Zwitserland verslaat Frankrijk en triomfeert ondanks val van Reusser op Mixed Team Relay, Nederland zevende Wielrennen
Wielrennen

Zwitserland verslaat Frankrijk en triomfeert ondanks val van Reusser op Mixed Team Relay, Nederland zevende

Zwitserland verslaat Frankrijk en triomfeert ondanks val van Reusser op Mixed Team Relay, Nederland zevende

Zwitserland heeft op het WK wielrennen de Mixed Team Relay gewonnen. De roodhemden maakten hun favorietenrol meer dan waar en verwezen Frankrijk en Duitsland naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Nederland, dat zonder Lorena Wiebes van start ging, moest genoegen nemen met een zevende plaats. 'Tot overmaat van ramp' ging Daan Hoole nog onderuit in een bocht.

In de 'gemengde estafette', wat als relatief nieuw onderdeel (sinds 2019) op het wereldkampioenschap geldt, dienden eerst drie heren gezamenlijk een tijdrit van circa twintig kilometer af te leggen, waarna het op het zelfde rondje de beurt was aan de vrouwen. De start was op Argyle Street, van waaruit voor een minder heuvelachtige koers was gekozen dan in de plaatselijke omloop die werd verreden in de verscheidene wegwedstrijden.

Afghanistan bijt spits af

Ondanks dat veel renners zich focussen op een bepaalde wegwedstrijd of tijdrit en sommige landen (zoals België) het onderdeel volledig overslaan, stond er schoon volk aan de start in Glasgow. Vooral de zestallen van titelverdediger Zwitserland (met onder anderen Bissegger, Küng en Reusser) en Italië (met onder anderen Bettiol, Cattaneo en Persico) baarden opzien, maar ook de Nederlandse selectie mocht er zijn. Namens 'Oranje' startten immers Daan Hoole, Tim van Dijke, Jos van Emden, Loes Adegeest, Shirin van Anrooij en Riejanne Markus. Eigenlijk zouden Mick van Dijke en Lorena Wiebes acte de présence geven, maar zij moesten echter allebei verstek laten gaan.

Gestart werd er in drie blokken, waarbij de heren van Afghanistan het spits afbeten. Daarna volgden om de vier minuten achtereenvolgens Oezbekistan, het UCI World Cycling Centre, China, Mauritius en Oekraïne. Kijkend naar het rijden van deze landen, werd al bij de mannen vrij snel duidelijk dat hier geen serieuze podiumkandidaten tussen zaten. De Chinezen hadden veel moeite met het technische parcours, terwijl de Afghanen eerder aan een wedstrijd tegen elkaar bezig leken en binnen no-time mekaar gelost hadden. Laatstgenoemden kwamen weliswaar tóch weer bijeen, maar werden vervolgens snel ingerekend door de Oezbeken.

Frankrijk zet scherpe eindtijd neer

Het was eigenlijk vooral uitkijken naar het volgende blok met starters. Daarin bevond zich namelijk wél een aantal landen dat tot serieuze kanshebber op een ereplaats gerekend mocht worden. Zo rolden rond 15.00 uur de Verenigde Staten (met onder anderen Powless en Craddock) en Frankrijk (met onder anderen Cavagna, Coquard en Labous) van het startpodium af. Logischerwijs waren rond die tijd ook de finishes van de vroeg gestarte landen waarneembaar. Het was Oezbekistan dat de veertig kilometer als snelste van die zes landen had afgelegd (59.42), ruim een minuut sneller dan het UCI World Cycling Centre (01.00.48). Afghanistan moest zelfs twaalf (!) minuten toegeven (01.12.04).

Het mag geen verrassing heten dat de meeste landen uit blok twee over Oezbekistan heen denderden. Kazachstan begon daarmee (59.29), gevolgd door Spanje (58.16) en Polen (57.03). Helaas voor het Oost-Europese zestal konden ze niet lang genieten van hun (tijdelijke) eerste plaats, daar de Oostenrijkers (56.14), Amerikanen (56.02) en vooral de Fransen (54.23) vele malen sneller waren.

Daan Hoole gevallen, Zwitserland maakt favorietenstatus waar ondanks valpartij Reusser; Frankrijk en Duitsland vervolledigen podium

In blok drie bevonden zich eveneens een paar serieuze kanshebbers op eremetaal, met daarin dus onder meer Zwitserland, Italië en Nederland. Rond vieren waren alle landen vertrokken en dus was het wachten op de start- en eindtijden van de top- en schaduwfavorieten. Vlak voor het wisselpunt kwam Daan Hoole ten val, wat de tussentijd van Nederland als vanzelfsprekend niet ten goede kwam. Het waren vooral de Italiaanse en Zwitserse heren die opzien baarden bij dat eerste en enige tussenpunt c.q. wisselmoment. De Zwitsers waren halverwege maar liefst twintig seconden sneller dan de 'Azzuri', waardoor het wel gek moest lopen wilde de topfavoriet de zege nog uit handen gaan geven. Het was immers Reusser die bij de Zwitserse dames de gashendel nog eens flink kon gaan opentrekken.

Verslag loopt verder onder tweet.

De slotfase van het jonge WK-onderdeel ontpopte zich inderdaad niet tot reuzespannende apotheose, want het was Zwitserland dat simpelweg de allersterkste was (54.16) en zich voor de tweede keer op rij tot wereldkampioen Mixed Team Relay kroonde. Reusser ging halverwege het 'vrouwenstuk' nog onderuit, maar zelfs dat gooide geen roet in het eten, temeer omdat een van de Italiaanse dames met materiaalpech te kampen kreeg. Het waren uiteindelijk Frankrijk (54.23) en Duitsland (55.07) die naar het zilver en brons snelden. De Nederlandse dames kenden geen goede dag en gaven veel tijd prijs (55.59). Het was uiteindelijk goed voor een zevende plaats.

Uitslag Mixed Team Relay WK wielrennen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws