Sergio Higuita toont Vuelta-vorm en klopt Bilbao en Hermans in aankomst heuvelop in Polen Wielrennen
Wielrennen

Sergio Higuita toont Vuelta-vorm en klopt Bilbao en Hermans in aankomst heuvelop in Polen

Sergio Higuita toont Vuelta-vorm en klopt Bilbao en Hermans in aankomst heuvelop in Polen

Sergio Higuita heeft de derde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. Na twee vlakke etappes was het op dag drie voor de betere klimmers en explosieve mannen. Op het slotklimmetje van anderhalve kilometer aan dik zeven procent was het Higuita die uiteindelijk de rapste bleek, voor Pello Bilbao en Quinten Hermans.

Net als op dag één (219 kilometer) en twee (206 kilometer) werd er een bizar lange rit neergelegd. De renners moesten 238 kilometer (!) overbruggen, met de eerste 190 zo goed als vlak. Het bleek een speeltuin voor een vroege vlucht, bestaande uit Matthias Brändle (Israel), Edward Theuns (Trek), Michel Hessmann (Jumbo-Visma), Piotr Brozyna en Marcin Budzinski (beide van de Poolse selectie).

De Gendt waagt oversteek, Hessmann sterkste vooraan

De vijf koplopers kregen meer dan vijf minuten cadeau, maar al snel waren er ploegen die wel wilden controleren. Er werden drie minuten afgedaan van de voorsprong, maar niemand had er baat bij om die laatste twee minuten ook nog dicht te rijden. Thomas De Gendt besloot op zeventig kilometer van de streep daarom solo te gaan en de oversteek te wagen. Hij kwam een heel eind, maar de kopgroep wilde hem er niet bij en versnelde. De Gendt liet zich uiteindelijk inlopen door het peloton.

Het was vervolgens wachten op de laatste vijftig kilomer, waarin alle klimmetjes waren opgenomen. Na de beklimmingen van de Solca en Kalwaria Paclawska was het Hessmann die vooraan de sterkste bleek. De jonge Duitser ging er alleen vandoor, maar had het peloton bij het ingaan van de laatste dertig kilometer ook al binnen een minuut van zich zitten. Onder meer Team DSM, Quick Step en Alpecin-Deceuninck reden hard.

Uitgedund peloton begint eraan, Teunissen versnelt

Terwijl de eerste vroege vluchters werden ingerekend, werd er uiteindelijk aangevallen vanuit het pak op het derde en laatste klimmetje van de drietrapsraket. Mauri Vansevenant (Quick Step) en Davide Formolo (UAE) wilden naar Hessmann toe en kregen Quinten Hermans (Intermarché) en Jhonatan Narváez (INEOS) achter zich aan. Het peloton liet niet begaan en hengelde de vier achtervolgers snel weer binnen. Hessmann volgde niet veel later.

Voor de laatste twintig kilometer hadden we zo weer een compleet peloton, met nu plots UAE Team Emirates dat met Vegard Stake Laengen hard tempo begon te maken. Het was dalen en hard bijtrappen richting het slotklimmetje van anderhalve kilometer, waar de etappe beslist moest worden. BikeExchange draaide als eerste op, maar het was Mike Teunissen die er meteen over klapte en een flinke kloof sloeg.

INEOS opgeblazen, Higuita met goede timing

INEOS achtervolgde en haalde Teunissen op 800 meter van de streep weer in. Narváez keek om en zag dat zijn beide kopmannen - Richard Carapaz en Ethan Hayter - plots niet meer in zijn wiel zaten en erdoor zakten. De Britse formatie was daarmee klaar, waardoor anderen het konden proberen.

Sebastian Berwick van Israel maakte er een enorm lange punch van, met lange tijd Mauro Schmid van Quick Step in zijn wiel. Op de loeisteile laatste meters kwam het echter aan op timing en toen Berwick en Schmid in het rood reden, konden Higuita, Bilbao en Hermans nog versnellen. De Colombiaans kampioen van BORA was het meest vinnig en reed op een fietslengte naar de zege.

Uitslag etappe 3 Ronde van Polen 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws