Quintana laat klasse weer eens zien en wint pardoes slotrit én eindklassement in de Provence Wielrennen
Wielrennen

Quintana laat klasse weer eens zien en wint pardoes slotrit én eindklassement in de Provence

Quintana laat klasse weer eens zien en wint pardoes slotrit én eindklassement in de Provence

Nairo Quintana heeft de derde en tevens laatste etappe in de Tour de la Provence gewonnen. De Colombiaan toonde weer eens een glimp van zijn klasse op een steile slotklim in deze ronde. Omdat Julian Alaphilippe zijn hand overspeelde, greep Quintana ook de eindzege én het bergklassement.

Koninginnenrit-alarm in Frankrijk, want na al drie pittige dagen was het op de slotdag klimmen geblazen! Het zwaartepunt zat in de finale, met de 13,4 kilometer lange Montagne de Lure (aan 6,5 procent) als slotklim. Luke Rowe (INEOS Grenadiers) en Alexis Gougeard (B&B Hotels) namen in de openingsfase de benen voor de kopgroep. Zij kregen al snel Romain Combaud (Team DSM) mee en waren uiteindelijk met vijf toen Nicolas Debeaumarché (St-Michel-Auber 93) en Jonathan Couanon (ook al Nice Métropole Côte d'Azur) erbij kwamen.

Kopgroep krijgt ruimte voorsprong, Combaud blijft over

Toen de oorlog na de openingsfase over was, liet het peloton de boel rap op z'n beloop. De voorsprong van de kopgroep van vijf steeg naar een dikke zeven minuten. Het overgrote deel van die voorgift werd vergaard op de eerste klim van de dag, de Col de Buire. Die klim van zes kilometer moest ook na dik honderd kilometer nog eens worden bedwongen. Op de top was er nog 4.30 minuten over voor Rowe en consorten. In het peloton had Arkéa-Samsic de controle en het toonde daarmee z'n ambities. Ook AG2R Citroën Team, Groupama-FDJ en Trek-Segafredo meldden zich op de voorposten. Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer was er nog een kleine drie minuten. Het ging in die fase te hard voor Gougeard vooraan, waardoor we vier leiders overhielden.

Met nog twee minuten voorsprong en twintig kilometer voor de wielen, gingen de kopgroep en het peloton er bijna aan beginnen. De slotklim - de Montagne de Lure - moest de beslissing gaan brengen in deze Tour de la Provence. Door toedoen van TotalEnergies en Groupama-FDJ was er aan de voet slechts een dikke minuut over voor de leiders, waar Combaud en Debeaumarché de beste benen hadden en wegreden van de andere drie. Toen Combaud ook z'n laatste medevluchter wist te lossen, was het nog even all-in voor de Fransman van DSM. Op negen kilometer van de top was het peloton tot op een half minuutje genaderd.

Klassementsmannen moeten het laten zien

Met klassementsleider Filippo Ganna nog altijd netjes in het flink uitgedunde peloton, moesten de andere klassementsmannen zo langzamerhand toch uit hun hok komen. Combaud hield knap stand, omdat het beste er bij Groupama-FDJ ook wel vanaf was. TotalEnergies dichtte het gaatje iets meer, alvorens Quick Step-Alpha Vinyl en Arkéa-Samsic het tempo met 5,5 kilometer te gaan echt gingen verhogen. Combaud was er dan toch echt aan voor de moeite.

Meteen was het moment daar voor Quintana om eraan te beginnen, met Alaphilippe op z'n wiel. Iván Sosa (Movistar) en Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo) probeerden wel te volgen, maar toen ging Quintana nóg een keer. Alaphilippe moest het antwoord dit keer schuldig blijven, maar kreeg wel Sosa bij zich vanuit de achtergrond. Met nog 2,5 kilometer te gaan moest Alaphilippe ook lossen bij Sosa en raakte de eindzege in het klassement uit zicht.

Quintana moest een halve minuut goedmaken op Alaphilippe, die na het lossen van Ganna in pole position stond om te winnen. Het was echter de klimmer van Arkéa-Samsic die alles voor zich opeiste. Ritwinst na een indrukwekkend staaltje klimmen én de eindzege in de Tour de la Provence, met Alaphilippe die in de slotkilometers instortte.

Uitslag etappe 3 Tour de la Provence 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws