Tusveld geraakte dankzij Van der Poel vooraan: 'We gingen als een malle naar beneden' Wielrennen
Wielrennen

Tusveld geraakte dankzij Van der Poel vooraan: 'We gingen als een malle naar beneden'

Tusveld geraakte dankzij Van der Poel vooraan: 'We gingen als een malle naar beneden'

Martijn Tusveld was in de vijftiende etappe van de Giro d'Italia met een vijfde plek de beste Nederlander. De coureur van Team DSM was mee in de grote kopgroep, waar maar liefst acht Nederlanders deel van uitmaakten. Tusveld hield in de zware bergrit lang vooraan stand, mede dankzij Mathieu van der Poel, met wie hij onderweg in de afdaling van de eerste klim tekeer ging. ‘We gingen als een malle naar beneden,’

Na het uitvallen va Romain Bardet staat alles bij DSM in het teken van ritzeges. ‘Nu Romain weg is, gaan we natuurlijk vol voor de aanval’, vertelt Tusveld aan Discovery +. ‘We wilden het liefst ook Thymen (Arensman, red.) meehebben voor de ritzege; hij klimt heel goed de laatste twee weken.’ Arensman zat uiteindelijk ook mee in de ontsnapping.

‘Het was echt een heel lang gevecht om in de kopgroep te komen. Vervolgens wilden we Thymen in een luxepositie brengen’, vervolgt Tusveld, die na de eerste klim zelf aan kop van de koers kwam te liggen. ‘Koen (Bouwman, red.) ging op de eerste klim en die was al een eind weg. Toen zag Ik Mathieu (Van der Poel, red.) opschuiven voor de afdaling en ik dacht: ik moet gewoon in zijn wiel zitten en mee. Dat was een goede keuze; we gingen echt als een malle naar beneden. Toen zaten we met drie Nederlanders vooruit, dat was perfect, ook in dienst van Thymen; hij gaf echter al aan zich niet zo goed te voelen’, aldus Tusveld.

Tusveld: 'Ben blij dat de vorm eraan komt'

Waar Bouwman en Van der Poel op de tweede klim afhaakten, kon Tusveld wel vooraan bijblijven. ‘Ik heb vervolgens alles gegeven op de tweede klim om bij de eerste groep te blijven, ik zat bovenop op een klein gat. Ik wist echter dat ik een goede afdaling kon rijden. Het ging goed, die afdaling daarvoor ook al met Mathieu. Ik ben vol naar beneden gegaan om bij die groep te komen en die laatste klim was vervolgens een tijdrit. Ik moest snel lossen. Het leek een makkelijke klim, was niet zo steil namelijk, maar je had ook nooit echt een rustmoment.’

‘Ik ben blij dat de vorm eraan komt. De vorm was eerst niet zo goed, ik had ook geen goede voorbereiding. Langzaam kom ik echter in goede vorm. Ik hoop in de laatste week dus nog een paar keer aan te vallen’, kondigt Tusveld strijdbaar aan.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws