Succescoach Koos Moerenhout verlengt contract bij KNWU tot Olympische Spelen van 2028 Wielrennen
Wielrennen

Succescoach Koos Moerenhout verlengt contract bij KNWU tot Olympische Spelen van 2028

Succescoach Koos Moerenhout verlengt contract bij KNWU tot Olympische Spelen van 2028

Koos Moerenhout blijft nog een flinke tijd langer bondscoach bij de KNWU. De keuzeheer, die woensdag nog de selectie voor de Olympische Spelen bekendmaakte, blijft in ieder geval aan tot en met de Olympische Spelen van 2028 in Los Angelos. Onder leiding van Moerenhout werden verschillende successen geboekt de afgelopen jaren en het vertrouwen voor de toekomst is met de verlenging geuit.

Dat meldt de KNWU donderdagmiddag. Moerenhout leidt de Nederlandse mannen bij het wegwielrennen sinds het vertrek van Thorwald Veneberg in 2018. Onder leiding van de ex-renner van onder meer Rabobank en Phonak werd goud behaald op het EK wielrennen in München met Fabio Jakobsen en afgelopen zomer boekte de Nederlandse équipe een gelijke prestatie op het WK in Glasgow. Daar soleerde Mathieu van der Poel naar het goud.

Moerenhout pakt in 2028 nog een keer de Olympische Spelen mee

Moerenhout zou in 2028 tien jaar in dienst zijn als coach van de KNWU. In dat jaar zijn er opnieuw Olympische Spelen, in het Amerikaanse Los Angelos. Onder zijn leiding pakte Tom Dumoulin in 2021 in Tokio al zilver op de tijdrit. Deze zomer is Van der Poel de gedoodverfde winnaar op de wegrit. Een dergelijk succes zou ook voor Moerenhout weer een mooie aanvulling op het cv zijn. Tegenwoordig combineert de bondscoach zijn werk voor de KNWU ook nog met een rol in de Amerikaanse opleidingsploeg Hagens Berman Jayco. Het combineren van het opleiden van talenten én het in goede banen leiden van grote evenementen namens de nationale bond noemde hij eerder een fantastische combinatie.

Op donderdag keek de keuzeheer alvast vooruit naar de Spelen in Parijs. 'Ik heb heel goed over de selectie nagedacht', vertelt de keuzeheer aan de krant. De smalle groep die hij mee mag nemen maakte de keuzes niet gemakkelijker. Hij moest bijvoorbeeld Thymen Arensman passeren, normaliter een kandidaat voor de tijdrit. 'Arensman zou voor de tijdrit een prima optie zijn. Hij rijdt hartstikke goed, getuige zijn topklasseringen in tijdritten en zesde plaats in het eindklassement van de Ronde van Italië. De wegrit is echter leidend geweest voor de selectie. We maken met Mathieu een grote kans op goud.'

Moerenhout bespreekt op de site van de KNWU zijn sleutel tot succes. 'Als bondscoach van de mannen heb je niet op alle factoren invloed, van belang is dat je bij datgene waar je wel je stempel kunt drukken, het juiste doet. Je moet de juiste mannen aan het vertrek krijgen en zorgen dat er een groep staat die met een gezamenlijk doel de wedstrijd ingaat. Verder ben ik wel iemand die ervan houdt dat renners ook zelf beslissingen durven te nemen binnen de afgesproken kaders.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news