Vingegaard rondt perfect voorbereidend werk Valter af op bizar steile aankomst in het Baskenland Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard rondt perfect voorbereidend werk Valter af op bizar steile aankomst in het Baskenland

Vingegaard rondt perfect voorbereidend werk Valter af op bizar steile aankomst in het Baskenland

Jonas Vingegaard heeft zijn slag geslagen in de derde rit van de Ronde van het Baskenland. Op een Baskische Muur van Hoei-equivalent punchte hij op imponerende naar de zege. Enric Mas en Mikel Landa eindigden ook op het podium.

Met een trotse Ide Schelling vertrok het peloton voor een 163 kilometer lange rit van Errenteria naar Amasa-Villabona, waar de laatste kilometer loei, maar dan ook loeisteil was. Percentages die boven de 25 procent uit zouden komen: dat stond de renners te wachten.

Vandaar dat Schelling voor aanvang van de rit al aangaf dat het niet voor hem zou zijn, waarmee hij zijn leidende positie in het klassement te grabbel gooide. Daar leken wel wat coureurs tuk op, daar het in de openingsfase een komen en gaan was van demarrages.

Frans/Duitse enclave trekt erop uit

Simon Geschke (Cofidis), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) en Pierre Latour (TotalEnergies) openden de dans, maar zij werden bijgehaald door de TGV van het peloton: Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step). Uiteindelijk maakten ook Thibault Guernalec (Arkéa Samsic) en Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën Team) nog de oversteek, wat het tot een totaal van zes coureurs maakte.

Vingegaard rondt perfect voorbereidend werk Valter af op bizar steile aankomst in het Baskenland

Jumbo-Visma hield de voorgift van de zes voorin rond de twee minuten, met Rohan Dennis als voornaamste werkmier. Zodoende werd het een partijtje armpje drukken tussen hardrijders Cavagna (kopgroep) en Dennis (peloton), terwijl die eerste voorin zijn met daalangst kampende landgenoot Latour losreed in de afzink. Uiteindelijk werd iedereen echter ingegrepen; Zimmermann en Cavagna waren op dertig kilometer van de finish de laatsten.

Op 25 kilometer van de aankomst volgde er een nieuwe uitvalspoging, met onder meer Bauke Mollema. De Groninger trok er samen met Laurens Huys (Intermarché-Circus-Wanty) en Esteban Chaves (EF Education-EasyPost) op uit. Dit drietal kreeg twintig seconden voorgift, maar zodra het weer bergop ging ontplofte de boel. Chaves loste zijn medevluchters, terwijl Daniel Felipe Martínez vanuit de achtergrond versnelde. Jonas Vingegaard zat direct op het wiel van de eindwinnaar van vorig jaar. Leider Schelling kon op dat moment niet meer mee.

Chaves gooide zich vol overgave in zijn aanvalspoging, terwijl het peloton wat stokte op de smalle Baskische wegen. Eenmaal het weer bergop liep, trok Jumbo-Visma de boel op een lint. Sam Oomen en Attila Valter voerden de forcing, in dienst van hun kopman Vingegaard. Het ging Juan Pedro López en James Knox ondertussen niet hard genoeg, dat tweetal maakte in de laatste vijf kilometer de oversteek naar Chaves. De samenwerking tussen die drie was echter niet wat het moest zijn, waarmee ze hun eigen ruiten ingooiden.

Knox ging er dan maar solo vandoor, waardoor hij met vijftien seconden voorsprong aan de laatste steile kilometer begon. Vanuit het peloton kwamen ze echter snel over de Brit van Soudal Quick-Step heen denderen, met Valter als luxe lead-out van Vingegaard. De Deen zette zijn versnelling op driehonderd meter van de aankomst in, waarna de ingelopen López Sergio Higuita en Richard Carapaz onbewust de hekken inreed. Vingegaard deed ondertussen stug door, waarmee hij de zege in op deze bizar steile aankomst binnenhengelde. Mas en Landa mochten mee op het podium.

Uitslag etappe 3 Ronde van het Baskenland 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws