Tour of the Alps: López overvleugelt arme Pinot in slotkilometer, Bardet komt dichterbij Bilbao Wielrennen
Wielrennen

Tour of the Alps: López overvleugelt arme Pinot in slotkilometer, Bardet komt dichterbij Bilbao

Tour of the Alps: López overvleugelt arme Pinot in slotkilometer, Bardet komt dichterbij Bilbao

Miguel Ángel López heeft de vierde etappe in de Tour of the Alps gewonnen. De Colombiaan van Astana Qazaqstan reed op de slotklim weg bij de favorieten en haalde in de slotkilometer de arme Thibaut Pinot nog in. Romain Bardet werd derde en liep zo vier seconden in op klassementsleider Pello Bilbao.

Hoe langer de Tour of the Alps duurt, hoe langer de strijd om de vlucht van de dag in beslag neemt. Na een battle van dik zestig kilometer op woensdag, streden de renners er in de vierde etappe nog langer om. Zodra het peloton iets voor 12.00 uur vertrokken was uit Villabassa, ging het hard tegen hard. Voordat we het wisten hadden we vijftien kilometer gehad en raasden we de Italiaanse grens over, op weg naar Oostenrijk. Daar zouden we tot aan de finish blijven.

Peloton haalt groep terug, Bilbao en Bardet vallen

De eerste groep die twinkelende oogjes kreeg en weg leek te mogen, was er één van elf. David de la Cruz van Astana was mee, net als Geoffrey Bouchard van AG2R. Na twintig kilometer begonnen we aan de eerste klim van de dag, de Kartitscher Sattel van 7,3 kilometer aan 5,9 procent. De la Cruz dunde daar de groep uit en kreeg onder meer Bouchard mee. De Fransman kwam als eerste boven, met vijf medevluchters in het wiel.

Het peloton zat echter niet ver, waardoor we vlak na de top een hergroepering kregen. Een langlopende en onregelmatige afdaling naar Kötschach volgde en in die fase zagen we lang geen ontsnappingspogingen. Wel werd er gevallen in het peloton, met de nummers één en twee uit het klassement die erbij lagen. Pello Bilbao en Romain Bardet konden gelukkig verder. Clément Berthet van AG2R moest wel opgeven, net als later ook ploegmaat Lilian Calmejane.

Grote groep rijdt weg richting tweede klim

Na dik zestig kilometer, en het peloton nog altijd in veelal dalende lijn, kwam er weer een groep los. In totaal sloten er vijftien renners aan, met daarbij: Nicolas Prodhomme (AG2R), Sebastian Henao, Fabio Felline (beide Astana), Andrey Amador, Ben Swift (beide INEOS), Matteo Fabbro, Anton Palzer (beide BORA), Jonathan Caicedo, Merhawi Kudus (beide EF), Pinot (Groupama), Omer Goldstein (Israel), Abner Gonzalez (Movistar), Natnael Tesfazion (Drone Hopper-Androni), Igor Arrieta (Kern Pharma) en Unai Iribar (Euskaltel).

De vijftien reden richting de voet van de tweede beklimming een dikke minuut voorsprong bij elkaar. Op de klim van de Gailberg Sattel (6,3 kilometer aan 4,4 procent) werd dit gat nog een stukje groter, maar Bahrain Victorious hield het uiteindelijk rond de twee minuten. Bilbao zag zijn ploegmaats de boel controleren, met nog een flinke fase richting de voet van de slotklim van de dag.

Team DSM aan het front richting de slotklim

Na het passeren van de tussensprint - op de oplopende Zettersfeldbahn - kon de blik worden gericht op de slotklim van de dag. Deze klim naar Kals am Grossglockner is vooral in de eerste kilometers steil en met 12,4 kilometer in totaal vrij lang. Beide groepen reden flink door richting de voet, met naast Bahrain Victorious ook Team DSM dat in het peloton gas gaf. De ploeg van Bardet had duidelijk plannen. Vooraan bleven we met veertien over, nadat Felline door mechanische pech terugviel in het peloton.

Eenmaal aangekomen bij de voet van de klim was het gat naar het peloton nog anderhalve minuut. Ze begonnen er van voren dan ook meteen aan, met de steilste kilometers in het begin. Caicedo, Goldstein, Iribar en Swift reden weg uit de groep van veertien en van hen ging Goldstein uiteindelijk solo. Hij kreeg op de steilste stroken Caicedo bij zich en ze reden maar beter hard door. In het peloton bleef DSM tempo maken en waren ze tot op 55 seconden genaderd, met nog dik tien kilometer voor de wielen.

Pinot lijkt te gaan winnen, maar daar komt López

In de laatste tien kilometer werd alles nog even flink door elkaar gehusseld. Goldstein en Caicedo hielden hun inspanning vooraan niet vol en werden vanuit de achtervolgende groep overvleugeld door Pinot. De Fransman koos zijn moment om gas te geven en reed er al snel alleen voor. De andere vroege vluchters reden er in allerlei plukjes achter, maar niemand leek in staat om nog naar Pinot toe te rijden. Daarvoor ging de blik toch op het peloton, waar inmiddels INEOS Grenadiers op kop reed en tot op veertig seconden naderde.

Het was Miguel Ángel López van Astana die in de laatste kilometers vanuit het peloton aanviel. De Colombiaan reed stevig weg uit de groep favorieten en dichtte de kloof naar Pinot vrij rap. De arme Fransman gaf alles, maar kon niet voorkomen dat López hem in de slotkilometer kwam vergezellen. Hij ging erop en erover, en hoewel Pinot nog wel mee wilde, liepen de benen snel vol. López ging alleen door en mocht de handen in de lucht steken voor de zege. Pinot kwam op zeven seconden binnen, het pelotonnetje op vijftien seconden. Omdat Bardet derde werd en vier bonificatieseconden pakte, staat hij nog maar twee tellen achter Bilbao richting de slotdag.

Uitslag etappe 4 Tour of the Alps 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws