Voortdurende Wet van Murphy, overmoed (en beetje geklungel) slaan aanvallend Visma | Lease a Bike uit de top tien Wielrennen
Wielrennen

Voortdurende Wet van Murphy, overmoed (en beetje geklungel) slaan aanvallend Visma | Lease a Bike uit de top tien

Voortdurende Wet van Murphy, overmoed (en beetje geklungel) slaan aanvallend Visma | Lease a Bike uit de top tien

Visma | Lease a Bike kon een ijzersterke Mathieu van der Poel geen weerwoord bieden in de Ronde van Vlaanderen. Met kopmannen Tiesj Benoot (vijftiende) en Matteo Jorgenson (eenendertigste) had de Nederlandse WorldTour-ploeg goede hoop, maar mocht het uiteindelijk niet zo zijn. In de Leiderstrui haalde na afloop verhaal bij de succesformatie.

Laten we nog even terugkeren naar twee dagen eerder. Vrijdagmiddag werd er in het voetbalstadion van KAA Gent een persconferentie georganiseerd vanuit de killer bees. 'We kunnen koersen als de underdog. Dat neemt wel wat druk weg van de ploeg', klonk het toen bijvoorbeeld bij Benoot. 'We zijn niet bang van hem, maar natuurlijk maakt hij wel een groot deel uit van ons plan', werd er toen ook vol bravoure vooruitgeblikt. Jorgenson vertelde vrijdag in de Ghelamco Arena dan wel alvast dat Van der Poel 'bovennatuurlijk' was. 'Hij is supersterk en natuurlijk de topfavoriet bij uitstek. Toch kan er altijd van alles gebeuren. Ikzelf kies graag voor een zware wedstrijd. Dan ben ik nog net ietsjes beter', beschouwde de Amerikaan voor.

Niermann realistisch na Ronde van Vlaanderen-masterclass Van der Poel 

En dus waren zondagmiddag alle ogen gericht op die twee kopmannen. Jorgenson leek op de Koppenberg - die er overigens érg glad en glibberig bij lag - eventjes de wereldkampioen te kunnen volgen, maar moest toch al gauw zijn meerdere erkennen in de uiteindelijk laureaat. De Amerikaan viel terug in de groep met achtervolgers en kon ook vanuit daar geen potten meer breken. 'We hadden een plan en we zijn naar mijn idee strijdend ten onder gegaan. De jongens hebben het heel goed uitgevoerd. Matteo leek op de Koppenberg de op een na beste te zijn, maar hij moest zijn inspanning bekopen', vertelde Niermann erover.

'Helaas heeft hij nog niet de inhoud van Van der Poel. Zoveel wedstrijden van 270 kilometer heeft hij nog niet gereden. En anders had Mathieu hem wel elders uit het wiel gereden. Zo eerlijk moeten we ook zijn', ging de Duitser verder op realistische toon. Maar wat was dan eigenlijk het plan van de geel-zwarten? 'Vroeg beginnen met koersen was het plan. Wie met Mathieu van der Poel naar de tweede keer Oude Kwaremont of Koppenberg gaat, die kan alleen nog maar voor plaats twee rijden. We hoopten dus daarvoor al een situatie te creëren, maar dat is niet gelukt. Helaas. We hebben gedaan wat we konden.'

Het zegt veel, dat zelfs een ploeg als Visma | Lease a Bike louter spreekt over anticiperen. Hoe is het om met zo'n ongelooflijk sterk in vorm zijnde Van der Poel te koersen? 'Het is heel indrukwekkend wat hij vandaag heeft laten zien. Hij moest een paar keer uit zijn kot komen, maar op vijftig kilometer van de aankomst laat hij iedereen staan en rijdt-ie solo naar de finish. De beste heeft dus zeker gewonnen', aldus Niermann.

Lees verder onder de foto!

Voortdurende Wet van Murphy, overmoed (en beetje geklungel) slaan aanvallend Visma | Lease a Bike uit de top tien
Jorgenson leek in het begin van de spektakel-fase mee te kunnen met Van der Poel

Klassiek voorjaar Visma | Lease a Bike doorspekt met pech, Benoot de volgende

Toch had Visma | Lease a Bike naast Jorgenson nog een ijzer in het vuur. Net als in Dwars door Vlaanderen reed Benoot sterk rond en maakte hij onderdeel uit van de groep, die uiteindelijk zou sprinten voor plekken twee en drie. De Belg had echter een leegloper. 'Dit is balen. Ik had echt wel goede benen', zuchtte Benoot uit tegenover deze website. 'Op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont zat ik iets te ver, waarna ik een foutje maakte. Daarbij begaf mijn achterderailleur het eigenlijk, wat ik pas op de Steenbeekdries kon laten maken. Ik heb de Koppenberg bijvoorbeeld niet op mijn kleinste versnelling kunnen doen.'

Daarmee eindigde de pech niet, want Benoot moest uiteindelijk van fiets wisselen in de laatste, vlakke kilometers. 'Uiteindelijk deed ik alsnog mee om het podium, maar toen reed ik nog lek na de laatste keer Paterberg. Toen ben ik op de fiets van Tim van Dijke gefinisht, dus al blij al was het een pechdag', aldus Benoot, die bij die lekke band eerst de fiets van Dylan van Baarle toegereikt kreeg. Dat zadel bleek veel te hoog te staan, waarna de fiets van Van Dijke van het dak van de Visma | Lease a Bike-ploegleidersauto kwam.

Benoot had dus op zeker een dikke top tien kunnen rijden, op een volgens hem 'enorm zware dag'. 'We hebben het geprobeerd. Net voor de Berendries deden we als ploeg een enorm goede move, maar spijtig genoeg had Mathieu van der Poel nog wat te veel ploegmaats om het recht te zetten. Ik weet niet wat er met Matteo Jorgenson gebeurd is, maar ik neem aan dat hij er alles aan gedaan heeft. Hij zal zichzelf uiteindelijk tegen zijn gekomen.' En dus concludeert Niermann: 'De hele periode, vooral sinds de E3, hebben we veel pech en vele teleurstellingen gekend. Niet alleen met de val van Wout van Aert, maar ook met het uitvallen van Christophe (Laporte, red.) en Jan (Tratnik, red.). Valpartijen, kapotte fietsen. Dat soort dingen. Ook hier in de Ronde van Vlaanderen. Neem Tiesj, die op een cruciaal moment lek rijdt en niet meer kan meedoen om plek twee. Dat is zuur. We moeten het hiermee doen.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws