Tratnik wil voorjaar en vorige Giro-edities doorspoelen: 'Na twee slechte ervaringen dit jaar hopelijk goed' Wielrennen
Wielrennen

Tratnik wil voorjaar en vorige Giro-edities doorspoelen: 'Na twee slechte ervaringen dit jaar hopelijk goed'

Tratnik wil voorjaar en vorige Giro-edities doorspoelen: 'Na twee slechte ervaringen dit jaar hopelijk goed'

Jan Tratnik zal er zaterdag opnieuw bij zijn aan de Grande Partenza van de Giro in Turijn. De 34-jarige Sloveen maakt deel uit van de achtkoppige selectie van Visma | Lease a Bike en wil vooral een teleurstellend voorjaar doorspoelen.

De laatste update vanop de website van Tratnik was alweer van 20 maart geleden, dus het was hoog tijd voor een nieuw stukje blog. De ervaren Sloveen daalde toen na zijn overwinning in de Omloop het Nieuwsblad af van de Teide om een spetterend tweede deel van het Vlaamse voorjaar te rijden, maar niets was minder waar.

'Het is me eindelijk weer gelukt om wat te schrijven over hoe de afgelopen weken zijn verlopen en wat de plannen zijn voor de komende weken. 'Na drie weken hoogtestage op de Teide vlogen we naar België voor de volgende koers. De eerste was de E3 Saxo Classic, waar ik het goed deed en het team kon helpen, maar ik zat niet in een goede positie op het moment dat de koers begon. Maar ik voelde me goed en wist dat mijn vorm zou komen. Per Strand Hagenes brak zijn neus en dus moest ik inspringen in Gent-Welvegem. De koers was eerst rustig, maar het peloton wist dat de koers opengebroken zou worden op de stroken, waar de wind vrij spel had. Ik trok mijn extra kleren uit en keerde terug naar het peloton toen een collega-coureur me raakte. Mijn hoofd, heup en knie, die ik vorig jaar brak voor de Giro, waren geraakt en ik Ik wist dat de wedstrijd voorbij was, maar na een paar uur begon de pijn af te verzachten. Alles bleef zoals gepland', vertelt hij zelf.

Lees verder onder de foto.

jan 3

Tratnik was erg teleurgesteld om de Ronde te moeten missen

In die periode volgden de Vlaamse voorjaarskoersen elkaar in sneltrein op. Visma | Lease a Bike kwam al met een veredeld B-achttal aan de start van Dwars door Vlaanderen, maar daar sloeg het noodlot volledig toe. Absolute kopman Wout van Aert kwam samen met enkele andere topfavorieten zwaar ten val en brak enkele ribben, zijn sleutelbeen en borstbeen.

Ook Tratnik voelde tijdens die koers pijn in zijn heup -en dijbeenspieren. 'Daardoor kon ik het peloton gewoon niet volgen en dus ben ik gewoon afgestapt. Deze keer was het mentaal erg moeilijk omdat ik niet wist wat er gebeurde. Het team en ik besloten om een uitgebreid onderzoek te doen in het ziekenhuis. Röntgenfoto's en een MRI-scan toonden aan dat er niets gebroken was en dat mijn spieren in orde waren. Wat het meeste pijn deed, was toen de dokter zei dat ik moest rusten zodat mijn lichaam kon genezen. Daardoor moest ik passen voor de Ronde van Vlaanderen, het grootste doel van het voorjaar. Dat was echt moeilijk voor me. Ik was meer dan een maand van huis geweest en deed in functie van dat doel een zware hoogtestage. Maar het lukte niet. Ik nam bijna tien dagen vrij en wilde het zo snel mogelijk vergeten.'

Lees verder onder de foto.

Website Jan Tratnik
De pijnlijke wonden op het linkerbeen van Jan Tratnik

Een kleine maand later stond Tratnik alweer aan de start van de Ronde van Romandië, dit keer in functie van de Tour. 'Anders was het te lang geleden sinds mijn laatste etappekoers', roept hij op als verklaring. 'Ik weet dat het goed is voor mijn lichaam om een paar wedstrijdkilometers te maken voor een grote ronde. Ik heb goed getraind en ben naar Zwitserland gegaan. Ik ging naar Romandië zonder verwachtingen, gewoon om een goede week te hebben en in vorm te komen voor de Giro.'

Zonder al te grote verwachtingen was Tratnik dan toch ontevreden over zijn prestaties in Zwitserland. 'Ik wilde het mezelf zo moeilijk mogelijk maken. Tijdens de laatste twee etappes boekte ik vooruitgang en mijn benen werden steeds beter. Ik ben het meest teleurgesteld over de tijdrit, want ik had echt wel hoger gemikt (Tratnik eindigde als dertigste op exact een minuut van winnaar Brandon McNulty; nvdr.). Over het algemeen ben ik tevreden omdat ik een aantal zware kilometers in de benen heb. Nu kan ik niet veel doen tot de Giro. Rusten en mij volledig focussen op de Giro.'

Lees verder onder de foto.

Website Jan Tratnik 
Tratnik aan de start van de Ronde van Romandië

Tratnik staat zaterdag in Turijn aan de start van zijn vijfde Giro. Tijdens zijn vorige deelname in 2022 moest hij al in de derde etappe opgeven, een jaar eerder greep hij op een jaar na naast een legendarische ritzege. Op de mythische Monte Zoncolan moest hij de overwinning aan thuisrijder Lorenzo Fortunato laten. In 2020 soleerde hij wel naar winst in de overgangsrit naar San Daniele del Friuli. 'Na twee slechte Giro-ervaringen hoop ik dat het dit jaar goed gaat. De Giro is een van mijn favoriete wedstrijden en ik kom altijd graag terug naar Italië. Ik ben gemotiveerd en in goede vorm, dus ik heb zin in de start', sluit Tratnik af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws