Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2024 | Laatste keer Van Empel, open strijd bij de mannen Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2024 | Laatste keer Van Empel, open strijd bij de mannen

Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2024 | Laatste keer Van Empel, open strijd bij de mannen

Eén week na het WK bij de mannen staat de X2O Trofee van Lille op de rol, daags na de slotmanche van de Superprestige in Middelkerke. Van de Noordzee naar de Kempen dus, voor de voorlaatste wedstrijd in het kader van het badkamerklassement. In de Leiderstrui probeert je wat wijzer te maken!

Wereldkampioen Mathieu van der Poel was gedurende zijn loopbaan viermaal de beste in Lille, maar is er na zijn WK-titel in het Tsjechische Tábor ditmaal niet bij. De Nederlander neemt wat welverdiende rust, wat Fem van Empel na de manche in Lille normaal gesproken ook gaat doen. De Brabantse kan hier haar eindwinst in de X2O Trofee veiligstellen.

Vorig jaar won ze hier in haar regenboogtrui, terwijl Laurens Sweeck destijds de beste zandploeger was bij de mannen. Hij heeft deze winter nog niet zijn beste vormpeil weten te vinden, maar hoe mooi zou het voor Sweeck zijn als hij die in de Kempen alsnog weet te vinden? Eerder won hij al in 2021, dus de veldrit ligt hem alleszins wel.

Laatste winnaars X2O Trofee Lille

2023 Laurens Sweeck / Fem van Empel
2022 Toon Aerts / Lucinda Brand
2021 Laurens Sweeck / Ceylin del Carmen Alvarado
2020 Wout van Aert / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2017 Mathieu van der Poel / Maud Kaptheijns
2016 -
2015 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2014 Sven Nys / Sanne Cant

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Lille 2024

Het parcours van de Soudal Krawatencross 2024 is vernieuwd met een dubbele passage op het strand waardoor de laatste 500 meter voor de finish zwaarder en technischer wordt met een zware zandpassage, terwijl dat vorig jaar een passage door een stuk bos was. Nog een wijziging is dat er achteraan een nieuwe heuvel opgenomen is in het parcours.

De omloop in Lille, rondom de Lilse Bergen, is een rondje van - zoals zoveel crossen - bijna drie kilometer. Hiervan is 320 meter asfalt, bestaat 880 meter uit bos, 1040 meter uit zand rondom de plassen aldaar en tot slot ook nog 690 meter uit gras. Voor de snelle rekenaar: dit maakt 2930 meter, de totale lengte van het parcours.

De start/finish-strook is vrij lang, waarna men een grote lus maakt om het meer in het recreatiedomein. Door de bossen en over het strand komen we via enkele technische passages zo weer uit aan de meet, waar we na x aantal rondes weten wie de overwinning in de Krawatencross pakt bij de mannen en vrouwen.

Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2024 | Laatste keer Van Empel, open strijd bij de mannen

Weer
Het gaat in de aanloop naar zondag flink regenen, ook net over de Nederlandse grens. Voorlopig is het op de wedstrijddag zelf, zondag dus, wel droog. Dit bij temperaturen van 10 graden Celsius en een matige wind.

Tijden (zondag 11 februari)
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.35 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen X2O Trofee Lille 2024

Fem van Empel staat normaliter voor de laatste keer deze crosswinter aan de start van een veldrit en dat doet ze als topfavoriete. De dame van Visma | Lease a Bike kan in Lille haar X2O-klassement veiligstellen, wat uiteraard de ambitie is. De Nederlandse won vorige week het WK in Tábor en toonde op die manier dat de vorm er nog altijd in zit.

Lucinda Brand was in Tsjechië de grote uitdager en is dat ook in het algemeen X2O Trofee-klassement. De Dordrechtste heeft er - ondanks de nodige pech - al een ferm crossseizoen opzitten, maar is nog altijd niet van plan om op haar lauweren te rusten. Ceylin del Carmen Alvarado van Alpecin-Deceuninck kreeg de laatste weken ook al het nodige voor de kiezen, maar staat er vermoedelijk zondag ook gewoon weer. (Alvarado start niet vanwege rugproblemen)

lucinda brand

Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache) is de dame met momentum. Zij werd zondag vijfde in Tábor en trok die goede lijn woensdag door met een overwinning in Maldegem. Haar plaatsen we met onder meer Annemarie Worst (Cyclocross Reds), zandkliever Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Manon Bakker (Crelan-Corendon) in het rijtje long shots, onder voorbehoud dat ze allemaal rijden.

Favorieten vrouwen X2O Trofee Lille 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Fem van Empel (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) en Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Long shots: Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache), Annemarie Worst (Cyclocross Reds) en Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal)

Favorieten mannen X2O Trofee Lille 2024

Mathieu van der Poel is na zijn wereldtitel afgereisd naar Oostenrijk voor een skivakantie, dus in Lille dienen we deze zondag - net als Maldegem woensdag - rekening te houden met een spannende cross. Met de bijkomende factor dat de nummer twee van het WK, Joris Nieuwenhuis, er nu wél bij is. Dat geldt ook voor Cameron Mason, maar de nummer vier in de X2O Trofee is minder aan een mindere reeks.

Ploeggenoot Lars van der Haar kan zijn eindklassement in de X2O Trofee zondag min of meer veiligstellen. De Nederlander heeft mooie voorgift op nummer twee Van der Poel en nummer drie Eli Iserbyt, die er uiteraard wel bij is in Lille. De Belg stond woensdag samen met Michael Vanthourenhout op de bovenste twee treetjes in Maldegem en dat zal alvast voor wat vertrouwen zorgen.

iserbyt vanthournehout

Pim Ronhaar kwam in die cross in de laatste ronde ten val terwijl hij op kop reed, dus ook hem verwachten we - zoals al het hele seizoen - weer bij de voorsten. Niels Vandeputte werd derde in Maldegem en ook de Alpecin-Deceuninck-coureur nemen we dus mee. En wie weet kan Laurens Sweeck, of één van de andere Crelan-Corendon-mannen, nog eens verrassen?

Favorieten mannen X2O Trofee Lille 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Lars van der Haar (Baloise Trek Lions)
Long shots: Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions), Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Laurens Sweeck (Crelan-Corendon)

TV X2O Trofee Lille 2024

De Krawatencross in Lille is deze zondag te zien bij Sporza en Eurosport. De Belgische zender is er op VRT 1 bij vanaf 13.30 uur, de specifieke sportzender schakelt tien minuten later in op het hoofdkanaal en Eurosport.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws