Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2023 | Sprinters kunnen borst natmaken voor editie met wind en regen Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2023 | Sprinters kunnen borst natmaken voor editie met wind en regen

Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2023 | Sprinters kunnen borst natmaken voor editie met wind en regen

Een week geen koers in België is een week niet geleefd. Deze week is daar weer het levende bewijs van, met achtereenvolgens de Classic Brugge-De Panne, E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem. In de Leiderstrui blikt vooruit op die eerste van die drie.

Sinds 2018 gaat de Classic Brugge-De Panne door het leven als eendagswedstrijd, na jaren een meerdaagse voorbereidingswedstrijd te zijn geweest. Op de vlakke wegen langs de Belgische kust wisten Tim Merlier, Sam Bennett, Dylan Groenewegen en Elia Viviani al naar de zege te spurten, terwijl Yves Lampaert in de najaarseditie van 2020 solo wist te winnen.

Praktische informatie Classic Brugge-De Panne 2023

  • Brugge - De Panne (212,9 km)
  • Woensdag 22 maart
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Classic Brugge-De Panne

2022 Tim Merlier
2021 Sam Bennett
2020 Yves Lampaert
2019 Dylan Groenewegen
2018 Elia Viviani
2017 Philippe Gilbert
2016 Lieuwe Westra
2015 Alexander Kristoff
2014 Guillaume Van Keirsbulck
2013 Sylvain Chavanel

Classic Brugge-De Panne: Parcours, weer en tijden

De Classic Brugge-De Panne is een sprintklassieker bij uitstek. Het parcours is zo plat als een dubbeltje, al betekent dat niet dat we ieder jaar in een grote polonaise naar de streep rijden en daar gaan spurten.

We beginnen de koers vanuit Brugge en trekken in westelijke richting naar de kust. Daar passeren we na 67,5 kilometer al voor de eerste keer de finishlijn en maken we ons op voor drie lokale rondes. In dit circuit zijn De Moeren het gevaarlijkste element. Dit natuurgebied is bijna ieder jaar een garantie voor spektakel, omdat er op de open velden eigenlijk altijd wel wind staat. Dit leverde in koersen als Gent-Wevelgem, Bredene-Koksijde en ook Brugge-De Panne al meermaals heel wat moois op, al zijn we op dat gebied dus wel afhankelijk van de wind.

‘We kunnen woensdag een zware wedstrijd verwachten’, vertelde Soudal-Quick Step-ploegleider Tom Steels al. ‘Er wordt namelijk veel wind voorspeld en omdat het parcours dit jaar licht gewijzigd is, hebben we nu meer secties die aan de wind zijn blootgesteld, niet alleen De Moeren.

Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2023 | Sprinters kunnen borst natmaken voor editie met wind en regen

Weer
Het wordt nat en winderig, dus we lijken ons op te mogen maken voor een zware editie van Brugge-De Panne. De wind waait aan meer dan dertig kilometer per uur uit het zuidwesten, terwijl het de hele dag lijkt te gaan regenen.

Tijden

Start: 11.35 uur
Finish: Rond 16.45 uur

Favorieten Classic Brugge-De Panne 2023

Wie de deelnemerslijst van Classic Brugge-De Panne erbij pakt, ziet vooral veel rappe mannen. Toch is het - met de voorspelde weersomstandigheden - allesbehalve een zekerheid dat het rechttoe rechtaan sprinten wordt in De Panne.

Bij Soudal-Quick Step hebben ze alvast een sterke ploeg voor dit werk. Fabio Jakobsen is normaal gezien het speerpunt, maar met hardrijders als Bert Van Lerberghe, ex-winnaar Yves Lampaert en Tim Declercq rondom hem moet die ploeg zich ook staande kunnen houden in het windgeweld.

Jasper Philipsen liet in Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo alvast zien dat hij momenteel misschien wel dé snelste is. Daarnaast koerst Alpecin-Deceuninck na het winnen van La Primavera op een kleine roze wolk, die Philipsen dan weer kan verzilveren in eigen land. Daar zal ook Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) op hopen.

Voorbeschouwing Classic Brugge-De Panne 2023 | Sprinters kunnen borst natmaken voor editie met wind en regen

Dylan Groenewegen kan namens Jayco AlUla rekenen op onder meer Luke Durbridge, Luka Mezgec en Lucas Pöstlberger, waarmee hij zich ook wel voorin moet kunnen handhaven. Dat geldt ook voor Olav Kooij bij Jumbo-Visma, die onder meer Tim van Dijke en Tosh Van Der Sande ter ondersteuning heeft.

Caleb Ewan zal de aangewezen figuur zijn bij Lotto-Dstny, dat lead-out Jasper De Buyst meestuurt. Sam Bennett zal na zijn val in Milaan-Sanremo normaliter ook van de partij zijn, met onder meer Danny van Poppel en Jordi Meeus aan zijn zijde. UAE-Team Emirates doet het dan weer met twee sprinters: Pascal Ackermann en Juan Sebastian Molano.

Dan de ploegen die iets minder gestoffeerd lijken voor het waaiergeweld: Mark Cavendish (Astana) en Fernando Gaviria (Movistar) lijken het lastig te gaan krijgen, terwijl Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Sam Welsford (Team DSM) jonge teams aan hun zijde hebben. Arnaud Démare lijkt namens Groupama-FDJ dan weer nog niet op punt te zijn dit jaar.

Het hoeft natuurlijk - met deze wind en regen - niet per se een sprint te worden. Sterke potentiële hardrijders aan de start zijn Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech) en Dries Van Gestel (TotalEnergies), maar voor die types moet wel alles goed vallen op zo'n dag.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Classic Brugge-De Panne?

Topfavorieten: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step)

Outsiders: Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Sam Welsford (Team DSM), Caleb Ewan (Lotto-Dstny) en Olav Kooij (Jumbo-Visma)
Longshots: Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), Sam Bennett (BORA-hansgrohe), Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Fernando Gaviria (Movistar), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ)

Poll

Wie wint Classic-Brugge De Panne 2023?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Classic Brugge-De Panne 2023

Sporza zendt de koers vanaf 14.50 uur uit op zender Eén. Eurosport begint vijf minuten eerder op Eurosport 2 en Eurosport.nl/Discovery+/GCN+.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws