Update II | Zwift Academy-winnaar Bogna (Alpecin-Fenix) verkiest Development Team boven hoofdmacht Wielrennen
Wielrennen

Update II | Zwift Academy-winnaar Bogna (Alpecin-Fenix) verkiest Development Team boven hoofdmacht

Update II | Zwift Academy-winnaar Bogna (Alpecin-Fenix) verkiest Development Team boven hoofdmacht

(30 oktober 2021) Het is een nieuwe rage binnen het wielrennen: het scouten van talent via Zwift. Heuse toernooien worden gehouden om de beste talenten naar voren te laten komen en eind november vindt een nieuwe finale plaats in de Zwift Academy, waarbij een plek in de selectie van Alpecin-Fenix en Canyon SRAM op het spel staat.

Tien renners mogen eind november op Mallorca strijden om de felbegeerde contracten bij de mannen- en vrouwenploeg, zo is te lezen bij Cyclingnews. Vijf vrouwen strijden voor een plek bij Canyon SRAM, waaronder ook de twee Nederlanders Maud Oudeman en Willemijn Prins, en vijf mannen voor een contract bij Alpecin-Fenix. De deelnemers zitten samen op een trainingskamp met stafleden en renners van de profploegen, waar de trainers ze beoordelen op de beklimmingen op Mallorca, Zwift-prestaties en off-bike skills.

Zwift Academy was in het verleden al een succesvolle manier om toe te treden tot het profwielrennen. Het beste voorbeeld is Jay Vine, de Australiër die vorig jaar een contract verdiende bij Alpecin-Fenix en als 21-jarige furore maakte in de Vuelta a España en de Ronde van Turkije. Ondanks een zware val bij het aanpakken van een bidon van zijn ploegleiderswagen, wist de jonge renner nog vierde te eindigen in een bergetappe in de Vuelta, terwijl hij in Turkije op één seconde achterstand tweede werd in het eindklassement.

Bij de vrouwen zijn de finalisten Prins en Oudeman (Nederland), Caitlin Conyers (Bermuda) en Imogen Alton en Rachael Wales (Australië). Bij de mannen zijn dat Cooper Sayers, Samuel Hill en Alex Bogna (Australië), Mads Rahbek (Denemarken) en Byron Munton (Zuid-Afrika).

Update - 19 december 2021 (18.30 uur): Alex Bogna verovert via Zwift Academy contract bij Alpecin-Fenix

De Australiër Alex Bogna en de Nederlandse Maud Oudeman zijn de winnaars geworden van de 2021 Zwift Road Academy. Daarmee rijden zij vanaf 1 januari 2022 voor het team van Alpecin-Fenix (Bogna) en Canyon-SRAM (Oudeman). De deelnemers van Zwift Road Academy zaten samen op een trainingskamp met stafleden en renners van de profploegen, waar de trainers ze beoordeelden op de beklimmingen op Mallorca, Zwift-prestaties en off-bike skills. Uiteindelijk kwamen Bogna en Oudeman als beste renners bovendrijven, waarmee ze onder andere Jay Vine opvolgen. De Australiër veroverde vorig jaar op dezelfde manier een contract en mocht zelfs al starten in de Ronde van Spanje. Daar werd hij in de veertiende etappe nog knap derde in de bergrit richting Pico Villuercas.

Bogna kon niet geloven dat hij de winnaar werd. 'Zwift Academy is zo'n fantastische kans. Toen ik erachter kwam dat ik de finale had gehaald, was ik zo blij. Ik wilde een geweldige week rijden en mezelf echt een kans geven om het contract te winnen. Eerlijk gezegd ben ik in shock, dit is de kans van mijn leven.' Oudeman kon ook niet geloven wat ze zojuist had bewerkstelligd. 'De week was geweldig, maar ook een zware test. Ik kan niet geloven dat mijn droom uitkomt en ik kan niet wachten om voor Canyon-SRAM te racen. Ik wil volgend jaar zoveel mogelijk leren, verbeteren en het team helpen', zo laat ze weten bij Cyclingweekly.

Update II - 25 januari 2022 (18.00 uur): Zwift Academy-winnaar Bogna geeft voorkeur aan Development Team

De 20-jarige Australiër Alex Bogna dwong medio december 2021 een contract af bij Alpecin-Fenix, door bij de Zwift Road Academy als winnaar uit de bus te komen. Op het trainingskamp in Mallorca werd hij het best beoordeeld door de trainers van de ploeg, waardoor hij aankomend seizoen voor dezelfde ploeg als Mathieu van der Poel mocht rijden. Hij heeft er echter voor gekozen om de eerste twee jaar voor het Development Team van de Belgische ploeg te rijden, zo geeft de Australiër aan in een video van de ploeg.

Bogna vertelde het op het tweede trainingskamp met het team, waar hij te maken kreeg met een kleine blessure. Desondanks kijkt hij vol goede moed richting de toekomst, waar hij uiteindelijk een plekje in de hoofdmacht probeert af te dwingen. 'De eerste optie was om voor één jaar een professioneel renner te worden bij het professionele team en de tweede optie was om voor twee jaar professional te worden bij het Development Team. Ik koos voor het Development Team, omdat het over twee jaar verspreid is en ik nog veel te ontwikkelen heb. Je hebt daarnaast dezelfde voorzieningen en je kan meer wedstrijden rijden. Daarna wil ik naar de WorldTour, maar als het team vindt dat ik me snel ontwikkel, kan ik ook eerder naar de WorldTour.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws