Voorbeschouwing Clasica Jaén 2024 | Van Aert tegen INEOS en UAE in onthoofde Spaanse Strade Bianche Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Clasica Jaén 2024 | Van Aert tegen INEOS en UAE in onthoofde Spaanse Strade Bianche

Voorbeschouwing Clasica Jaén 2024 | Van Aert tegen INEOS en UAE in onthoofde Spaanse Strade Bianche

Het Spaanse antwoord op Strade Bianche en Parijs-Roubaix, die voorbeschouwing heeft u hier voor u. De Clasica Jaén is pas toe aan zijn derde editie, maar heeft in die korte tijdspannen al een mooi karakteristiek weten te vergaren. En dus blikt In de Leiderstrui met alle liefde vooruit op de 2024-editie!

Gravel, gravel, gravel: het is een steeds populairder wordend begrip in de wielerwereld. Of het wel of niet in grote rondes plaats heeft, laten we hier graag in het midden. Iedereen die naar de Clasica Jaén afreist, weet namelijk dat het vooral grind is als ondergrond. Nóg meer dan de afgelopen jaren zelfs, toen Alexey Lutsenko (2022) en Tadej Pogacar (2023) deze koers naar hun hand wisten te zetten.

Daarmee heeft de koers voor een 'nieuwe' wedstrijd natuurlijk al een aardige erelijst, maar daar kan zomaar wat schoon volk bij na de derde editie tussen de Spaanse olijfbomen. Probleem: het heeft hard geregend in Spanje en dus was de organisatie genoodzaakt om het in de basis zwaardere parcours flink te verlichten. Veertig kilometer minder grindstroken, heeft wat overblijft voldoende impact?

Praktische informatie Clasica Jaén 2024

  • Maandag 12 februari 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Clasica Jaén

2023 Tadej Pogacar
2022 Alexey Lutsenko

Parcours, weer en tijden Clasica Jaén 2024

Wie het oorspronkelijke parcours bekeek, zag dat de coureurs meer grind dan asfalt voor de kiezen zouden krijgen. De eerste circa vijftig kilometer verliepen nog over 'normale' wegen, maar daarna barstte het van de grindpaden in deze Spaanse klassieker. Twaalf waren het er in totaal, in de koers met start in Baeza en finish in Ubeda.

Dat kan de prullenbak in. De organisatie heeft flink moeten strepen, omdat de grindstroken onbegaanbaar waren. 158,3 kilometer staat er nu op papier, met 2.150 hoogtemeters. Het aantal grindstroken is teruggebracht van twaalf naar vier, met de eerste nu pas na meer dan honderd kilometer. In totaal ligt er 17,9 kilometer onverhard te wachten op de renners, met de laatste strook op zo'n acht kilometer van de meet.

Alleen die laatste strook is bergop. Na de laatste strook gaan we dalen, alvorens we finishen in Úbeda. De aankomst ligt heuvelop.

perfil clasica jaen paraiso interior 2024

Grindstroken
103,0 km: CRUZ DE JABONEROS (3,7 kilometer)
129,5 km : SANTA EULALIA (2,3 kilometer)
132,6 km: GUADALUPE (6,2 kilometer)
143,0 km: VIRGEN DE LA SALUD (5,7 kilometer)

Weer
We zitten nog wel even van maandag verwijderd, maar het kan zomaar eens een natte editie worden van de Clasica Jaén. Gedurende het weekend wordt er wat plenswater verwacht, maar dit kan zich maandag bij temperaturen van rond de 15 graden Celsius zomaar nog even voortzetten.

Tijden
Start: 13.04 uur
Finish: 17.09 uur

Favorieten Clasica Jaén 2024

De deelnemerslijst is nog niet officieel, dus onderstaande passage kan nog aangepast worden.

'Het is een koers met gravelstroken en daardoor een wedstrijd waar ik erg naar uit kijk. Ik wil in Jaén zeker mijn mannetje staan in de finale', was getekend Wout van Aert, met zijn klasse en kwaliteiten dé topfavoriet bij uitstek voor deze koers. Als ex-winnaar van Strade Bianche en met zijn mogelijkheden bergop en is hij - ook voor de organisatie - dé man om op de erelijst te komen.

Hij komt niet alleen namens Visma | Lease a Bike, dat ook toptalent Per Strand Hagenes en Vuelta-winnaar Sepp Kuss meeneemt. 'Ik hou ervan om af en toe dingen te doen die afwijken van het gebruikelijke. Daar kun je deze race zeker onder scharen. Gravelwedstrijden hebben altijd iets speciaals', liet Kuss, ex-mountainbiker weten.

Voorbeschouwing Clasica Jaén 2024 | Van Aert tegen INEOS en UAE in onthoofde Spaanse Strade Bianche

De concurrentie vinden we met name bij UAE-Team Emirates en INEOS Grenadiers. De ploeg van titelverdediger Tadej Pogacar moet het zonder de Sloveen doen, maar met Juan Ayuso, Tim Wellens, Marc Soler en Alessandro Covi zijn er nog genoeg smaken mee die amok kunnen maken in deze wedstrijd.

De Britse formatie INEOS komt in ieder geval met Carlos Rodríguez op de proppen, die in het verleden ook al eens indruk maakte in Strade Bianche op piepjonge leeftijd. Michal Kwiatkowski in zijn beste dagen moet hier ook mee kunnen doen om de zege, alsook Ben Turner en Omar Fraile.

Voor het overige hebben we te maken met een divers deelnemersveld. Mannen als Iván Garcia Cortina (Movistar) rijden vaker gravelkoersen, maar ook heren als Oier Lazkano (klassiek coureur van Movistar) en Andrea Vendrame (Decathlon AG2R) mogen we tot de kanshebbers rekenen.

Results powered by FirstCycling.com

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Clasica Jaén 2024?

Topfavorieten: Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) en Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers)
Outsiders: Tim Wellens, Juan Ayuso (UAE-Team Emirates), Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) en Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers)
Long shots: Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike), Marc Soler, Alessandro Covi (UAE-Team Emirates), Ben Turner (INEOS Grenadiers), Iván Garcia Cortina, Oier Lazkano (Movistar) en Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)

TV Clasica Jaén 2024

Wat mogen we de mensen bij Eurosport toch dankbaar zijn deze dagen! Ook maandag vezorgen zij de uitzending van de Clasica Jaén, vanaf 15.00 uur op het hoofdkanaal en Eurosport.nl

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws