Bennett rijgt zeges aaneen in Duinkerke: Ier voltooit hattrick na winst in koninginnenrit Wielrennen
Wielrennen

Bennett rijgt zeges aaneen in Duinkerke: Ier voltooit hattrick na winst in koninginnenrit

Bennett rijgt zeges aaneen in Duinkerke: Ier voltooit hattrick na winst in koninginnenrit

Sam Bennett heeft in Noord-Frankrijk de koninginnenrit van de zes dagen durende Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam weten te zetten. In Cassel was hij de beste na een heuvelachtige rit die ruim 2500 hoogtemeters bevatte.

Er gebeurde al een hoop op de doordeweekse dagen van de koers in het noordwesten van Frankrijk. Op dag één sloegen topfavorieten Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step) en Riley Sheehan (Israel-Premier Tech) al tegen het asfalt, die op die manier direct veel tijd verloren en hun kans op een goede positie in het eindklassement zagen verdwijnen.

Bennett boekte op dag twee en drie vervolgens zijn eerste overwinningen in het shirt van Decathlon AG2R, waar hij ook op dag vier dicht bij was. Vroege vluchter Warre Vangheluwe (Soudal Quick-Step) hield de opkomende Ier echter ternauwernood af, waardoor Bennett met twee zeges in zijn tas aan de vijfde rit mocht beginnen.

Leijnse en Masnada in de ontsnapping

Die werd rondom Cassel verreden, traditioneel de zwaarste etappe in de rittenkoers. Vorig jaar won Per Strand Hagenes in het shirt van Visma | Lease a Bike de rit, terwijl Valentin Madouas in diezelfde plaats een loodzwaar Frans kampioenschap won. In de jaren daarvoor mochten ook mannen als Gianni Vermeersch, Mike Teunissen, Zdenek Stybar en Thomas Voeckler met de handen over de meet in Cassel, welke natuurlijk aansprekende namen zijn.

Vroeg in de rit trok een driekoppige vluchtersgroep erop uit, met toch wel één opvallende naam: Fausto Masnada van Soudal Quick-Step, nog niet eens zo lang geleden altijd goed in de Giro. Enzo Leijnse (dsm-firmenich PostNL) en Jeremy Lecroq (St Michel - Mavic - Auber 93) voegden zich bij de Italiaan in Belgische dienst. Op het lastige lokale circuit werd al snel duidelijk dat Masnada een maatje te groot was voor zijn twee medevluchters. Op ruim van vijftig kilometer liet de Italliaan hen achter om solo zijn inspanning voor te zetten.

Lecroq en Leijnse werden vervolgens snel ingelopen door het peloton, dat intussen tot op een minuut van Masnada genaderd was. De Italiaan hield daarna niet lang stand. Op 35 kilometer van de aankomst werd ook hij ingerekend. Voor zijn ploegmaat Kasper Asgreen was dat het signaal om de finale te openen. Maar het peloton riep de Deense hardrijder snel tot de orde.

Bennett scoort hattrick en kan ploegmaats niet genoeg bedanken

Een volgende aanval kende meer succes, en opnieuw was Asgreen daarbij betrokken. Deze keer kreeg hij het gezelschap van Samuel Watson, Thomas Gachignard, Joris Delbove en Alexis Guerin. Het vijftal pakte vlot twintig seconden op het peloton en hield tot diep in de finale stand. Ze werden echter op drie kilometer van de finish ingerekend door de troepen van Decathlon AG2R La Mondiale, in functie van leider Bennett.

Een zwaar uitgedund peloton stevende vervolgens af op de slothelling, met daarbij dus ook verrassend klassementsleider Bennett. De Ierse sprinter hield opvallend eenvoudig stand in de lastige finale. Na geweldig werk van zijn ploegmaats versnelde Bennet vroeg in de bochtige slotkilometer. Hij pakte een gaatje en hield stand tot de finish, en won zo zijn derde rit in de ronde.

Na afloop van zijn vervolmaakte hattrick reageerde Bennett nog kort op die prestatie. 'Mijn teamgenoten hebben mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt', opende hij vol lof voor zijn ploegmaats het flashinterview. 'Ik hoefde niet na te denken over de strategie, want zij deden het werk voor mij. Ik moest gewoon de laatste vijfhonderd meter zonder problemen afleggen, dus geldt deze overwinning vooral als zege voor mijn teammakkers.'

Uitslag etappe 5 Vierdaagse van Duinkerke 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws