Tim Merlier wint massasprint afsluitende etappe Ronde van Polen, Mohoric wint klassement na spectaculaire tussensprint Wielrennen
Wielrennen

Tim Merlier wint massasprint afsluitende etappe Ronde van Polen, Mohoric wint klassement na spectaculaire tussensprint

Tim Merlier wint massasprint afsluitende etappe Ronde van Polen, Mohoric wint klassement na spectaculaire tussensprint

Tim Merlier heeft de zevende en laatste etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De sprinter van Soudal-Quick Step was de snelste na ruim 166 kilometer. Het algemene klassement van deze etappekoers werd gewonnen door Matej Mohoric, die onderweg een tussensprint wist te winnen.

De etappe in het zuiden van Polen trok van Zabrze naar Krakau, de grootste stad van het land. Onderweg moesten er twee hellingen van derde categorie (Witanowice (1,3 km aan 5,6%) en Kaszow (800 meter aan 5,1%)) beklommen worden, waar de etappe vooral over glooiend terrein werd verreden. De laatste dertig kilometer gingen echter over nagenoeg vlak terrein, waardoor de sprinters veel kans zouden maken.

Drie leiders kozen het hazenpad: Dorian Godon (AG2R Citroën Team), Marcin Budzinski (Poolse selectie) en Christian Scaroni (Astana Qazaqstan Team). Het trio kreeg van het peloton slechts een maximale voorsprong van anderhalve minuut cadeau. In dat peloton zetten alle ploegen met een sprinter een mannetje op kop, om de vluchters binnen bereik te houden.

Mohoric pakt seconde in tussensprint 

De vlucht van de dag was overigens totaal geen vroege vlucht. De drie renners reden pas halverwege de koers weg, nadat er vooral hard werd gekoerst vanwege een tussensprint. Hier lagen namelijk de nodige bonificatieseconden, die beslissend zouden zijn voor het secondespel in het klassement. Mohoric ging dan wel als leider van het klassement de laatste etappe in, zijn voorsprong op João Almeida van UAE Team Emirates was nihil. De twee moesten er onderweg dus om sprinten.

Het onderlinge verschil na zes dagen was slechts zeven tienden tussen de twee, in het voordeel van Mohoric. In deze laatste etappe lag er alleen geen parcours meer om echt verschillen te maken... En dus waren alle ogen gericht op de bonificatiesprint op honderd kilometer van de finish. Hier werden drie, twee en één seconde verdeeld. Het peloton bleef bij elkaar en dus mochten de twee het uitmaken!

Mohoric werd richting de tussensprint in Wilamowice gegangmaakt door ploeggenoot Andrea Pasqualon, terwijl Almeida z'n karretje aanhaakte. De sprint werd door Mohoric van kop af aangegaan en heel even leek Almeida nog de punch te hebben om eroverheen te komen. De kenmerkende jump met de fiets van de Sloveen zorgde echter voor een duidelijk verschil. Door de tussensprint stond Mohoric virtueel plots één seconde voor op Almeida, in de wetenschap dat de rest van de etappe zo goed als vlak naar huis werd gefietst.

Tim Merlier wint sprint

En die vlakke aankomst was natuurlijk in het voordeel van de sprinters. De drie vooraan zagen bij het opdraaien van de laatste paar lokale rondes hun voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. De verschillende sprintreintjes werden voor het grijpen van de vlucht al gevormd, waar met name Tudor Pro Cycling (voor Arvid de Kleijn), Movistar (voor Fernando Gaviria) en Soudal-Quick Step (voor Tim Merlier) het tempo bepaalden. Ook Bahrain Victorious controleerde het peloton in dienst van klassementsleider Mohoric het peloton.

Dat deed de ploeg niet voor niets. Op slechts acht kilometer van de meet ontstond een valpartij, met daarbij onder meer Michał Kwiatkowski (de nummer drie van het algemene klassement). Ook Almeida werd opgehouden door de val, waardoor hij in de achtervolging moest. Zijn kansen om nog op te schuiven in het klassement, door bij de eerste drie te eindigen in een massasprint, waren hierdoor nog moeilijker dan dat ze al zouden zijn.

Soudal-Quick Step bracht Merlier laat, maar op tijd om met volle snelheid de sprint te kunnen winnen, al was daar wel het uitwijken van zijn rechte sprintlijn voor nodig. Nederlander De Kleijn kwam nog sterk opzetten, maar kwam net te laat om Merlier op de streep te verslaan. Gaviria passeerde de streep als derde. In het klassement zou niks meer veranderen. Echter Mohoric eindigt Almeida als tweede, voor thuisrijder Kwiatkowski.

Uitslag etappe 7 Ronde van Polen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws