Van acht naar dertig: waarom Van der Poel en Nederland zich zorgen moeten maken richting Olympische Spelen 2024 Wielrennen
Wielrennen

Van acht naar dertig: waarom Van der Poel en Nederland zich zorgen moeten maken richting Olympische Spelen 2024

Van acht naar dertig: waarom Van der Poel en Nederland zich zorgen moeten maken richting Olympische Spelen 2024

Waar Mathieu van der Poel vorig jaar op de Olympische Spelen van Tokio nog een serieuze gooi wilde doen naar goud, is het anno 2022 voor de volgende Spelen van 2024 in Parijs serieus de vraag of er überhaupt wel een Nederlandse man aan de start zal staan. In de Leiderstrui legt uit hoe dat komt.

In Tokio stond Nederland nog met twee mannen én vrouwen aan de start. Van der Poel viel toen uit door de gekende val bij het plankje, terwijl Vader uiteindelijk tiende werd in Japan. ' 'Ik kon het parcours met mijn ogen dicht rijden, maar wist niet dat ze deze plank op de wedstrijddag zouden verwijderen', liet een teleurgestelde Van der Poel toen na afloop weten. Bij de vrouwen eindigden Anne Terpstra en Anne Tauber respectievelijk als vijfde en elfde.

Met die twee mannelijke toppers, Van der Poel en Vader, zou het toch geen probleem moeten zijn om je te kwalificeren voor de Spelen van 2024? Toch is dat wel zo. Plaatsjes voor Parijs worden namelijk niet vergeven op basis van status of roem, maar aan de hand van resultaten. En daar konden Van der Poel en Vader in 2022 voor uiteenlopende redenen niet voor zorgen, wat weer verstrekkende gevolgen kan hebben voor de Spelen van 2024.

Lees verder onder de foto.

Milan Vader op de Olympische Spelen in Tokio
Milan Vader op de Olympische Spelen in Tokio

Nederland zakt van acht naar dertig op landenranking mountainbike bij de mannen

Van der Poel was namelijk het hele jaar niet actief - in wedstrijdverband althans - op zijn mountainbike, terwijl Vader door een zware val in de Ronde van het Baskenland zijn eerste jaar bij Jumbo-Visma grotendeels in rook op zag gaan. De Zeeuw vocht zelfs even voor zijn leven, maar maakte na een lange, zware revalidatie zijn rentree in de CRO Race. Pas in het najaar kon hij opnieuw op zijn mountainbike springen: Vader werd 23e in de Salamina Epic Race nabij Athene, Griekenland.

Daar was de renner van Jumbo-Visma uiteraard tevreden mee. 'Laatste wedstrijd van het seizoen staat in de boeken', liet hij na afloop weten via social media. 'Ik ben zeer dankbaar dat ik na mijn valpartij zowel op de weg als op de mountainbike heb kunnen racen. Ik ben hier in Griekenland 23e geworden en pak zo een handvol UCI-punten mee naar huis.'

Daarmee is het toverwoord gevallen: UCI-punten. Want daar draait de kwalificatie voor de Spelen van 2024 in Parijs om. Stond Nederland voorafgaand aan Tokio nog achtste op die lijst, vinden we ons land nu terug op plek dertig in de internationale ranking van het mountainbiken. Dat staat gelijk aan nul startbewijzen vanuit het IOC, daar die gereserveerd worden voor de eerste negentien landen. Plek één tot en met acht krijgen elk twee plaatsjes op de Olympische Spelen, voor plek negen tot en met negentien is één startbewijs gereserveerd. De achterstand van Nederland (dat momenteel 773 punten heeft) op nummer negentien Noorwegen (1674 punten) is nu 901 punten.

Lees verder onder de foto.

Mathieu van der Poel haalt veel plezier uit het mountainbiken
Mathieu van der Poel haalt veel plezier uit het mountainbiken

Van der Poel en Vader kunnen zich ook nog kwalificeren via WK, maar moeten sowieso op puntenjacht

Er is - voor Europese landen als Nederland - nog een maas in de wet om ook een startplaats te bemachtigen. Dat zijn de Wereldkampioenschappen in de discipline in 2023, die in het Schotse Glasgow onderdeel zijn van het Super WK wielrennen. Daar liggen nog startplaatsen klaar voor de nummers één en twee van de elite wedstrijd én de beloftenwedstrijd. Mocht Nederland zich nog niet via de ranking geplaatst hebben, kan dit mogelijk een welkome uitgang zijn. Bij de vrouwen is dit overigens geen issue: zij staan momenteel vijfde op de ranking.

Voor 2023 zijn de plannen van de beste twee Nederlandse mountainbikers nog niet volledig duidelijk, alhoewel Vader wel op zeker zijn wedstrijden rijdt. Dat er daarachter weinig aanwas is en het dus vooral van Van der Poel en Vader zal moeten komen, blijkt wel uit het feit dat er geen Nederlandse mannen actief waren op zowel het EK (in München) en WK (Les Gets) van 2023. Van der Poel heeft nog niet laten uitschijnen of hij komend jaar al weer zijn rentree zal maken op de mountainbike, maar liet na afloop van het WK gravel wel al weten dat hij zich opmaakt voor tien á vijftien crossen, de klassiekers en vervolgens de Tour de France van komend jaar. Het WK mountainbike zal, net als dat op de weg, begin augustus plaatsvinden, net na de Ronde van Frankrijk.

Lees verder onder de foto.

Van der Poel werd in 2019 al eens Europees kampioen mountainbiken
Van der Poel werd in 2019 al eens Europees kampioen mountainbiken

Het is geen geheim dat Van der Poel ook op de weg al lang op een regenboogtrui jaagt, maar in hoeverre kan dat zijn kansen op de Spelen van 2024 op de mountainbike hypothekeren? Alpecin-Deceuninck-ploegleider Michel Cornelisse liet recent alvast aan In de Leiderstrui weten dat het wegparcours van het WK 2023 in Glasgow hem zou moeten liggen, wat VDP zelf al liet zien op tijdens het EK van 2018. Toen werd hij tweede in Glasgow.

Vader Adrie liet daarentegen in mei tegenover Helden Magazine al doorschemeren dat Van der Poel het in 2024 misschien wel eens anders zou moeten aanpakken. 'Misschien moet Mathieu in 2024 niet op de weg rijden en zich volledig op het mountainbiken richten', klonk het uit de mond van papa, die weliswaar benadrukte dat dat zijn kijk was. 'Ik hoor Mathieu zelf daar nu niet over. Laat staan dat hij over een aanpak richting Parijs denkt.'

Die andere Vader, Milan welteverstaan, maakte bij zijn transfer naar Jumbo-Visma geen geheim van zijn grote doel: een olympische medaille behalen in Parijs, naast het leerproces als wegrenner. 'Daarbij gaan we ook de World Cup-kalender van het mountainbiken bekijken en de kampioenschappen die daarbij horen. En hoe we daar een goede afwisseling in gaan vinden', klonk het destijds. Vader zal komend jaar dus in ieder geval aan de bak moeten om een startplaatsje te bemachtigen, daar hij net als Van der Poel - naast de IOC-regel van de landenranking en WK-uitslagen - bij eventuele startbewijzen ook nog aan één van de NOC*NSF-regels moet voldoen: top twaalf op het WK 2023 of top acht bij het EK of een willekeurige Wereldbeker in 2023 óf 2024. Het wordt alvast interessant een interessante situatie om in de gaten te houden de komende tijd...

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws