot soms drie) seconden sneller was dan Ganna. Naarmate de finish dichterbij kwam, leek het duel toch in het voordeel van Ganna uit te pakken. En zo bleek ook aan de meet, waar de Sloveen uiteindelijk 29 seconden moest toegeven op zijn Italiaanse opponent.

Uitslag etappe 14 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het verslag van etappe 14 in de Giro d'Italia terug in ons liveblog!

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news