Voorbeschouwing Clasica Almeria 2024 | Superduo Wout van Aert/Olav Kooij in ere hersteld! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Clasica Almeria 2024 | Superduo Wout van Aert/Olav Kooij in ere hersteld!

Voorbeschouwing Clasica Almeria 2024 | Superduo Wout van Aert/Olav Kooij in ere hersteld!

Sprinten in Spanje! Zaterdag Murcia, zondag Almeria en maandag Clasica Jaén, dat zijn de betere wielerweken voor het Spaanse volk. Bij In de Leiderstrui blikken we in dit artikel vooruit op de middelste van de drie, waarin Wout van Aert zijn seizoensdebuut maakt: de Clasica Almeria!

Wie de erelijst van de Spaanse februari-koers erbij neemt, kan niet anders dan concluderen dat de wedstrijd gemaakt is voor de mannen met de turbodijen. Van Sam Bennett tot Alexander Kristoff en van Mark Cavendish tot Caleb Ewan; allen schreven ze de koers in de afgelopen tien jaar bij op hun erelijst.

Vorig jaar kregen we met Matteo Moschetti een vrij verrassende winnaar. De kleine Italiaan van Q36.5 troefde destijds Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Alexander Kristoff (Uno-X) af in finishplaats Roquetas de Mar.

Praktische informatie Clasica Almeria 2024

  • Zondag 11 februari 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Clasica Almeria

2023 Matteo Moschetti
2022 Alexander Kristoff
2021 Giacomo Nizzolo
2020 Pascal Ackermann
2019 Pascal Ackermann
2018 Caleb Ewan
2017 Magnus Cort
2016 Leigh Howard
2015 Mark Cavendish
2014 Sam Bennett

Parcours, weer en tijden Clasica Almeria 2024

Net zoals de afgelopen edities komen we niet aan in de stad Almeria, maar in het nabijgelegen Roquetas de Mar. Dit doen we na 192,3 kilometer koers, waarbij we dezelfde scherprechters moeten overwinnen als de afgelopen jaren. De Alto Celin (7,0 kilometer aan 4,6 procent) als Alto de Fuente Marbella (onderdeel van een drietrapsraket) liggen echter in het eerste deel van het parcours, dus of dit nu echt zijn weerslag gaat hebben op het koersverloop?

De afgelopen jaren in ieder geval niet, dus dan loont het om wat uitgebreider te kijken naar de laatste kilometers in Roquetas de Mar. Deze plek ligt hemelsbreed niet zo ver van startplaats Puebla de Vicar, maar alsnog moet er een flinke ronde door zuid-Spanje gemaakt worden. De laatste kilometers zijn zoals we die kennen in Clasica Almeria: lekker breed, overzichtelijk en redelijk veilig.

Voorbeschouwing Clasica Almeria 2024 | Superduo Wout van Aert/Olav Kooij in ere hersteld!

Weer
15 graden Celsius, een zonnetje en een licht briesje uit het zuiden. Do we need to say more?

Tijden
Start: 13.00 uur
Finish: 17.41 uur

Favorieten Clasica Almeria 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel bevestigd. Er kunnen dus nog aanpassingen doorgevoerd worden!

Daar is het superduo van de meest recente Tour of Britain weer: Olav Kooij en Wout van Aert. De Nederlander en Belg ronselden daar het gehele peloton op en zullen in hun eerste koers samen van 2024 wellicht datzelfde kunstje willen herhalen, ook in aanloop naar de Giro. Of kiezen ze er bijvoorbeeld voor om Van Aert in Spanje vooruit te sturen en de troef-Kooij achter de hand te houden? Zondag gaan we het zien!

Arnaud De Lie is ook van de partij namens Lotto-Dstny. De Belg werd vorig jaar al tweede in deze wedstrijd en hoopt uiteraard een plekkie beter te doen. Onder meer Jasper De Buyst en Florian Vermeersch zullen hem ondersteunen. Overigens zijn ook de nummers één en drie van de editie van 2023, Matteo Moschetti (Q36.5) en Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), van de partij in Almeria.

Voorbeschouwing Clasica Almeria 2024 | Superduo Wout van Aert/Olav Kooij in ere hersteld!

Bij Intermarché-Wanty stellen ze met Gerben Thijssen en Arne Marit twee van hun snelle mannen op, al lijkt het aannemelijk dat die eerste na zijn zege op Mallorca de kopman van dienst zal zijn. UAE-Team Emirates heeft Juan Sebastian Molano op de voorlopige startlijst geplaatst, al viel hij recent nog uit na een val in de AlUla Tour.

Het Uno-X van Soren Waerenskjold, Magnus Cort en Rasmus Tiller kan ook voor een mooi resultaat gaan, terwijl we qua outsiders verder ook kijken naar Alberto Dainese, Matteo Trentin (Tudor), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Ivan Garcia Cortina (Movistar), Piet Allegaert, Milan Fretin (Cofidis) en toch ook het Arkea - B&B Hotels-duo Florian Sénéchal en Arnaud Démare. Of krijgen we een dag waarop Rémi Cavagna namens Movistar alles op een hoop rijdt?

Data powered by FirstCycling.com

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Clasica Almeria 2024?

Topfavorieten: Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Wout van Aert (Visma | Lease a Bike), Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates)
Long shots: Arnaud Démare (Arkea - B&B Hotels), Matteo Moschetti (Q36.5), Alberto Dainese, Matteo Trentin (Tudor), Magnus Cort, Soren Waerenskjold (Uno-X), Iván Garcia Cortina (Movistar), Milan Fretin(Cofidis) en Lewis Askey (Groupama-FDJ)

TV Clasica Almeria 2024

Wie zondag in de namiddag heerlijk koers wil kijken, kan bij sportzender Eurosport terecht. Vanaf 16.00 uur tot 17.45 uur kan je de tv op Eurosport 1 of je laptop op Eurosport.nl zetten!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws