Visma | Lease a Bike vergooit overtal, maar wint Omloop alsnog dankzij Tratnik (en beulswerk Politt) Wielrennen
Wielrennen

Visma | Lease a Bike vergooit overtal, maar wint Omloop alsnog dankzij Tratnik (en beulswerk Politt)

Visma | Lease a Bike vergooit overtal, maar wint Omloop alsnog dankzij Tratnik (en beulswerk Politt)

Jan Tratnik heeft Omloop Het Nieuwsblad bij de mannen gewonnen. De Sloveen van Visma | Lease a Bike profiteerde optimaal van gepoker in de slotfase, in een groep die lange tijd om de zege leek te strijden. Visma had een overtal, verloor die even, maar Tratnik reed weg met Nils Politt en klopte de Duitser, nadat laatstgenoemde veel te veel werk had gedaan om weg te blijven.

202,2 kilometer, het kon ons niet lang genoeg duren. Eindelijk weer kasseien, eindelijk weer de slingerende, Vlaamse wegen. Negen renners hadden ook grinta in de benen en reden vrij rap weg. Lars Boven (Alpecin-Deceuninck), Samuele Battistella (Astana), Alexis Gougeard (Cofidis), Sander De Pestel (Decathlon-AG2R La Mondiale), Manlio Moro (Movistar), Sean Flynn, Frank van den Broek (beide dsm-firmenich PostNL), Elias Maris (Flanders-Baloise) en Jelle Vermoote (Bingoal WB) kregen de ruimte.

Peloton scheurt al snel, veel grote namen missen de boot

De negen reden bijna vijf minuten bij elkaar, alvorens in het peloton Visma | Lease a Bike en INEOS Grenadiers begonnen met achtervolgen. Na de eerste kennismaking met de kasseien van de Leberg, brandde het al op 140 kilometer van de finish los. De grote ploegen reden zo hard, dat er scheurtjes ontstonden in het peloton. Scheurtjes werden gaatjes en gaatjes werden gaten. Twintig kilometer later hadden we plots een groep van 23 vol mooie namen tussen de kopgroep en het peloton rijden.

Visma | Lease a Bike was met vijf vertegenwoordigd, al miste het Dylan van Baarle en Jan Tratnik. INEOS Grenadiers en Lidl-Trek waren allebei met vier en Lotto-Dstny was ook bij de pinken. Grote namen als Stefan Küng, Matej Mohoric, Julian Alaphilippe en Biniam Girmay hadden de slag gemist. Een barre zaak, want terwijl de groep van 23 naar de kopgroep van negen toe reed, verloor het peloton daar achter al snel een minuut. Onthoud dat verschil, want het zou lange tijd zo blijven.

Visma | Lease a Bike dunt het uit tot zes

Movistar, Groupama-FDJ en Intermarché-Wanty startten de achtervolging, maar wie de namen vooraan zag, wist dat dat tegen beter weten in was. Wout van Aert, Christophe Laporte, Tom Pidcock, Arnaud De Lie... Ze hadden de handen ineen geslagen. In het peloton werd de achtervolging bovendien nog bemoeilijkt, door een crash in de buik van het pak, waardoor veel renners achterop raakten. Onder meer Alaphilippe lag erbij, maar men keerde allemaal wel terug. De eerder genoemde minuut - of iets minder dan dat - bleef het verschil tussen de voorste groep en peloton.

Een korte status quo volgde, totdat Gianni Moscon op de Valkenberg (klim vijf van de twaalf) aanviel. De Italiaan werd teruggehaald, maar meteen schoot Visma | Lease a Bike in gang. Matteo Jorgenson trok aan en de groep van nog 27 man werd in één klap gehalveerd. Nadat Van Aert doortrok, bleven er zelfs nog maar zes over: Van Aert, Laporte, Jorgenson, Pidcock, De Lie en de verrassende Lidl-Trek-man Toms Skujins. Deze groep mocht het gaan uitmaken, daar de gelosten aan het front rap werden ingerekend door het peloton. Dat keek echter nog steeds tegen dat verdomde minuutje aan.

Peloton geeft op, Visma | Lease a Bike gaat om en om

In het pak gaf men zich vervolgens over. Er werd om en om aangevallen, maar van echte achtervolging was amper sprake meer. De zes leiders liepen uit naar 1.20 minuten, terwijl ook daar werd aangevallen. Laporte probeerde het meermaals, Pidcock oogde scherp en Skujins reed er ook een keertje van weg. Van Aert en De Lie hielden als enige twee kopmannen de kaarten nog tegen de borst. Dat veranderde bij het ingaan van de laatste 25 kilometer. Om en om gingen de Killer Bees plots even aan, om de rest zo te lossen. Dat lukte niet meteen.

Terwijl in het peloton met Alaphilippe, Kasper Asgreen en Florian Sénéchal drie stevige namen hadden opgegeven na een crash, lukte het Visma | Lease a Bike dan toch om er eentje van weg te laten rijden. Na constante reacties, was het Jorgenson die plots niemand achter zich aan kreeg. De Amerikaan, die zijn debuut maakte voor de Nederlandse ploeg, keek om en had in no-time een gat van tien seconden bij elkaar. De Lie, Pidcock en Skujins moesten nu komen, maar moesten dat doen met Van Aert en Laporte in het wiel...

Peloton komt plots dicht, Jorgenson alleen voorop

Doordat het drietal niet doortrok, reed Jorgenson richting de Kapelmuur bijna een halve minuut weg. En wie dan snel rekent, snapt dat het peloton plots niet ver meer kon zitten van Van Aert en consorten. Op de Kapelmuur was het gaatje tussen peloton en achtervolgers speelbaar, en zo kwamen er nieuwe namen naar voren. Tim Wellens maakte de oversteek naar Van Aert, Laporte, De Lie en Skujins. Pidcock? Die liep vol en moest op de Kapelmuur echt passen.

De Bosberg kwam nu als laatste nog, met Jorgenson die z'n voorsprong langzaam aan het verspelen was en Van Aert en de zijnen waren niet bij machte om er van weg te rijden. Een grote groep keerde na de top terug, met ook Iván Garcia Cortina van Movistar erbij en Dylan Teuns van Israel-Premier Tech die kwam aansluiten. Jorgenson werd op het vlakke teruggehaald en de koers kon daarmee opnieuw beginnen. Te beginnen met Van Aert die aanzette. Hij kwam echter niet weg.

Pokeren met grote groep in de slotfase

Wat nu? Pokeren, wachten en kijken. Visma | Lease a Bike had plots Dylan van Baarle en Jan Tratnik mee van voren en laatstgenoemde besloot ervoor te gaan. Nils Politt van UAE-Team Emirates was een ideale hardrijder die mee ging en daarachter was het pokeren, wachten en kijken. Hoog spel, want Tratnik en Politt reden twintig seconden weg bij de groep, die door het tempoverlies werd ingerekend door een nog grotere groep. Een heus peloton nu, achter twee leiders aan!

Lotto-Dstny had drie mannen die nu tempo konden gaan maken voor De Lie, maar kwam het nog op tijd? Uno-X Mobility wilde wel meehelpen voor Søren Wærenskjold, maar achttien seconden was nog steeds een hoop. Voordeel voor het peloton was dat Tratnik weinig beurten meer deed, in de wetenschap dat Politt op papier een rappere sprinter was. Elf seconden hadden ze met nog twee kilometer te gaan. Politt gaf alles om vooruit te blijven, met Tratnik die in het wiel bleef hangen. De Duitser had veel te veel gegeven, schudde zijn hoofd en liet Tratnik zegevieren. Van Aert maakte het feestje compleet door in de groep erachter nog derde te worden.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2024 - mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws