Update | Wegcommissie UCI gaat onderzoek doen naar actie Lampaert in Belgium Tour Wielrennen
Wielrennen

Update | Wegcommissie UCI gaat onderzoek doen naar actie Lampaert in Belgium Tour

Update | Wegcommissie UCI gaat onderzoek doen naar actie Lampaert in Belgium Tour

(19 juni 2022) Het was een bijzonder slot van de Baloise Belgium Tour: de Gouden Kilometer moest beslissing brengen of Mauro Schmid óf Tim Wellens met de eindzege aan de haal ging. Die eerste kreeg daarbij de steun van Yves Lampaert, die volgens Wellens een beetje te ver ging met zijn acties. De jury was het daar na afloop mee eens.

'Ik ben teleurgesteld', zo opent Wellens zijn flashinterview na afloop van de rittenkoers. De man van Lotto Soudal leek goede zaken te doen door in de Gouden Kilometer, waarin de renners op drie punten bonificatieseconden kunnen grijpen, als eerste drie tellen winst te boeken op Schmid. 'Ik dacht: amai, dat ziet er goed uit.'

Wellens blijft beleefd: 'Diskwalificatie levert me niks op'

Het was het scenario zoals Lotto Soudal het zich had voorgesteld: met sprinter Arnaud De Lie Wellens naar de eindzege helpen, maar tussen de tweede en derde sprint liep het anders. Wellens werd opzichtig gehinderd door Lampaert. 'Ik had een kleine aanvaring met hem', blijft de nummer twee van het klassement beleefd na de rit. 'Het kost me de eindzege, maar het is nu eenmaal zo gelopen.'

Wellens wil duidelijk niet de rol van jurylid innemen, maar laat kort nog weten dat hij de actie van zijn landgenoot 'er een beetje over' ging. Dat neemt zijn pijn echter niet weg. Bovendien: 'Ook al diskwalificeer je Lampaert: ik ga er de eindzege niet meer mee krijgen. Dat levert mij niks op. Maar het is een feit dat ik met meer ruimte de zege grijp. Als Lampaert daar niet zit, win ik de ronde.'

Video: Lampaert gediskwalificeerd voor acties in Gouden Kilometer

Lotto Soudal diende alsnog een klacht in tegen Lampaert, die gehonoreerd werd door de jury. Die besloot de Belgische coureur voor zijn acties te diskwalificeren, zo meldt Het Laatste Nieuws. Op de beelden hieronder is te zien hoe het eraan toeging:

Poll: ging de actie van Lampert te ver?

Poll

Yves Lampaert ging te ver met deze actie in de Gouden Kilometer

Update - 20 juni 2022 (20.30 uur): Wegcommissie UCI doet onderzoek naar actie Lampaert

De actie van Yves Lampaert tijdens de Gouden Kilometer in de slotetappe van de Baloise Belgium Tour krijgt mogelijk een gevolg. De wegcommissie van de UCI gaat namelijk onderzoek doen naar het incident. Lampaert hinderde Tim Wellens verschillende keren opzichtig tijdens de tussensprint van de Gouden Kilometer, wat Wellens mogelijk de eindzege kostte. Lampaert werd naderhand door de jury gediskwalificeerd.

Omdat Lampaert gediskwalificeerd en beboet werd, kan hij niet om dezelfde reden gestraft worden. Een andere reden zou kunnen zijn dat de renner met zijn actie het imago van de wielersport in diskrediet bracht. Volgens Het Laatste Nieuws zou dat ook de reden zijn dat de UCI de zaak in behandeling heeft genomen. Het onderzoek en de uiteindelijke beslissing over een extra straf voor Lampaert ligt bij de disciplinaire afdeling van de wegcommissie.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws