Namen als Lucho Herrera, Santiago Botero, Fabio Parra, en recentelijker Rigoberto Urán en Nairo Quintana hebben jarenlang de wielersport van een geel-blauw-rode glans voorzien. Iedere generatie heeft wel zijn Colombiaanse wielerheld. Maar nu Urán gestopt is en Quintana niet meer het niveau lijkt te hebben om volgend jaar te schitteren, wie neemt nu die rol op zich? Egan Bernal had die kroon kunnen dragen, maar zijn carrière is door blessures en tegenslagen onzeker. Volgens Quintana zelf is het bovendien de vraag of Colombia überhaupt nog snel een nieuwe topper voortbrengt.
Quintana is, na Urán, de populairste wielrenner van Colombia. Met eindzeges in de Giro d’Italia en de Vuelta a España en drie podiumplaatsen in de Tour de France, is hij een van de meest succesvolle wielrenners uit de geschiedenis van het land. Het heeft hem een enorme populariteit opgebracht, die hij ook soms goed inzet. Zo is hij maatschappelijk betrokken en werd hij beloond met de Orde van Democratie Simón Bolívar, een prestigieuze onderscheiding.
Tijdens zijn toespraak greep Quintana, strak in pak en met de uitstraling van een politicus, zijn moment. Hij richtte zich rechtstreeks tot de Colombiaanse regering en kaartte een probleem aan dat hem nauw aan het hart ligt: de haperende ontwikkeling van het Colombiaanse wielrennen. Al jaren is er een groeiende kloof tussen de middelen die jonge talenten in Colombia tot hun beschikking hebben en die van hun Europese tegenhangers. Volgens Quintana moet de overheid daar wat aan doen.
Tekst gaat door onder de foto
Colombiaanse regering moet meer doen voor talentontwikkeling
‘Met zoveel problemen in ons land, wil ik jullie uitnodigen om ons nu te steunen. We zien grote bezuinigingen voor atleten en het ministerie van Sport. Maar niemand lijkt het te merken, niemand weet iets, niemand spreekt erover. Historisch gezien hebben we in Colombia altijd tegen moeilijkheden gevochten, en dat doen we nog steeds – niet alleen op de fiets om resultaten te behalen en ons land te vertegenwoordigen, maar ook door ons in te zetten voor onze jongeren', zegt de Colombiaanse klimmer.
En Quintana ziet graag dat jonge klimmers die kansen blijven krijgen, maar dat staat nu dus onder druk. Maar of de oproep gehoor zal vinden is de vraag. In ieder geval is het wel een terecht punt. Zonder de juiste ondersteuning wordt het voor Colombiaanse talenten steeds lastiger om aan te haken bij de Europese wielertalenten. Hier gaat de professionalisering, ook bij de jeugd, steeds verder en dat zal niet stoppen. Hopelijk verandert de zaak. Want in een land dat wielrennen ademt zoals Colombia, hoort een nieuwe generatie helden te krijgen.
Tekst gaat door onder de foto
Quintana is toegekomen aan een nieuwe fase in zijn carrière
Quintana vertelt tegen CiclismoAlDia, ook over zijn toekomst en het is een verrassend realistisch beeld. 'In deze nieuwe fase van mijn carrière is het mijn beurt om ervaring te delen met jonge mensen. Zoals in elke levenscyclus komt er een moment van volwassenheid en moet je jezelf opnieuw uitvinden', klinkt het wijs uit de mond van de Colombiaan. Hoe dat opnieuw uitvinden er precies uitziet, is nog de vraag.
Quintana kijkt verder positief naar zijn comebackjaar. 'Het was een goed seizoen, met ups en downs. In ieder geval een sterke laatste reeks in Italië. Ik kijk ernaar uit om het nieuwe seizoen te starten in Spanje in februari. Het doel voor 2025 is om zowel de Giro d'Italia als de Vuelta a España te rijden.' In de Giro lijkt Quintana weer op etappejacht te kunnen, iets wat dit jaar bijna lukte tijdens de vijftiende etappe. In de Vuelta zal hij ook zijn deel van het werk voor Enric Mas moeten verrichten.
Bekijk hieronder de toespraak van 'Nairoman':
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties