Kasper Asgreen voorziet ander soort Ronde van Vlaanderen en wijst daarvoor vooral naar Tadej Pogacar Wielrennen
Wielrennen

Kasper Asgreen voorziet ander soort Ronde van Vlaanderen en wijst daarvoor vooral naar Tadej Pogacar

Kasper Asgreen voorziet ander soort Ronde van Vlaanderen en wijst daarvoor vooral naar Tadej Pogacar

Kasper Asgreen was dé man van het voorjaar in 2021, maar kon in de Monumenten van 2022 en 2023 niet meedoen om de zeges. De Deen van Soudal Quick-Step heeft het vertrouwen na een kwakkelperiode met behulp van een ritzege in de Tour echter weer volledig terug, zo vertelde hij op de mediadag van zijn ploeg in Calpe aan In de Leiderstrui.

'Een solide seizoen', omschreef de Deen, altijd goed voor prima teksten, zijn jaar 2023. 'Ik heb mijn blessures achter mij kunnen laten en was terug mijn normale zelf, dat was het belangrijkste. De ritzege in de Tour de France voelde voor mij als een kers op de taart, maar het was ook een welgekomen vertrouwensboost na alles wat er was gebeurd sinds de zomer van 2022', aldus Asgreen, die lang kampte met vermoeidheidsklachten.

'Dit voorjaar wil ik er terug staan tijdens de klassiekers', windt hij geen doekjes om zijn ambities. 'Iedereen weet hoeveel ik van die koersen houd. ‘Ik begin met de Omloop en Kuurne, waarna ik de Italiaanse campagne doe met Strade, Tirreno en Sanremo. Vervolgens rijd ik de Vlaamse klassiekers en ik hoop ook nog de Amstel Gold Race te rijden, maar we moeten in aanloop naar die koers even kijken hoe ik me voel na Vlaanderen en Roubaix. Over het programma na de klassiekers weten we nog niet veel, dat hangt voor een deel af van de Olympische Spelen. We proberen de beste aanloop naar die wedstrijd te kiezen, in samenwerking met de ploeg. De Tour is daarbij nog een vraagstuk. We hebben daarin nog niets besloten', vertelt hij eerlijk.

Asgreen over afwezigheid Pogacar: 'Finale zal in Vlaanderen nog altijd vroeg openen'

Dat Asgreen - winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2021 - de afgelopen jaren niet mee kon doen om de zege in Vlaanderens Mooiste, had volgens hem ook te maken met iemand anders. ‘De Ronde van Vlaanderen van vorig jaar werd door één man gekenmerkt: Tadej Pogacar', stak hij van wal. 'Met de manier waarop hij de koers inging, door zo snel te gaan op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont, bepaalde hij de wedstrijd. Iedereen wist dat het zou gebeuren, maar toch konden er op het moment zelf maar twee coureurs meekomen.'

Kasper Asgreen voorziet ander soort Ronde van Vlaanderen en wijst daarvoor vooral naar Tadej Pogacar

Toch denkt de 29-jarige coureur dat het zonder Pogacar ook vroeg opengebroken wordt. 'Dit jaar is het al bekendgemaakt dat hij er niet zal zijn, dus ik verwacht een wat meer klassiek scenario. Het zal nog altijd vroeg openen, maar dat was ook zo toen ik in 2021 won. Die lange finales zijn here to stay, het is onderdeel van het moderne wielrennen. De coureurs willen een show creëren en daar zijn die lange finales onderdeel van.’

En daar is Asgreen ook maar al te graag hoofdrolspeler in. 'Als ik op mijn best ben, hoor ik bij de beste coureurs. Dat was ik afgelopen jaar niet, toen was ik nog terug aan het komen van een blessure. Na de zege in de Tour heb ik het gevoel dat ik dat allemaal achter me heb kunnen laten, dus we kunnen vooral weer vooruit kijken. Ik heb ook de motivatie om het weer op te nemen tegen die grote gasten', kijkt hij vol vertrouwen vooruit.

Asgreen stelt dat klassiek DNA nog altijd aanwezig is bij Soudal Quick-Step

In die mogelijke Tour de France - wat dus nog geen zekerheid is - zou hij zomaar eens een rol van betekenis moeten spelen voor Remco Evenepoel, waar hij afgelopen jaar nog zelf zijn dromen kon najagen. ‘Ik denk dat er al enkele jaren een transitie gaande is richting een klassementsploeg, wat nu met de komst van Landa nog eens bevestigd is. De ploeg kan Remco heel goed ondersteunen, maar er is nog altijd sprake van een klassieke kern. Die is misschien wel wat kleiner geworden, de longlist is wat korter, maar we hebben nog altijd genoeg kwaliteit. Ik denk niet dat het onmogelijk is om mooie koersen te kunnen winnen', aldus Asgreen, die er heilig van overtuigd is dat het Quick Step-DNA nog altijd aanwezig is.

Kasper Asgreen voorziet ander soort Ronde van Vlaanderen en wijst daarvoor vooral naar Tadej Pogacar

'Er zijn veel nieuwe renners in de ploeg, maar ik weet niet of het iets veranderd aan mijn specifieke rol. Veel van de jongens die mij door het peloton hebben geleid, zijn nu weg', doelt hij op coureurs als Dries Devenyns en Tim Declqerc. 'Misschien dat ik die rol dus iets meer op moet pakken, maar dat is juist een mooie kans. Op die manier kan ik wat teruggeven aan de ploeg, na al die goede jaren.’

‘Het is altijd de kracht van deze ploeg is geweest dat het hetzelfde team blijft, ondanks het feit dat renners komen en gaan', is de hardrijder van de mening. 'Sommige van de renners die nu zijn gekomen, waren nog niet eens geboren toen deze ploeg al bestond. Dat zegt veel over de identiteit, maar ook de stabiele staf waar we mee werken. Er heerst een heel goede sfeer en cultuur, al heel lang.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws