Riejanne Markus redde deelname Nederland aan Mixed Relay: 'Zonder mij kon Nederland niet starten' Wielrennen
Wielrennen

Riejanne Markus redde deelname Nederland aan Mixed Relay: 'Zonder mij kon Nederland niet starten'

Riejanne Markus redde deelname Nederland aan Mixed Relay: 'Zonder mij kon Nederland niet starten'

De Nederlandse selectie voor de Mixed Team Relay op het WK wielrennen in Glasgow is wederom gewijzigd. Nadat het sextet eerder werd afgeroomd door het verstek laten gaan van Mick van Dijke, is dinsdagmiddag ook bekend geworden dat Lorena Wiebes niet van start zal gaan. De topsprintster wordt vervangen door Riejanne Markus, die zich in juni tot Nederlands kampioen tijdrijden kroonde.

Maandagmiddag sijpelde het nieuws binnen dat Van Dijke niet van start kon gaan in het team-onderdeel. Zijn valpartij in de wegwedstrijd van zondag speelde hem dusdanig veel parten dat hij zich had afgemeld bij bondscoach Koos Moerenhout. Derhalve werd Tim van Dijke, de tweelingbroer van Mick, overgevlogen.

Via Twitter liet de KNWU vlak voor het begin van de Mixed Team Relay weten dat ook Wiebes niet in staat is om te starten. 'De regerend Europees kampioene op de weg is helaas niet fit. Riejanne Markus neemt haar plek in. Beterschap, Lorena', luidt het bijschrift. Zodoende bestaat het Nederlandse zestal uit Tim van Dijke, Jos van Emden, Daan Hoole, Shirin van Anrooij, Loes Adegeest en Riejanne Markus. Nederland begint om 15.48 aan het relatief nieuwe onderdeel binnen de wielersport.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Markus: 'Zou de meiden helpen met een goede start'

De vervangster van Wiebes, Markus, gaf na de Mixed Relay - waarin Nederland teleurstellend als zevende eindigde - een reactie bij de NOS. 'Het was een beetje een vreemde dag. Ik werd vanmorgen na mijn training gevraagd of ik wilde starten. Ik was het parcours aan het verkennen en daarna hoorde ik dat Lorena niet fit was en dat Nederland niet kon starten als ik haar niet zou vervangen. Toen heb ik meteen gezegd dat ik er klaar voor was', stelde Markus zich dienstbaar op.

'Je moet vervolgens wel snel schakelen en ik had mijn focus hier natuurlijk niet 110 procent op', vervolgt Markus. 'Daarom besloten we dat ik de meiden zou helpen door een goede start te maken, waarna ik zou uitsturen.' Markus liet inderdaad op een gegeven moment lopen, wat dus niet met mindere benen te maken had. 'Dit parcours is gewoon niet makkelijk. Je hebt volgens mij wel vijftig bochten, en het is zo technisch. Als je dan niet volledig gefocust hebt vooraf en ook niet verkend hebt, dan kan je niet zomaar twintig kilometer volle bak gaan. Dan weet je dat je ergens een fout gaat maken en dat is niet de bedoeling richting donderdag.' Op die dag komt Markus uit op het WK tijdrijden, eerder dit seizoen werd ze al Nederlands kampioen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws