­čÄą Voor in de geschiedenisboeken: Johannessen juicht al lang in Classic Var, maar Martinez piept er nog tussen Wielrennen
Wielrennen

­čÄą Voor in de geschiedenisboeken: Johannessen juicht al lang in Classic Var, maar Martinez piept er nog tussen

­čÄą Voor in de geschiedenisboeken: Johannessen juicht al lang in Classic Var, maar Martinez piept er nog tussen

Lenny Martinez (Groupama-FDJ) heeft in Frankrijk de eerste editie van de eendagswedstijd Classic Var naar zijn hand weten te zetten. Bovenop de zes kilometer lange Mont Faron was hij de beste na een bizarre finale, waarbij Tobias Halland Johannessen (Uno-X) al een tiental meters aan het juichen was/

Met de Classic Var begon het peloton vrijdag in Saint-Rapha├źl, Frankrijk, aan een nieuwe eendagskoers op de wielerkalender. Alhoewel: vroeger hadden we natuurlijk al de tweedaagse Tour du Haut-Var, die uiteindelijk samenging met de Tour des Alpes Maritimes. Voor 2024 werd er weer gehusseld en bleef de Classic Var over als eendagswedstrijd, terwijl een groot deel van dit peloton vrijdag ook start in de Alpes Maritimes-meerdaagse. Snapt u het nog?

Enfin, rond het middaguur begon het peloton aan een 183,4 kilometer lange tocht richting de top van de Mont Faron, die we natuurlijk kennen van enkele ter zielen gegane rittenkoersen. Daarin werd er al snel een kopgroep van zes renners gevormd, met de Zuid-Afrikaan Morn├ę van Niekerk (St Michel), Italiaan Alessandro Iacchi (Corratec), Belg Victor Vaneeckhoute (opleidingsploeg Lotto-Dstny) en Fransen (Noah Knecht (Nice Metropole), Valentin Tabellion (Van Rysel) en M├Ąel Gu├ęgan (CIC U Nantes).

Outsider Vauquelin moet race verlaten na lullige val

Israel-Premier Tech, aanwezig met een zeer sterke ploeg met onder meer Michael Woods, Dylan Teuns en Jakob Fuglsang, en Groupama-FDJ (David Gaudu en Martinez) namen de controle van dit zestal op hun schouders. Zodoende kregen we het verwachte scenario, al was er op circa negentig kilometer van de finish wel een serieuze voetnoot te melden: outsider K├ęvin Vauquelin, derde in Marseillaise, tweede in Besseges en nu ook kopman van Ark├ęa - B&B Hotels, moest de koers verlaten na een crash.

­čÄą Voor in de geschiedenisboeken: Johannessen juicht al lang in Classic Var, maar Martinez piept er nog tussen

Van Niekerk hield het het langste vol van de koplopers, die een voor een overrompeld werden door de mannen van Decathlon AG2R. Die ploeg zette vol gas koers richting de voet van de Faron, waar het peloton door die dolle afzink in verschillende groepjes aankwam. Guillaume Martin (Cofidis) kon zijn ambities door een mechanisch probleem op dat moment in de prullenbak smijten.

Romain Gr├ęgoire denderde in de eerste kilometer van de slotklim zelf direct weg van de concurrenten, waarmee hij de andere ploegen en renners uit de tent wist te lokken. Uiteindelijk bleef een groep met de grote kanshebbers over, met ter aanvulling Kevin Vermaerke, Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Gaudu, Martinez (Groupama-FDJ), Bastien Tronchon, Aur├ęlien Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Simon Dalby en Johannessen (Uno-X).

Niemand durfde de handschoen echt op te nemen, totdat Gaudu op 2,5 kilometer van de aankomst een cartouche plaatste. Woods volgde gezwind en pakte over, waarmee hij de benen van de andere coureurs nog maar eens extra vol liet lopen. Dit kostte Tronchon, Gr├ęgoire, Vermaerke en Dalby de kop, maar dan bleven er nog altijd zes kanshebbers over.

Bij het ingaan van de slotkilometer ging Gaudu nog eens all out, maar hij kwam opnieuw niet weg. Zodoende ging de focus toch al stilaan op een stevig sprintje bergop. Daarbij werd er in aanloop stevig naar elkaar gekeken, wachtend op die eerste aanzet. Die kwam uit de hoek van Gaudu, maar Johannessen counterde resoluut. Paret-Peintre kwam vervolgens met Bardet opzetten, waarbij de dsm-firmenich PostNL-renner een gaatje nam. Hij gooide zijn knikkers vroeg in de strijd, maar zag bij het omkijken alsnog Johannessen komen.

De Noor rekende zich al rijk, maar... toen kwam plots die piepkleine Martinez opzetten in de laatste bocht. Een fotofinish moest zodoende alsnog uitkomst bieden, maar het was toch echt Martinez die als eerste over de meet kwam. Een bizarre uitkomst van een bizar mooie finale!

Uitslag Classic Var 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws