Waarom geen Kooij en Arensman naast Van der Poel? Dit zegt Koos Moerenhout over de selectie voor de Spelen Wielrennen
Wielrennen

Waarom geen Kooij en Arensman naast Van der Poel? Dit zegt Koos Moerenhout over de selectie voor de Spelen

Waarom geen Kooij en Arensman naast Van der Poel? Dit zegt Koos Moerenhout over de selectie voor de Spelen

Op de wegrit van de Olympische Spelen in Parijs hoeft topfavoriet Mathieu van der Poel niet te rekenen op steun van Olav Kooij, van wie verwacht werd dat hij ook aanwezig zou zijn in de Franse hoofdstad. Dat valt te lezen op de website van de KNWU. Er gaan dus twee andere helpers mee met MVDP.

Wie er wel mee afreizen naar Parijs, zijn Dylan van Baarle en Daan Hoole. En daarmee lijkt een van de meest prikkelende kwesties omtrent de aanstaande wielerzomer eindelijk 'afgedaan'. Nederland mag immers maar met drie renners van start in de wegrit en dus moest bondscoach Koos Moerenhout duidelijke keuzes maken. En daarbij lijkt de keuze dus niet gevallen op Kooij, wiens hart waarschijnlijk wel sneller ging kloppen bij het uitgetekende parcours.

Bij de vrouwen mag Nederland vier rensters afvaardigen. Daar heeft Loes Gunnewijk gekozen voor vier ijzersterke dames, die in principe alle vier kopvrouw zouden kunnen zijn. We hebben het dan over Marianne Vos, Lorena Wiebes, Demi Vollering en Ellen van Dijk, die zich dan naar alle waarschijnlijkheid vooral op de individuele tijdrit zal focussen. De renners die mee willen doen aan de TT moeten immers ook verplicht starten in de wegrit (Vollering rijdt ook de tijdrit).

Kijken we naar de pistiers, dan zien we weinig verrassingen in de dames- en herenselectie. Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zijn de sprinters bij de mannen, Kyra Lamberink, Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw bij de vrouwen. Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip vormen bij de heren dan weer het duur-duo, terwijl Maike van der Duin met Lisa van Belle een koppel vormt. Laatstgenoemde is wél enigszins opvallend, daar er alom vanuit gegaan werd dat Marit Raaijmakers zou gaan (en niet Van Belle).

Bondscoach Moerenhout verklaart keuzes: 'De wegrit is leidend'

Voor wat extra duiding bij de keuzes van de bondscoach peilde De Telegraaf de stemming bij Moerenhout. 'Ik heb heel goed over de selectie nagedacht', vertelt de keuzeheer aan de krant. De smalle groep die hij mee mag nemen maakte de keuzes niet gemakkelijker. Hij moest bijvoorbeeld Thymen Arensman passeren, normaliter een kandidaat voor de tijdrit. 'Arensman zou voor de tijdrit een prima optie zijn. Hij rijdt hartstikke goed, getuige zijn topklasseringen in tijdritten en zesde plaats in het eindklassement van de Ronde van Italië. De wegrit is echter leidend geweest voor de selectie. We maken met Mathieu een grote kans op goud.'

Het grootste nieuws was dat sprinter Kooij gepasseerd werd en niet bij het verkozen trio behoorde. Moerenhout daarover: 'Ik heb Olav gebeld. Hij was teleurgesteld en dat is logisch, want dit is iets waar hij zijn zinnen op had gezet. Tegelijk heeft hij begrip voor de tactische keuze en mogelijke scenario’s die kunnen ontstaan. Ik heb er goed over nagedacht en ik denkt dat we met deze drie renners de meeste kans hebben om met Mathieu en Dylan te scoren.'

'Daan Hoole bewijst al jaren goed te kunnen werken voor de kopmannen en ik vond zijn inbreng bij de vorige internationale wedstrijden ook prima. Daarnaast is Dylan van Baarle ook gewoon een kanshebber op dit klassieke parcours als hij in goeden doen is.' Tenslotte rees nog de vraag hoeveel invloed de grote man Van der Poel heeft gehad op de selectie. Moerenhout is daar kraakhelder over. 'Ik heb hem daar nooit over gehoord, hij doet daar niet moeilijk over. Hij weet ook heel goed waar hij zelf toe in staat is. Het belangrijkste is dat hij een goed duo vormt met Dylan en zij vullen elkaar altijd goed aan.'

Nederlandse selectie Olympische Spelen 2024 - wegrit mannen

Mathieu van der Poel
Dylan van Baarle
Daan Hoole (+ tijdrit)

Nederlandse selectie Olympische Spelen 2024 - wegrit vrouwen

Marianne Vos
Demi Vollering (+ tijdrit)
Lorena Wiebes
Ellen van Dijk (+ tijdrit)

Nederlandse selectie Olympische Spelen 2024 - baanrenners

Mannen sprint
Harry Lavreysen
Jeffrey Hoogland
Roy van den Berg

Mannen koppelkoers
Yoeri Havik
Jan-Willem van Schip

Vrouwen sprint
Kyra Lamberink
Steffie van der Peet
Hetty van de Wouw

Vrouwen koppelkoers
Maike van der Duin
Lisa van Belle

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws