Update III | Zesde etappe Ronde van Zwitserland wordt geneutraliseerde 'Gino Memorial Ride' Wielrennen
Wielrennen

Update III | Zesde etappe Ronde van Zwitserland wordt geneutraliseerde 'Gino Memorial Ride'

Update III | Zesde etappe Ronde van Zwitserland wordt geneutraliseerde 'Gino Memorial Ride'

(15 juni, 17.45 uur) Juan Ayuso wist donderdag de koninginnenrit van de Ronde van Zwitserland te winnen, maar na afloop ging het vooral over de gevaarlijke afdaling richting de finish in La Punt. Magnus Sheffield en Gino Mäder gingen daarbij het ravijn in.

'Ik vind het jammer dat we zo’n steile beklimming afdalen in volle finale. Sheffield is zelfs in het ravijn gevlogen. Daar mag over nagedacht worden', liet Remco Evenepoel direct na de meet weten. Romain Bardet sloot zich daarbij aan. 'Die val zag er heel hevig uit. Ik hoop dat het goed met hem gaat, want hij leek serieus geblesseerd.'

Even later kwam er een bericht van Lilian Calmejane binnen op Twitter, over de eveneens niet gefinishte Gino Mäder van Bahrain Victorious. 'Al mijn gedachtes zijn bij Gino. Hopelijk ben je veilig', stelde de coureur van Intermarché-Circus-Wanty. Mäder is in een helikopter afgevoerd, toonde het Zwitserse wielertijdschrift Gruppetto op Twitter. Hij zou in dezelfde bocht als Sheffield van de weg zijn geraakt.

Bahrain Victorious meldde niet veel later op social media dat Mäder inderdaad betrokken is geweest bij een 'zware val'. De ploeg komt later met een update. Verschillende andere wielerploegen, zoals EF Education-EasyPost, Israel-Premier Tech en Movistar, hebben hun steun uitgesproken in de richting van de 26-jarige Zwitser.

Update - 15 juni 2023 (19.00 uur) - Toestand Mäder, die gereanimeerd moest worden, stabiel

Het doorgaans goed ingevoerde RSI Sport weet te melden dat de toestand van Mäder stabiel is. 'De 26-jarige Zwitser, die hard op de grond viel en het bewustzijn verloor, werd direct op de plaats van het ongeval gered, voordat hij per helikopter naar het ziekenhuis werd vervoerd. Zijn toestand is momenteel stabiel', meldt het Zwitserse sportmedium. Ook een officieel communiqué van de organisatie van de Ronde van Zwitserland vermeldt dat Mäder gereanimeerd moest worden na zijn valpartij. 'Mäder lag bewegingloos in het water. Hij is meteen gereanimeerd en vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis van St. Gallen met een helikopter. De reanimatie, die 25 minuten duurde, verliep succesvol.'

Ook Bahrain Victorious, de ploeg van Mäder, kwam later met een aanvulling. Daarin herhaalde het de berichten vanuit de organisatie van de rittenkoers. 'We komen met meer nieuws over de consequenties van het ongeluk nadat Gino aanvullende onderzoeken heeft gehad. Onze gedachten zijn bij hem.'

Update II - 16 juni 2023 (11.45 uur) - Gino Mäder op 26-jarige leeftijd overleden

Koersdirecteur Olivier Senn van de Ronde van Zwitserland heeft voor aanvang van de zesde etappe een update gegeven na de zware valpartij van Gino Mäder en Magnus Sheffield op donderdag. 'We hebben geen nieuwe informatie over de toestand van Gino', aldus Senn, die in een perscommuniqué vrijdagmiddag liet weten dat verdere communicatie daarover wordt overgelaten aan Bahrain Victorious, de ploeg van Mäder. Dat team maakte later op de dag bekend dat Mäder op 26-jarige leeftijd overleden is. Meer daarover lees je in dit artikel.

Update III - 16 juni 2023 (14.25 uur): Zesde rit Ronde van Zwitserland 'Gino Memorial ride'

Door het overlijden van Gino Mäder wordt er vrijdag logischerwijs niet gekoerst in de Ronde van Zwitserland. De laatste negentien kilometer worden en groupe afgewerkt, als eerbetoon aan de veel te vroeg overleden Zwitser van Bahrain Victorious.

De organisatie van de etappekoers gaf rond half drie meer informatie over de 'Gino Memorial Ride', zoals het de zesde etappe omschrijft. De karavaan met alle ploegen zal om 15.30 uur aankomen in Türlen, waar om 16.00 uur gestart zal worden voor een negentien kilometer lang geneutraliseerde rit. Aankomst van deze Gino Memorial Ride is voorzien rond 16.40 uur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws