Update | UCI trok tijdstraffen voor Van Aert en co op slotdag Tirreno nog in, Landa en Carthy toch top 10 Wielrennen
Wielrennen

Update | UCI trok tijdstraffen voor Van Aert en co op slotdag Tirreno nog in, Landa en Carthy toch top 10

Update | UCI trok tijdstraffen voor Van Aert en co op slotdag Tirreno nog in, Landa en Carthy toch top 10

(12 maart 2023) De organisatie van de Tirreno-Adriatico heeft zaterdag na de zesde etappe zes renners een tijdstraf uitgedeeld. Ze maakten zich gedurende de rit schuldig aan het rijden over de stoep en dat is niet toegestaan.

De zes renners die werden betraft zijn Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Mike Teunissen, Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) en Wout van Aert (Jumbo-Visma). Ze kregen allebei twintig seconden tijdstraf in het algemeen klassement aan de broek, zo staat in het juryrapport.

Dat is vooral slecht nieuws voor Landa en Carthy, die door de straf niet als nummers zeven en acht, maar als nummers tien en elf in het klassement de slotetappe van zondag in gingen. De andere vier renners speelden al geen rol meer in het algemeen klassement. Naast de tijdstraf kregen de zes ook een boete van 500 Zwitserse frank, 25 strafpunten voor de UCI-ranking, 14 strafpunten in het puntenklassement en 20 strafpunten in het bergklassement aan de broek.

Update - 14 maart 2023 (09.00 uur): Landa en Carthy krijgen 20 seconden terug

De Tirreno-Adriatico eindigde zondag met eindwinst voor Primoz Roglic, die João Almeida en Tao Geoghegan Hart meenam op het eindpodium. Wat mensen misschien niet hebben opgemerkt, is de rest van de top tien in de Italiaanse rittenkoers. Want zonder er op de slotdag nog voor te hoeven koersen, stegen Mikel Landa en Hugh Carthy nog drie plekken.

De twee klimmers hadden na de zesde etappe een tijdstraf gekregen van twintig seconden, samen met een hele rits aan puntenstraffen (UCI- en klassementgerelateerd) en een boete. Ook Wout van Aert was één van de schuldigen aan het rijden over de stoep in de loodzware finale van rit zes. Landa en Carthy verloren door de tijdstraf drie plekken in de rangschikking en gingen zodoende op voor plekken tien en elf in het eindklassement.

Dat zijn uiteindelijk toch nog plekken zeven en acht geworden. In het juryrapport maakte de UCI zondagavond melding van het feit dat de straffen voor zes renners werden ingetrokken. 'Nadat we alle informatie hebben ontvangen, zijn de straffen teniet gedaan. We willen alle ploegen wel herinneren aan het feit dat rijden over de stoep niet is toegestaan in de aankomende races. Zie dit daarom als een laatste waarschuwing.'

Naast Landa, Carthy en Van Aert ging het in deze case ook om Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Mike Teunissen en Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty).

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws