Vollering durft spel te spelen: Nederlandse ziet ploegmaat Reusser eindzege pakken in Baskenland Wielrennen
Wielrennen

Vollering durft spel te spelen: Nederlandse ziet ploegmaat Reusser eindzege pakken in Baskenland

Vollering durft spel te spelen: Nederlandse ziet ploegmaat Reusser eindzege pakken in Baskenland

Marlen Reusser heeft de slotetappe en het eindklassement van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Zwitserse trok in de slotfase ten aanval en soleerde naar de etappezege. Achter haar viel het stil, waardoor de Zwitserse Vollering uit de leiderstrui reed.

De laatste etappe vond plaats in en omtrent Donostia en was zeker geen gemakkelijke. Zo lag de uit de Clasica san Sebastian bekende Jaizkibel in de openingsfase. In de finale wachtte een klim van tweede categorie, de Mendizorrotz (3,9 km aan 7,7 procent)), die met stukken van boven de tien procent kansen bood voor een enerverende slotfase. Na de klim volgde een kleine dertig kilometer, overwegend over vlakke wegen.

De Ronde van het Baskeland mocht na de eerste twee etappes met recht de Demi Vollering-show worden genoemd. Na twee ritzeges begon ze de slotrit met een voorsprong van bijna een minuut op Marlen Reusser, nota bene een ploeggenoot. Annemiek van Vleuten vonden we op de vijfde plaats in het algemeen klassement, op 1.11 minuut van Vollering.

Een kopgroep van tien rensters - met onder andere Blanka Kata Vas - kleurde de openingsfase. Richting de Jaizkibel sloten nog vijf vrouwen vooraan aan. De kopgroep was echter geen lang leven beschoren. Richting de laatste klim sloot een uitgedund peloton met Vollering en Van Vleuten aan.

Van Vleuten zet Vollering onder druk in afdaling

De twee Nederlandse wereldtoppers maakte er op de Mendizorrotz snel een tweestrijd van. Op de steile laatste klim deden Vollering en Van Vleuten weinig voor elkaar onder. In de afdaling ontstond wel even verschil. Vollering nam minder risico en moest zodoende toestaan dat Van Vleuten wat afstand nam.

Het gat werd echter nooit groter dan vijf seconden, waardoor Vollering na de afdaling weer de aansluiting bij haar landgenote maakte. Vollering liet het werk vervolgens aan Van Vleuten, waardoor de achtervolgende groep bestaande uit Marlen Reusser, Katarzyna Niewiadoma en de Canadese Olivia Baril uitzicht hielden op de ritzege.

SD Worx speelt het spelletje

Door de goede samenwerking sloten de drie aan bij Van Vleuten en Vollering. Vervolgens begon het spel om de ritzege. Met een overtal speelde SD Worx het uitstekend uit. Vollering ging als eerste, waarna Reusser haar aanval lanceerde toen haar ploeggenote werd teruggepakt.

Van Vleuten spartelde nog even tegen, maar de power van Reusser was een maat te groot. De Zwitserse won en pakte ook de eindzege, omdat de groep achter haar helemaal stilviel.

Uitslag etappe 3 en eindklassement Ronde van het Baskeland 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws