Van Hooydonck realistisch omtrent eigen winstkansen: 'Dan moet ik de Tour de France laten schieten' Wielrennen
Wielrennen

Van Hooydonck realistisch omtrent eigen winstkansen: 'Dan moet ik de Tour de France laten schieten'

Van Hooydonck realistisch omtrent eigen winstkansen: 'Dan moet ik de Tour de France laten schieten'

Jumbo-Visma-renner Nathan Van Hooydonck is aan een ijzersterk seizoen bezig. De 27-jarige Vlaming lijkt zich onuitputtelijk in het zweet te werken voor kopmannen Wout van Aert, Christophe Laporte en Tiesj Benoot, maar finisht ook zelf nog op verdienstelijke plaatsen, getuige onder meer zijn elfde en zestiende plaats in respectievelijk de E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem. In gesprek met Het Laatste Nieuws gaat de dienstdoende meesterknecht in op zijn vorm, de vriendschap met Van Aert en zijn persoonlijke ambities.

'Dit is wellicht het beste voorjaar uit mijn carrière', aldus de man die zelfs naar een tweede plaats wist te racen in de door Benoot gewonnen Kuurne-Brussel-Kuurne. 'De Ronde van Frankrijk van vorig jaar heeft mij nog sterker gemaakt. Niet alleen de Tour zelf, maar als voorbereiding gingen we voor zes weken op hoogtestage. Als je zes weken alleen doet wat je moet doen, is het logisch dat je daar - zelfs nu nog - voordeel uithaalt.'

'Mijn programma maakt winnen enorm lastig', aldus meesterhelper Van Hooydonck

Vele wielerliefhebbers en -analisten hebben zich al meermaals hardop afgevraagd hoe ver Van Hooydonck zou komen als hij zelf de kopman van de geelzwarte brigade (of een andere ploeg) zou zijn. 'Mijn programma maakt winnen enorm lastig. Ik rijd bijna uitsluitend WorldTour-wedstrijden met een duidelijk doel en een duidelijke kopman, die meer kans maakt om te zegevieren. In Gent-Wevelgem kon ik niet mee met Van Aert, alleen Laporte was daar toe in staat. Als ik er was bij geweest, kon het misschien anders gelopen zijn en had ik zelf kunnen winnen', licht hij toe.

'Als ik me op individueel succes wil focussen, moet ik de Tour eigenlijk laten schieten en mijn vizier richten op kleinere wedstrijden. Maar is dat wel de moeite waard? Met Vingegaard hebben we een kandidaat-Tourwinnaar. Je wil natuurlijk graag deel uitmaken van dat team', blijft hij bescheiden.

Van Hooydonck en Van Aert, die tevens op een steenworp afstand van elkaar wonen, zijn ook buiten de koers om enorm goede vrienden. In de koers uit dat zich in een communicatieniveau van de bovenste plank, zij het op een speciale manier. De twee hebben niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen. 'Neem nu Gent-Wevelgem: in heel die koers hebben we niets tegen elkaar gezegd. We spreken ook nooit in volzinnen tegen elkaar. De communicatie gaat een beetje vanzelf. Al vraag ik me na een koers soms wel af: ‘Hadden we daar niet wat beter over moeten praten?'''

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws