Van der Poel verlegt focus na verliezen roze trui: 'Ritten winnen is nu het doel' Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel verlegt focus na verliezen roze trui: 'Ritten winnen is nu het doel'

Van der Poel verlegt focus na verliezen roze trui: 'Ritten winnen is nu het doel'

Mathieu van der Poel moest in de vierde etappe van de Giro d’Italia naar de Etna de roze trui afstaan. Dat kwam niet als een verrassing, daar de Nederlander geen begenadigd klimmer is. Van der Poel gaat zich vanaf nu weer richten op het winnen van ritten.

‘Ik heb deze klim nog nooit gedaan; hij was erg mooi, maar ook heel zwaar’, vertelt een bibberende Van der Poel na afloop aan Eurosport. De renner van Alpecin-Fenix stond voor een nagenoeg onmogelijke opgave om de roze trui te verdedigen op een klim van ruim twintig kilometer. ‘Zoals ik zei, het zou heel moeilijk worden om de trui te behouden. Ik besloot aan de voet mijn eigen tempo te rijden.’

Van der Poel liet zich in de beginfase van de etappe wel zien. Zo probeerde hij mee te springen in de vlucht, om zo zijn leiderstrui te verdedigen. Een strategie die de Belg Greg Van Avermaet in het verleden in de Tour de France al succesvol uitvoerde. ‘Ik probeerde in het begin mee te springen met de vlucht, maar het was duidelijk dat de rest mij niet wilde laten gaan.’

Van der Poel houdt paarse trui over

Zijn ploeggenoot Stefano Oldani kreeg wel ruimte. De Italiaan reed in de finale zelfs lang aan de leiding, voordat hij op het steilere gedeelte van de Etna door zijn medevluchters werd ingelopen. ‘Stefano zat knap mee en reed een goede rit. Ik concentreer mij nu op de komende dagen’, aldus Van der Poel.

Voor Van der Poel is het doel voor de komende etappes duidelijk. ‘Ritten winnen is nu het doel.’ Hoewel hij nog altijd de paarse puntentrui in bezit heeft, is dat vooralsnog geen hoofddoel. ‘De paarse trui is dat niet; als ik hoog blijf staan in dat klassement tot de slotweek, kan ik er voor gaan. Voor nu is het echter geen prioriteit.’ De Giro gaat de komende twee dagen verder met sprintritten. Van der Poel hoeft alvast niet als lead-out te fungeren van Jakub Mareczko, de sprinter maakte zijn reputatie als niet-klimmer maar weer eens waar door af te stappen in de bergrit naar de Etna.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws