Voorbeschouwing EK tijdrijden 2022 | Mooie strijd op komst bij zowel de mannen als vrouwen Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing EK tijdrijden 2022 | Mooie strijd op komst bij zowel de mannen als vrouwen

Voorbeschouwing EK tijdrijden 2022 | Mooie strijd op komst bij zowel de mannen als vrouwen

Het Duitse Fürstenfeldburck is woensdag 17 augustus decor van het EK tijdrijden voor zowel de mannen als vrouwen. De plaats, iets ten westen van München, biedt ruimte voor de echte hardrijders die afgereisd zijn naar Beieren. In de Leiderstrui licht de favorieten voor de strijd bij zowel de mannen als vrouwen toe.

In het Italiaanse Trente was er in 2021 voor het eerst in de korte historie van het EK tijdrijden geen Nederlandse of Belgische winnaar/winnares, daar de Zwitsers met Stefan Küng en Marlen Reusser alles opeisten. De jaren daarvoor wonnen de Belgen driemaal bij de mannen (met Remco Evenepoel en Victor Campenaerts) en de Nederlanders liefst vijfmaal bij de vrouwen (vier keer Ellen van Dijk en één keer Anna van der Breggen).

Praktische informatie tijdrit EK mannen en vrouwen 2022

  • Woensdag 17 augustus 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: Europees Kampioenschap

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
Laatste winnaars EK tijdrijden mannen en vrouwen

2021 Stefan Küng (mannen) en Marlen Reusser (vrouwen)
2020 Stefan Küng (mannen) en Anna van der Breggen (vrouwen)
2019 Remco Evenepoel (mannen) en Ellen van Dijk (vrouwen)
2018 Victor Campenaerts (mannen) en Ellen van Dijk (vrouwen)
2017 Victor Campenaerts (mannen) en Ellen van Dijk (vrouwen)
2016 Jonathan Castroviejo (mannen) en Ellen van Dijk (vrouwen)

Parcours, weer en tijden EK tijdrijden 2022

Voorbeschouwing EK tijdrijden 2022 | Mooie strijd op komst bij zowel de mannen als vrouwen

Zowel de mannen als vrouwen krijgen 24 kilometer voor de kiezen in en rondom Fürstenfeldbruck, een plaats met 40.000 inwoners zo'n dertig kilometer ten westen van München. Vanuit het bekende klooster vertrekken de renners en rensters voor hun chrono, waarvan het parcours vrij snel begint op te lopen aan zeven procent voor zo'n vijfhonderd meter.

Dit is direct het zwaartepunt van deze tijdrit, dat in de kilometers daarna wel wat glooit maar nergens echt zwaar wordt. Net als de wegritten van het EK is het vooral zaak van hard rijden op het vlakke, temeer omdat er op technisch gebied weinig te winnen valt. Met een beetje goede moed tellen we acht bochten in de 24 kilometer, wat er bijvoorbeeld achttien waren in de plaatselijke ronde van 15 kilometer in de wegritten.

Met name het tweede gedeelte is op maat gemaakt van de echte specialisten, met amper hindernissen in de laatste tien kilometer. Finishen doen we wederom bij het klooster van Fürstenfeldbruck, hemelsbreed luttele meters van de start.

Weer
Ook in Zuidoost-Duitsland is het warm deze dagen. De voorspellingen voor Fürstenfeldbruck gaan richting de dertig graden Celsius voor woensdag, terwijl er met name voor de mannen ook een reële kans op regen gegeven wordt.

Tijden
Start vrouwen: 14.00 uur
Finish vrouwen: 15.30 uur
Start mannen: 17.30 uur
Finish mannen: 18.45 uur

Favorieten EK tijdrijden vrouwen 2022

Alles wijst erop dat we net als vorig jaar een duel krijgen tussen Zwitserland en Nederland. Marlen Reusser verdedigt in Fürstenfeldbruck haar Europese titel en neemt het daarbij op tegen Ellen van Dijk, die de vier jaren daarvoor beslag wist te leggen op het witte tricot met blauwe sterren. Beide dames kunnen op elk tijdritparcours meer dan goed overweg en alles wijst erop dat dit de strijd om de titel gaat zijn.

Nederland heeft met Riejanne Markus nog een deelneemster: de Nederlands kampioene op de weg zal niet ontevreden zijn als ze beslag weet te leggen. Dat komt mede door de sterke concurrentie uit Frankrijk, dat met Juliette Labous en Audrey Cordon-Ragot twee prima deelneemsters afvaardigt.

Ook de Duitsers trommelen hun beste troeven op, Lisa Klein en Lisa Brennauer. Beide dames zullen zich naar alle waarschijnlijkheid gaan mengen in de strijd om het brons, daar de eerste twee plekken vergeven lijken.

Voorbeschouwing EK tijdrijden 2022 | Mooie strijd op komst bij zowel de mannen als vrouwen
Marlen Reusser

Interessant gaat het zijn om te zien hoe olympisch kampioene op de weg Anna Kiesenhofer zich staande gaat houden, die samen met onder meer Oostenrijks landgenote Christina Schweinberger, Agnieszka Skalniak-Sojka (Polen), Emma Norsgaard (Denemarken) en de Belgische dames Sara van der Vel en Julie van den Velde voor een plek in de top vijf of tien kan gaan.

Favorieten EK tijdrijden mannen 2022

Ook bij de mannen heeft Zwitserland het nodige in de pap te brokkelen, daar het met Stefan Küng en Stefan Bissegger twee tijdrijders van wereldformaat naar Fürstenfeldbruck brengt. Küng won het Europees kampioenschap de afgelopen twee keer en zal opnieuw de te kloppen man zijn. Geeft een nieuw Groupama-FDJ-contract de lange hardrijder vleugels?

Landgenoot Bissegger is normaal gesproken wat beter in kortere tijdritten, maar blijft een man die op een goede dag het nodige uit kan halen. De renner van EF kan de punten alvast goed gebruiken voor zijn team en baarde in de Tour opzien met een monsterlijk verzet, dat hij vermoedelijk weer boven zal halen.

Voorbeschouwing EK tijdrijden 2022 | Mooie strijd op komst bij zowel de mannen als vrouwen
Stefan Bissegger

De grote concurrent voor de Zwitsers kan wel eens uit Italië komen en dat is toch wel een verrassing van formaat: op de avond vantevoren kwam de Italiaanse bond plots met het bericht dat Filippo Ganna mee zal doen, wat hem meteen één van de topfavorieten maakt. Ganna was zondag nog not amused na de wegrit, toen hij als eerste met een gezicht op onweer door de mixed zone stormde. Ook Mattia Cattaneo is een goede kandidaat namens de Italianen, weliswaar voor een podiumplaats.

De Fransen en Duitsers maakten hun selecties wat later bekend, maar doen dat met goede redenen. Kevin Vaquelin en Max Walscheid zijn vanuit de twee grootmachten op het wereldtoneel prima opties voor een mooie ereplaats.

Mikkel Bjerg is de man die bij Denemarken naar voren wordt geschoven, terwijl Nederland (Jos van Emden) en België (Rune Herregodts) het doen met outsiders voor een plek in de top vijf/tien. In datzelfde rijtje Maciej Bodnar (Polen), Jan Tratnik (Slovenië), Rafael Reis (Portugal) en Oier Lazkano (Spanje).

TV EK tijdrijden 2022

De titelstrijd bij zowel de mannen als vrouwen is woensdag te volgen via de NOS (NPO 1), Eurosport (hoofdkanaal en Player) en Sporza (Canvas). Dit zal vanaf de start van de vrouwen, 14.00 uur, tot de finish bij de mannen, 18.45 uur, het geval zijn. In de Leiderstrui brengt een liveblog, uitgebreid wedstrijdverslag en de quotes vooraf en achteraf.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws