Voorbeschouwing Coppa Agostini 2022 | Het Italiaanse najaar start met kletsnatte heuvelkoers Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Coppa Agostini 2022 | Het Italiaanse najaar start met kletsnatte heuvelkoers

Voorbeschouwing Coppa Agostini 2022 | Het Italiaanse najaar start met kletsnatte heuvelkoers

De voorbereiding op de Ronde van Lombardije is in volle gang nu het WK er op zit. Het Italiaanse najaar draait op volle toeren en de eerstvolgende koers is de Coppa Agostini-Giro delle Brianze, wat zich zal afspelen in dezelfde provincie als de Koers van de Vallende Bladeren. In de Leiderstrui neemt je mee naar Lombardije, waar een mooie koers ligt te wachten!

Praktische informatie Coppa Agostini 2022

  • Donderdag 29 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Coppa Agostini

2021 Alexey Lutsenko
2020 Niet verreden
2019 Gianni Moscon
2018 Michael Albasini
2017 Sonny Colbrelli
2016 Davide Rebbellin
2015 Niccolò Bonifazio
2014 Filippo Pozzato
2013 Emanuele Sella
2012 Sacha Modolo

Coppa Agostini 2022: Parcours, weer en tijden

De Italiaanse najaarskoersen zijn van verschillende moeilijkheidsgraad. De Coppa Agostini is een die tussen de makkelijkste en moeilijkste wedstrijden in zit. Het is geen koers voor pure sprinters. De renners moeten in totaal 193 kilometer afleggen, waar er bijna 3200 hoogtemeters worden overbrugd. De start ligt in Lissone, een buitenwijk van Milaan. Ook de aankomstlijn is hier aangelegd. Vanaf de start houden de renners een noordwaartse koers aan. De eerste zestig kilometer is relatief vlak, al ligt er een klimmetje in de openingsfase. De klim naar Sirtori is kort en niet steil, met 1,7 kilometer aan 4,8 procent. Na anderhalf uur komt het peloton op een rondje van 14,5 kilometer, waar het echte werk begint.

Daar wordt opnieuw geklommen naar Sirtori, weliswaar van een andere kant. met 1,6 kilometer aan 5,3 procent is deze kant vergelijkbaar. Daarna is het dalen en direct door met klimmen op de Colle Brianza, wat al serieuzer werk is. Deze helling is 3,1 kilometer lang en stijgt gemiddeld aan 6,7 procent. Dan is het klimwerk in het plaatselijke rondje nog niet gedaan, want direct na deze beproeving duiken de renners naar beneden en wordt er meteen geklommen naar Lissolo. Met 2,5 kilometer aan 7,2 procent is deze helling ook vrij lastig. Omdat de plaatselijke ronde vier keer wordt afgelegd moet er in 58 kilometer ruim 28 kilometer worden geklommen, een flinke opgave voor het peloton.

Na de lastige heuvelachtige ronden duiken de renners in lichte dalende lijn richting de finish. Vanaf de laatste klim richting Lissolo is het nog 35 kilometer naar de finish. Er liggen nog een aantal omhooglopende stroken, maar heuvels zou je die niet kunnen noemen. In de straten van Lissone is het vooral rechttoe rechtaan en niet lastig. Voor de aanvallers die het hazenpad kozen in de heuvels zullen deze stroken in het nadeel werken.

Voorbeschouwing Coppa Agostini 2022 | Het Italiaanse najaar start met kletsnatte heuvelkoers

Weer

Zoals wel vaker in het najaar is het belabberd weer op donderdag. De temperatuur ligt maximaal op twintig graden, maar het is met name de regen die de renners zal tegenwerken. Meer dan twintig millimeter aan neerslag wordt er verwacht, echte plensbuien dus. Een oostenwind van windkracht twee zal geen grote factor spelen in het koersverloop. Het hondenweer zal wel zorgen voor de nodige veranderingen. De 'mooi-weer-renners' zullen tegen deze koers opzien.

Laatste weercheck: 28 september, 19:30 uur

Tijden
Start: 11:30 uur
Finish: 15:25 uur

Favorieten Coppa Agostini 2022

Aan de vorige winnaars van de Coppa Agostini is te zien dat de veelzijdige renners vaak zegevieren. Toch is er niet een specifiek type renner wat de meeste kans maakt. Wie gaat Alexey Lutsenko opvolgen? Met afstand de grootste namen aan de start zijn Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. De veteranen rijden in de Ronde van Lombardije hun laatste koers. Met voor name Valverde lijkt het parcours wel wat, al is het de vraag of hij nog de benen zal hebben om te strijden voor de zege.

Bij EF Education-EasyPost kijkt men vooral naar Alberto Bettiol. De Italiaanse hardrijder reed een uitstekend WK, maar deed niet mee om de eerste plekken. In het Italiaanse najaar verwachten we hem in hoogvorm. Rigoberto Urán en Andrea Piccolo zijn interessante schaduwkopmannen bij EF. Naast Valverde, Nibali en Urán is Simon Yates de grootste naam op de startlijst. De Brit zal op zoek zijn naar een uitstekend najaar voor BikeExchange, voor hemzelf én voor de UCI-punten van zijn ploeg.

Voorbeschouwing Coppa Agostini 2022 | Het Italiaanse najaar start met kletsnatte heuvelkoers

Lotto Soudal is ook nog altijd verwikkeld in de strijd om degradatie, alhoewel het er nijpender begint uit te zien voor de Belgische ploeg. Andreas Kron lijkt de man die in Agostini de kastanjes uit het vuur moet slepen, maar ook Maxim van Gils kan goed uit de voeten op dit parcours. UAE Team Emirates staat eigenlijk met vijf sterke mannen aan de start. Diego Ulissi, Davide Formolo, George Bennett én Marc Hirschi zijn de renners die ten aanval kunnen trekken, terwijl Alessandro Covi zijn benen ook stil kan houden voor een eventuele spurt van een uitgedunde groep.

Israel-Premier Tech gokt op het trio Jakob Fuglsang, Michael Woods en Dylan Teuns. Zij zullen allemaal baat hebben bij een bikkelharde koers en daar zijn er nog wel een paar van. Denk aan Enric Mas en Matteo Jorgenson (Movistar), Guillaume Martin en Ion Izagirre (Cofidis), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) en Domenico Pozzovivo (Intermarché), die het ook niet op een spurt zullen willen laten aankomen. Bij TotalEnergies denkt men vooral Pierre Latour, Mathieu Burgeaudeau en Alexis Vuillermoz te kunnen spelen.

TV Coppa Agostini 2022

Hoewel de renners het niet droog zullen houden, kunnen wielerfans lekker droog kijken naar de Coppa Agostini. Eurosport zendt de eendagskoers uit op de Eurosport Player. Liefhebbers kunnen beginnen met kijken om 15.00 uur. De mensen die op televisie willen kijken hebben pech, want Eurosport zendt niks uit op Eurosport 1 noch Eurosport 2. De Belgen vinden de Coppa Agostini ook niet belangrijk genoeg om het een plek in de gids te geven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws