Favorieten etappe 2 Tour Down Under 2024 | Straatje Girmay of toch meer Alaphilippe zijn weg op? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Tour Down Under 2024 | Straatje Girmay of toch meer Alaphilippe zijn weg op?

Favorieten etappe 2 Tour Down Under 2024 | Straatje Girmay of toch meer Alaphilippe zijn weg op?

Na de door Sam Welsford gewonnen openingsrit trekt de Tour Down Under op dag twee de heuvels in. Vanuit Norwood staat er een dag met 2444 hoogtemeters op de rol, verdeeld over 142 kilometer. In de Leiderstrui brengt je op de hoogte.

Parcours etappe 2 Tour Down Under 2024

Favorieten etappe 2 Tour Down Under 2024 | Straatje Girmay of toch meer Alaphilippe zijn weg op?

De start in Norwood kan wel eens een heel interessante blijken: vanuit het begin loopt het namelijk direct omhoog, middels de Ashton-beklimming. Deze is met zijn tien kilometer a vier procent niet meer dan een loper, maar vroeg op het seizoen kan er nogal eens wat chaos ontstaan met bijvoorbeeld een goede kopgroep. Via een tussensprint in Woodside knalt men vervolgens richting Lobethal, de aankomstplaats van de dag.

Dat doet men via Fox Creek, de cruciale beklimming van de dag. Deze kuitenbijter van 1,6 kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 8 procent moet driemaal overwonnen worden in een lokale ronde die de coureurs even vaak moeten afwerken, waarbij de laatste top binnen de laatste tien kilometer is. Voer voor de mannen met goede benen, en lef!

Fox Creek is niet het enige obstakel dat de coureur tegenkomen in die lokale ronde van 35 kilometer. Vlak na de top van de scherprechter loopt het via een kleine afdaling namelijk nog eens vies omhoog, met enkele honderden meters vals plat. Vervolgens gaat het via een kleine afzink naar de laatste anderhalve kilometer, die vlak is. Aankomen deed het peloton één keer eerder in Lobethal (met André Greipel als winnaar in 2013), maar toen gingen we niet over Fox Creek. Een interessante nieuwe vondst dus!

Beklimmingen
10,0 km: Ashton (10 km a 4%)
63,5 km: Fox Creek (1,6 km a 8%)
98,5 km: Fox Creek (1,6 km a 8%)

Tijden
Start: 11.10 uur (01.40 uur Nederlandse tijd)
Finish: 14.52 uur (05.22 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 2 Tour Down Under 2024

Niets te klagen, die deelnemers aan de Tour Down Under. Ook woensdag loopt het kwik weer ruim boven de 20 graden Celsius, bij een licht briesje.

Favorieten etappe 2 Tour Down Under 2024

Tsja, it could go either way. Normaliter zouden we zeggen dat een rit als deze te zwaar is voor de sprinters en te licht voor de klassementsrenners, maar wat zijn deze vuistregels medio maart waard? Niet veel, waarschijnlijk. Toch hebben we in de weken in aanloop naar de Tour Down Under al wel wat dingen kunnen oppikken, zoals het vormpijl van Jonathan Narváez van INEOS Grenadiers. Hij won het inleidende criterium, pikte dinsdag al bonificaties mee en werd ook nog eens vijfde in de eindsprint.

Fox Creek is een heuvel die de beter klimmende sprinters ook wel aan moeten kunnen, waarbij je al snel kijkt naar types die ook in de (Vlaamse) Ardennen al het een en ander hebben laten zien. Biniam Girmay past als voormalig winnaar van Gent-Wevelgem namens Intermarché-Wanty zeker in dat straatje, alsook GP Quebec-podiumklant Corbin Strong. En wat te denken van superspurtaantrekker Danny van Poppel, die dit soort ritten ook wel lust.

corbin strong

Mochten de klimmers c.q. punchers zich gaan mengen, dan zoeken we het met name bij het Jayco AlUla van Luke Plapp en Simon Yates en UAE-Team Emirates met onder meer Finn Fisher-Black, Diego Ulissi, Alessandro Covi en Isaac del Toro. Maar vlak zeker ook coureurs als Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Milan Vader (Visma | Lease a Bike), Ruben Guerreiro (Movistar) en Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) niet uit, stuk voor stuk vinnige renners.

Misschien dat we zelfs een groep al op de eerste klim van de dag weg zien rijden. In dat geval kan Lidl-Trek met onder meer Bauke Mollema, Mathias Vacek, Natnael Tesfatsion of Quinn Simmons wat proberen, alsook types als Derek Gee (Israel-Premier Tech), Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Franck Bonnamour (AG2R Citroën) en Harry Sweeny (EF Education-EasyPost). Al is dit wel héél erg met losse flodders schieten al...

Favorieten etappe 2 Tour Down Under 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) en Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)
Outsiders: Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Luke Plapp (Jayco AlUla) en Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step)
Long shots: Simon Yates (Jayco AlUla), Milan Vader (Visma | Lease a Bike), Alessandro Covi, Isaac del Toro (UAE-Team Emirates), Natnael Tesfatsion, Quinn Simmons (Lidl-Trek), Ruben Guerreiro (Movistar) en Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL)

Wie wint etappe 2 Tour Down Under 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws