Te mooi om waar te zijn: pot met goud wordt troostprijs voor Lotto-Dstny en Maxim Van Gils na ingreep UCI Wielrennen
Wielrennen

Te mooi om waar te zijn: pot met goud wordt troostprijs voor Lotto-Dstny en Maxim Van Gils na ingreep UCI

Te mooi om waar te zijn: pot met goud wordt troostprijs voor Lotto-Dstny en Maxim Van Gils na ingreep UCI

Maxim van Gils was goud waard voor zijn ploeg Lotto-Dstny afgelopen vrijdag. De Belg won de enige overgebleven etappe uit de Ruta del Sol. Hij kreeg gewoon een gele trui en werd gewoon uitgeroepen tot de winnaar van de ronde. De vijfdaagse koers was geminimaliseerd tot een tijdrit van amper vijf kilometer na een salvo aan boerenprotesten. Even leek het erop dat Lotto-Dstny er met een karrevracht aan punten vandoor ging, maar de UCI stak daar maandag een stokje voor.

Immers, een eindoverwinning in een etappekoers zoals de Ruta del Sol zou aanvankelijk 200 punten opleveren volgens de UCI-reglementen. Tel daar de etappeoverwinning van Van Gils daar nog eens bij op. Een eclatant totaal van 225 punten zou worden toegekend aan Lotto-Dstny. En dat met alleen maar de zege in de minitijdrit. Even leek de Belgische ploeg voor die overwinning een pot met goud te krijgen. Het waren misschien wel de 225 snelst verdiende punten in de UCI-geschiedenis.

Status Ruta del Sol aangepast, Lotto-Dstny en Van Gils krijgen nu nog slechts een kruimel

Voor Lotto-Dstny was dat een waanzinnig resultaat geweest. De ploeg moet nodig punten sprokkelen om ook komend seizoen weer voor alle WorldTour-evenementen te mogen worden uitgenodigd. In 2026 wil de ploeg terugkeren in de hoogste wielerdivisie en daarvoor zijn UCI-punten van noodzakelijk belang. Omdat de concurrentie in de WorldTour-wedstrijden groot is, kiezen de ploegen uit een divisie lager veelal voor het rijden van kleinere wedstrijden waar ook punten te verdienen zijn. Daardoor rijdt Lotto-Dstny bijvoorbeeld dit jaar geen Giro. Tijdens de Giro zijn er ook andere koersen waar de ploeg wellicht meer punten kan sprokkelen.

In de Ruta del Sol leek de veelvoud aan punten richting de Belgische équipe te vallen. Tot maandag. De Ruta del Sol (2.Pro) werd, niet geheel onterecht, qua status veranderd van etappekoers in eendagswedstrijd door de UCI. Hierdoor zijn met terugwerkende kracht Hierdoor krijgt Lotto-Dstny nu 20 punten toebedeeld. Het was misschien ook wel te mooi om waar te zijn: 225 voor de absurdistische miniversie van de Ruta del Sol. Uiteindelijk is die vrees voor de Belgen dus werkelijkheid geworden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws