Update III | Benoot maakt eerste tochtje op de mountainbike sinds aanrijding in Livigno Wielrennen
Wielrennen

Update III | Benoot maakt eerste tochtje op de mountainbike sinds aanrijding in Livigno

Update III | Benoot maakt eerste tochtje op de mountainbike sinds aanrijding in Livigno

(9 augustus 2022) Vreselijk nieuws voor Jumbo-Visma en Tiesj Benoot: de Belg kan dit seizoen niet meer in actie komen na een aanrijding in Livigno in Italië. Benoot liep bij het ongeval meerdere breuken op, meldt Sporza.

Het Belgische medium spreekt nog van een mogelijke aanrijding. Benoot was op stage in Italië om zich voor te bereiden op het najaar. Jumbo-Visma bevestigt dat hij tijdens een training in een afdaling hard ten val is gekomen. Hij ligt op het moment van schrijven in een Italiaans ziekenhuis. Hij is volgens HLN niet in levensgevaar.

Benoot had de afgelopen weken nog zoveel indruk gemaakt met zijn rol als knecht in de Tour de France en een derde plaats in de Clasica San Sebastián. Door de crash zit zijn seizoen er nu abrupt op. Over de exacte schade is nog niets bekend, maar wel is duidelijk dat hij onder meer het WK in Australië moet missen.

Update - 9 augustus (10.45 uur): Benoot was nooit in levensgevaar

Tiesj Benoot heeft in een statement op social media aangegeven dat hij oké is. De crash waarbij hij betrokken was, vond plaats op maandag. 'Momenteel lig ik in het ziekenhuis, waar ik goede medische verzorging krijg om te herstellen van de val.

Benoot geeft aan dat hij gehavend uit de situatie is gekomen. 'Uit onderzoeken blijkt dat ik een kleine breuk heb opgelopen in mijn nek. Ondanks de ernst van de situatie verkeerde ik nooit in levensgevaar en ben ik stabiel.'

Update II - 10 augustus 2022 (13.30 uur): Benoot vooral opgelucht

Tiesj Benoot heeft in een vraaggesprek met Het Nieuwsblad uitgelegd wat er nu precies is gebeurd in Livigno. De Belg van Jumbo-Visma crashte in een afdaling en brak daarbij een nekwervel. 'Ik was aan het dalen en reed op een lang recht stuk. Ik reed niet eens zo snel. Ik ben gaan terugkijken en haalde iets van een 67 kilometer per uur. Plots stak die auto een parking over. Heeft hij niet gekeken of dacht hij dat hij nog snel over kon? Ik weet het niet. Ik ben er vol op gereden en heb zelfs bijna niet meer kunnen remmen. De deur van de wagen was ingedeukt, de spiegel lag eraf, de ruiten waren gebroken…'

Eigenlijk mag het een wonder heten dat Benoot alleen een barst in zijn nekwervel overhield aan de harde crash. Hij was naar eigen zeggen een kwartiertje van de wereld, alvorens hij met een helikopter naar het ziekenhuis werd gebracht. Van inwendige bloedingen was geen sprake. 'Mijn nek voelde raar aan, maar ik ging er niet vanuit dat die gebroken was. Zeker de tweede nekwervel, die is echt cruciaal voor de zenuwbanen. Gelukkig kon ik ter plekke mijn handen en voeten al bewegen. Dat was een opluchting. Het heeft zeker niet veel gescheeld. Enkele millimeters of zelfs micrometers en het kon een heel ander verhaal geweest zijn.'

Wat rest is nu rustig herstellen en accepteren dat het seizoen er eerder dan gepland op zit voor Benoot. 'Ik heb het al min of meer aanvaard. Al ga ik de komende dagen ongetwijfeld nog gefrustreerd zijn als ik de collega’s thuis zie koersen. Eigenlijk ben ik heel dankbaar en blij dat ik het nog kan navertellen. Ik kon er helemaal niets aan doen. Het is gewoon brute pech en het behoort tot de risico’s van de sport omdat we nu eenmaal in het verkeer moeten trainen.'

Update III - 20 september 2022 (17.35 uur): Benoot maakt eerste tochtje op mountainbike, breuk in nekwervel herstelt goed

Terwijl de Belgische selectie in Australië bezig is de laatste hand te leggen aan de voorbereiding op het wereldkampioenschap van aanstaande zondag, moet Tiesj Benoot thuis verder revalideren na het zware ongeluk dat de Belg meemaakte op training in Livigno, waar hij aangereden werd door een auto. De renner van Jumbo-Visma heeft als pleister op de wonde deze week wel goed nieuws gekregen: de breuk in zijn nekwervel is dusdanig hersteld dat hij in plaats van een harde brace, die hij de afgelopen zes weken moest dragen, mag overschakelen naar een zachter exemplaar.

Benoot: 'Op de beelden zien ze nog een deel van het breukje, maar dat is weer aan mekaar aan het groeien'

'Ik mag nu zo’n zachte kraag dragen, onder meer om te slapen. Maar ook die mag ik geleidelijk aan uitdoen als het goed voelt. Hij dient vooral om mijn nekspieren te ondersteunen omdat die de voorbije weken wel verzwakten door het dragen van die brace. De breuk is stabiel. Op de beelden zien ze kalkvorming en nog een deel van het breukje, maar dat is weer aan mekaar aan het groeien', zo vertelt Benoot aan Het Nieuwsblad.

Echt trainen met het oog op volgend seizoen zit er nog niet in, maar toch komt er stilaan licht aan het einde van de tunnel voor Benoot. 'De dokters raden me aan om met een fiets te beginnen waar ik iets meer rechtop op zit. Dus kan ik met mijn mountainbike wel al eens een ritje op straat gaan maken', zo stelt de Belg tevreden. Benoot voegde meteen de daad bij het woord en maakte dinsdagnamiddag een tochtje op de mountainbike, zo kunnen we zien op zijn Strava-account. In iets minder dan een uur haspelde hij een kleine 28 kilometer af.

Update III | Benoot maakt eerste tochtje op de mountainbike sinds aanrijding in Livigno
Benoot deelde op Strava zijn eerste rit op de fiets sinds zijn ongeval in Livigno
2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws