Update III | 'B&B-ploeg geeft Cavendish en consorten vrijheid om elders te tekenen voor 2023' Wielrennen
Wielrennen

Update III | 'B&B-ploeg geeft Cavendish en consorten vrijheid om elders te tekenen voor 2023'

Update III | 'B&B-ploeg geeft Cavendish en consorten vrijheid om elders te tekenen voor 2023'

(25 oktober 2022) B&B Hotels - KTM zou woensdag de plannen voor 2023 uit de doeken doen. De Franse formatie heeft twee dagen op voorhand echter besloten deze persconferentie te annuleren, met als bijkomende mededeling dat er op korte termijn meer bekend wordt. Ondertussen heeft de Engelstalige media gesignaleerd dat Mark Cavendish zich laat omringen door Rob Gitelis, de CEO van het fietsenmerk Factor. En laat dat nu net de sponsor van Israel - Premier Tech zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Terug naar B&B Hotels: dat wordt al weken en maanden in verband gebracht met Cavendish, maar ook renners als Ramon Sinkeldam, Cees Bol, Maximiliano Richeze en Nick Schultz. Jerome Pineau, manager van de ploeg, zou woensdagavond zijn definitieve plannen uit de doeken doen nadat hij al met verschillende grote sponsoren in verband is gebracht. Hij koos voor die datum omdat de Tour de France-presentatie voor 2023 één dag later in Parijs is, waardoor er al veel pers aanwezig is in de Franse hoofdstad.

Nu heeft Pineau die uitnodiging dus getrokken, omdat 'belangrijke stakeholders afwezig zijn'. Eerder kwam er al naar buiten dat er nog geen ProTeam-licentie aangevraagd was voor 2023. Volgens L'Equipe zou de Franse energiemaatschappij Engie mogelijk in kunnen stappen, maar zijn er nog problemen met de structuur en het budget van de ploeg. In ieder geval is er nog geen definitieve nieuwe datum gepland voor de persconferentie van Pineau en de zijnen.

Zo is er eind oktober 2022 nog altijd geen duidelijkheid over de toekomst van Mark Cavendish, die in ieder geval niet bij Quick Step-Alpha Vinyl zal blijven. Het afgelopen weekend vertoefde de Brit op Ibiza, waar hij participeerde in de LeBlanq Tour. Daar was ook Rob Gitelis, de CEO van fietsenmerk Factor. 'Het was heel cool om Mark Cavendish te ontmoeten. Hij heeft me laten werken', klonk het op zijn social media. Factor is sponsor van het zojuist gedegradeerde Israel-Premier Tech en heeft een Engelssprekende kern in de ploeg, met onder andere Chris Froome, Michael Woods, Simon Clarke, Daryl Impey en Corbin Strong. Voorlopig lijkt het aannemelijk dat Cavendish 'gewoon' naar de Franse ploeg trekt, maar het hele verhaal krijgt ongetwijfeld weer een vervolg. Zijn jacht op het recordaantal Tourzeges is in ieder geval voor elke materiaalsponsor relevant.

Update - 5 november 2022 (19.25 uur): 'Pineau moet uitleg geven, Parijs haakt af'

Het begint er alsmaar slechter uit te zien voor het project van Jérôme Pineau, ploegbaas van B&B Hotels-KTM. De ploeg werd de voorbije maanden in verband gebracht met verschillende nieuwe grote sponsoren. Eind oktober zou in een persconferentie meer informatie naar buiten komen, maar deze werd afgelast. Nieuwe informatie van Franse media schetsen geen rooskleurig beeld voor de toekomst van de ploeg.

Volgens Cyclism’Actu zou Pineau door de DNCG (la Direction Nationale de Contrôle et de Gestion Professionnelle) - die er op toeziet dat Franse wielerploegen boekhoudkundige, financiële en wettelijke bepalingen naleven – op het matje zijn geroepen om meer informatie te verstrekken over zijn project. Daarnaast weet de site dat verschillende renners van B&B zich zorgen maken en contact hebben opgenomen met de Franse wielervakbond. Zo zouden ze onder andere niet betaald zijn voor hun portretrechten.

De problemen lijken zich zodoende op te stapelen voor Pineau, die volgens de Franse krant Le Parisien de stad Parijs heeft zien afhaken als sponsor. De stad zou met het logo ‘Parijs Cycling Club’ op het teamshirt zich willen profileren als fietshoofdstad en promotie maken richting de Olympische Spelen van 2024, maar lijkt dus van dit idee af te zien.

Update II - 16 november 2022 (09.30 uur): Pineau heeft tot eind november om ploeg te redden

Jérôme Pineau geeft zichzelf nog een maand de tijd om zijn Franse wielerploeg B&B-Hotels te redden, anders zou de ploeg om kunnen vallen. Dat vertelt de Fransman aan L'Equipe. De afgelopen weken was het constant wachten op nieuws, omdat Pineau grootse plannen had met zijn wielerteam. Er ontbreekt op het moment van schrijven echter nog steeds een grote sponsor, waardoor de twijfels blijven.

In samenspraak met de UCI is afgesproken dat Pineau op 30 november de zaken rond moet hebben. 'We wachten nog steeds af. Afgelopen maanden hebben we veel mensen en bedrijven ontmoet en we werken nog steeds aan de afronding van de mannenploeg, een damesteam en een opleidingsploeg. We hebben nog twee weken nodig om een degelijk dossier voor te leggen.'

Als Pineau op 30 november niets aanlevert, dreigt de ploeg te verdwijnen. 'We hopen op concrete antwoorden op 21, 27 en 28 november. Dit zijn serieuze partijen, met wie ik veel contact heb gehad. We moeten nog even geduld hebben en hopen op positieve reacties, om in de praktijk te brengen wat we in juli hebben aangekondigd. Als alle partijen negatief reageren, kan het team niet overleven. Dan kan ik geen uitgebalanceerd plan voorleggen.'

Terwijl de Franse rennersvakbond z'n zorgen al uitte, lijkt Pineau nog rustig. Toch weet hij dat hij met een harde deadline werkt. Hij spreekt nog met vijf bedrijven. 'We sluiten daarbij niet uit dat we ons moeten aanpassen en moeten werken aan een uitgedund, maar nog steeds ambitieus project. Een sponsor is essentieel, aan alle andere eisen voldoen we al. We hebben constant contact met de renners die we onder contract hebben staan en de renners die we graag willen hebben. Geen van hen heeft ons verlaten, ze tonen allemaal solidariteit. Ja, ook Mark Cavendish hoort daar bij. Hij maakt deel uit van onze plannen.'

Update III - 25 november 2022 (16.00 uur): 'B&B geeft renners vrijheid om weg te gaan'

Op 30 november is de deadline voor B&B Hotels - KTM om een sponsor te vinden en zo een licentie af te dwingen voor 2023. Het lijkt er echter sterk op dat de ploeg die deadline niet gaat halen. Volgens het Franse Cyclism'Actu heeft ploegbaas Jérôme Pineau zijn renners laten weten dat ze elders mogen rondkijken voor een contract.

De Franse formatie had maandenlang zulke grote ambities en wilde die extra kracht bijzetten met onder meer de komst van Mark Cavendish. De Brit kan echter elders tekenen, als de berichtgeving klopt. Ook bijvoorbeeld Cees Bol leek op weg naar B&B, al werd er (bij het uitblijven van een sponsor) nog geen nieuwe renner gepresenteerd. De renners die nog een contract hebben in 2023 zijn naar verluidt ook vrij om te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws