Van Poppel leidt Welsford met lead-out tot in de perfectie naar zege in Australische WorldTour-opener Wielrennen
Wielrennen

Van Poppel leidt Welsford met lead-out tot in de perfectie naar zege in Australische WorldTour-opener

Van Poppel leidt Welsford met lead-out tot in de perfectie naar zege in Australische WorldTour-opener

We zijn begonnen: Sam Welsford mag zich de eerste winnaar van een WorldTour-koers van 2024 noemen na een perfecte lead-out van Danny van Poppel. In Tanunda schreef hij de openingsrit van de Tour Down Under op zijn naam met een fameuze sprint na een rustige dag. Op die manier is de coureur van BORA-hansgrohe uiteraard ook de eerste leider in de Australische race.

In de Australische hitte - waar het kwik ruim boven de 30 graden Celsius uitkwam - vertrokken de renners voor een rit van 144 kilometer, met start en finish in Tanunda. Aldaar was er sprake van een spurt die licht bergop loopt, na een etappe waarin de laatste honderden meters al meermaals verkend konden worden. Menglers Hill (2,1 kilometer à 4 procent) moest driemaal overwonnen worden, maar of dat nu invloed ging hebben op de race?

Nah, niet echt. Mét de afgelopen week ziek geworden Caleb Ewan van Jayco AlUla aan het vertrek gingen we vrij kalm van start. Quinn Simmons (Lidl-Trek) trok als één van de eersten ten aanval, maar hij kwam niet direct weg. Datzelfde gold voor de Nederlandse WorldTour-debutant Jardi Christian van der Lee (EF Education-EasyPost) en Arkéa-Fransman Louis Barré, terwijl Torstein Traeen namens Bahrain Victorious een minder debuut kende: hij kwam ten val, maar kon verder racen.

Fisher-Black, Zimmermann, Strong en Narváez pakken secondes

Zodoende trok het peloton voltallig naar de eerste tussensprint, die na 25 kilometer lag. Finn Fisher-Black (UAE-Team Emirates) zette daar zijn klassementsambities kracht bij door drie secondes op te rapen, voor Corbin Strong (Israel-Premier Tech) en Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers). Nadien mochten de vluchters wel vertrekken: Barré kende ditmaal wel succes en kreeg Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty) mee in zijn spoor. Jayco AlUla (Ewan) en BORA-hansgrohe (Sam Welsford) namen hun verantwoordelijkheid in de achtervolging.

Zimmermann pakte de volle buit bij het tweede tussensprintje, waarna hij zich samen met zijn vluchtmakker terug liet zakken naar het peloton. Strong pikte de overgebleven seconde mee vanuit de grote groep, om zich vervolgens net als de rest van de groep te richten op de overige 55 kilometer en de verwachte eindspurt in Tanunda. Een kleine verandering van windrichting zorgde voor wat stress onder de renners, met een crash van Laurence Pithie (Groupama-FDJ) en Ruben Fernandez (Cofidis) tot gevolg. Beide heren konden hun weg zonder al te veel erg vervolgen.

Met nog circa vijftien kilometer te gaan begon men aan de laatste beklimming van Menglers Hill, maar ook deze baarde een muis. In de daaropvolgende afzink denderde het peloton met grote snelheid richting Tanunda, waar jongelingen Jackson Medway (Australische selectie) en Niccolo Burrati (Bahrain Victorious) met valpartijen te maken kregen.

BORA-hansgrohe heeft de trein het best op de rails

Richting de laatste vijf was het de Australische kampioenentrui van Luke Plapp die we aan het front zagen, met de mannen van BORA-hansgrohe op het vinkentouw. Filippo Ganna begon zich richting de slotkilometers ook te mengen, wat de aanzet was voor de bekende spurtwasmachine: renners die over elkaar heen denderen, weer invoegen en zo verder.

Bij het ingaan van de laatste duizend meter nestelden de coureurs van Lidl-Trek zich prominent op kop, maar nog steeds leek BORA-hansgrohe goede papieren te hebben. Ryan Mullen en Van Poppel trachtten hun spurter Welsford goed af te zetten, wat de Nederlander uitstekend lukte. Ewan en Phil Bauhaus zaten in het wiel van de Aussie, maar kwamen er simpelweg niet uit. Ook Biniam Girmay kwam net te laat tegenover de winnaar van de dag. De tandem Van Poppel-Welsford werkt, dat mogen we nu al concluderen.

Uitslag etappe 1 Tour Down Under 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws