Axel Laurance wint voor eigen publiek openingsrit Ster van Bessèges na beklijvende sprint met Pedersen Wielrennen
Wielrennen

Axel Laurance wint voor eigen publiek openingsrit Ster van Bessèges na beklijvende sprint met Pedersen

Axel Laurance wint voor eigen publiek openingsrit Ster van Bessèges na beklijvende sprint met Pedersen

Axel Laurence heeft donderdagnamiddag de eerste rit van de Ster van Bessèges op zijn naam geschreven. De Fransman haalde het na 163,6 km tussen Marguerittes en Rousson na een finish heuvelop in de sprint van Mads Pedersen. Laurence is uiteraard ook de eerste leider.

De Franse voorjaarskoers begon al meteen met een valse noot woensdag, toen de organisatie bekend maakte dat de openingsrit afgelast werd. De reden was uiteraard de protesten van de boeren, die grote stakingsacties hadden gepland. De tweede rit was dan weer wel mogelijk geacht door de Franse autoriteiten en leverde spektakel op.

Franse en Canadese vluchters gaan ervoor

De Fransmannen Maximilien Juillard (Van Rysel-Roubaix) en Jean-Louis Le Ny (Nice Métropole Côte d'Azur) en de Canadees Matisse Julien (CIC U Nantes Atlantique) gingen van bij de start voor het peloton uit rijden. het drietal rondde met de Col de la Baraque (13,2 km a 3,6%) ook de eerste bult van de dag, waar Juillard het spurtje om de bergpunten won.

De 22-jarige Fransman won ook de tussensprint na een kleine 102 kilometer, maar moest op de top van de Côte du Pradel (3,1 km aan 5,8%) wel zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Le Ny. Juillard ging heel ver voor de bergpunten en miste zijn bocht volledig op de top, waardoor hij even zijn veldritkunsten moest tonen. Het deed denken aan de Tour de France van ruim twintig jaar geleden, toen Lance Armstrong na de zware val van Joseba Beloki ook een veld en een ravijn moest oversteken.

In de afzink van beide klimmetjes hielden Lidl-Trek en Lotto Dstny onderweg de controle in functie van Pedersen, Milan Menten en Lionel Taminiaux. Beide ploegen wilden het uiteraard op een sprint laten uitdraaien. Ook EF Education-EasyPost had met Bean Healy, een van de topfavorieten voor de eindzege, en Alberto Bettiol twee grote troefkaarten in handen en hielp eveneens mee.

De drie nobele onbekenden deden wat ze konden en het peloton had echt wel moeite om ze in te halen. Dat zag Groupama-FDJ ook en de Franse brigade presenteerde zijn volledige équipe helemaal vooraan in functie van de Luxemburger Kevin Geniets, de winnaar van de GP La Marseillaise.

Op tien kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een zware valpartij. Een renner van Decathlon AG2R La Mondiale slipte op de middenberm en ging onderuit, waardoor hij een kettingreactie veroorzaakte en een twintigtal renners in zijn val meesleurde. Daaronder drie renners van Tudor Pro Cycling, maar we zagen ook veel EF-roze en het rode van Uno-X Mobility en Lotto-Dstny.

De finish was heuvelop getrokken en dat zorgde ervoor dat het peloton als een losgslagen beestenboel naar de voet van het nog geen kilometer lange klimmetje sprintte. Lidl-Trek bracht alles in gereedheid voor Pedersen, die in een titanenduel met Laurence de duimen moest leggen.

Uitslag rit 1 Ster van Bessèges 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws