Richard Carapaz triomfeert solo op monsterklim van dertig (!) kilometer in Ronde van Colombia Wielrennen
Wielrennen

Richard Carapaz triomfeert solo op monsterklim van dertig (!) kilometer in Ronde van Colombia

Richard Carapaz triomfeert solo op monsterklim van dertig (!) kilometer in Ronde van Colombia

Richard Carapaz heeft zaterdag de vijfde rit in de Ronde van Colombia op zijn naam geschreven. Op de Alto del Vino, een monsterklim van dertig kilometer, was de 30-jarige Ecuadoraan de sterkste voor Jonathan Caicedo en leider Rodrigo Contreras.

Het beloofde opnieuw een stevige etappe te worden, want de beklimming van de Alto del Vino stond twee keer voor de deur. De eerste keer begonnen we wel al op hoogte en moesten de renners vier kilometer aan 5,6 procent afleggen, maar tijdens de tweede passage moest er maar liefst dertig (!) kilometer geklommen worden.

Daarvoor zochten zeven renners wat vrijheid op: Franklin Archibold, Rait Arm, Wilmar Paredes, Alexis Quinteros, Vinicius Rangel, Brandon Rojas en Bernardo Suaza. Zij kregen veel vrijheid van het peloton, dat natuurlijk wilde wachten tot de monsterklim om er wat schwung in te steken. Gomez en Jose Hernandez wilden ook de sprong wilden maken, maar botsten op hun limieten en moesten terugkeren naar het peloton. Zoals de voorbije ritten was de opkomst opnieuw zeer talrijk en gingen sommigen net iets te ver om de renners aan te vuren.

Op de slotklim vond Paredes het welletjes en versnelde hij om het peloton voor te blijven, Rangel, Rojas en Suaza volgden op 25 seconden, maar lang zouden zij dat niet volhouden. In de grote groep kwamen namelijk de grote kanonnen al eens naar voren en Nairo Quintana stak uiteindelijk de lont aan. De poging van de kersverse Movistar-renner draaide op niets uit, maar had wel meerdere demarrages tot gevolg. Zo was het de beurt aan Esteban Chaves en zijn EF-ploegmakker Richard Carapaz.

Met nog tien kilometer tot aan de streep verzamelde Carapaz met leider Contreras uiteindelijk twintig seconden op het viertal Chaves, Jefferson Cepeda, Egan Bernal en Jonathan Caicedo. De leider in het algemeen klassement, uitkomend voor Nu Colombia, voerde zelfs de forcing op zijn vluchtgenoot van de WorldTour., maar het duo moest Cepeda, Caicedo en Bernal wel laten terugkeren.

De voormalige Giiro-winnaar Carapaz had echter goed gepokerd en kletste er nog eens vanonder. Niemand had nog een antwoord in huis. De Ecuadoraan won uiteindelijk voor Caicedo, Contreras werd derde.

Uitslag rit 5 Ronde van Colombia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws