Van der Poel is klaar voor WK: Nederlander sloopt concurrentie met één versnelling in GP Wallonie Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel is klaar voor WK: Nederlander sloopt concurrentie met één versnelling in GP Wallonie

Van der Poel is klaar voor WK: Nederlander sloopt concurrentie met één versnelling in GP Wallonie

Mathieu van der Poel heeft zijn slag geslagen in de GP Wallonie. De renner van Alpecin-Deceuninck was met één machtige versnelling de beste op de Citadel van Namen na een relatief tamme koers, waarin de slothelling zijn schaduw ontegenzeggelijk vooruit wierp. Voor zijn doen wachtte de Nederlander lang, maar het bleek meer dan genoeg.

Regen, kou en dus regenjacks: dat was wat de renners rond het middaguur te wachten stond bij het klaarstaan voor de GP Wallonie. Niet echt lekkere omstandigheden dus, maar voor crossers als Van der Poel is dat uiteraard spielerei.

Van der Hoorn en ex-winnaar Neilands controleren

Johan Meens (Bingoal), Maximilien Juillard (Roubaix), Martin Urianstad (Uno-X), Gianni Marchand (Tartoletto) en Abram Stockman (Saris) namen vroeg in de koers afstand van het peloton. Daar controleerden Alpecin-Deceuninck (Van der Poel en Philipsen) en Intermarché-Wanty-Gobert (Girmay).

Met nog honderd kilometer te gaan meldde ook Taco van der Hoorn zich namens de ploeg-Girmay op kop van het peloton om eens achter de vluchters aan te rijden, waarna Israel-Premier Tech een duit in het zakje deed door ex-winnaar Krists Neilands ook mee te laten draaien.

Met nog 55 kilometer te gaan trachtte Dries De Bondt de finale te openen namens Alpecin-Deceuninck, maar de rest van het peloton vond het nog wat te vroeg voor dergelijke pogingen. Zodoende werd De Bondt weer bij de lurven gegrepen en ging de grote groep breeduit, waardoor de vijf vluchters het nog wat langer uit wisten te houden.

Citadel van Namen werkt verlammend

Vanuit het peloton maakte Ewen Costiou, een jonge Fransman van Arkéa Samsic, de oversteek naar voren. Het was echter wachten tot de Tienne au Pierres, een beklimming van drie kilometer aan 5,2 procent op twintig kilometer van de aankomst. Op die heuvel bepaalde Lotto Soudal het tempo namens hun kopmannen, maar ook hier bleven aanvallen - jammer genoeg - uit. Sylvain Moniquet probeerde het even later wel, maar de Citadel van Namen werkte duidelijk verlammend in deze koers. Ondertussen bleef stagiair Costiou er in zijn eerste wedstrijd namens Arkéa Samsic stug voor rijden.

Van der Poel roerde zich ook nog even, maar werd - net als in de Giro - constant geschaduwd door Girmay. De ploeg van de man uit Eritrea nam vervolgens wel de verantwoordelijkheid richting de Citadel, waar deze hele koers in zijn essentie toch wel om draait. Aan de voet zat Van der Poel vrij ver, terwijl Girmay met zijn team op de eerste rij te vinden was. Philipsen was daar ook te vinden.

Op de keitjes vatte ook Van der Poel post bij de voorwacht, maar de explosie liet - naar zijn maatstaf - vrij lang op zich wachten. Toen Dylan Teuns met Gonzalo Serrano een versnelling plaatste moest hij echter wel uit zijn kot komen, maar hij at het bordje van Intermarché-Wanty-Gobert nog wat langer leeg. Hierdoor pakten de twee een gat, maar daarna kwam Van der Poel toch vrij snel opzetten.

Van der Poel denderde het gat in één ruk dicht met Philipsen en Girmay in zijn wiel. De Nederlander nam meteen over en reed iedereen glad uit het wiel in de slotmeters, terwijl het toch leek dat hij aan wilde trekken voor Philipsen. Girmay werd tweede, voor Serrano.

Uitslag GP Wallonie 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees GP Wallonie 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Klik dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws