Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2023 - mannen | Protagonisten van afgelopen jaren opnieuw aan zet Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2023 - mannen | Protagonisten van afgelopen jaren opnieuw aan zet

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2023 - mannen | Protagonisten van afgelopen jaren opnieuw aan zet

Het houdt niet op, niet vanzelf. Het Vlaamse voorjaar zit inmiddels in het epicentrum en dat zal voorlopig niet zomaar veranderen. Na Classic Brugge-De Panne en E3 Saxo Bank Classic is het zondag tijd voor Gent-Wevelgem, een nieuw ijkpunt in het voorjaar van 2023. In de Leiderstrui neemt je mee.

Wie de erelijst van Gent-Wevelgem erbij pakt, komt louter hetzelfde karakteristiek coureur tegen: breed en gemaakt voor het Vlaamse werk, maar ook zeker rap. Een pure Vlaamse koers noemen gaat te ver, maar het als sprinterskoers bestempelen zeker ook. Maar dat is nu juist ook wat het zo leuk maakt.

Afgelopen jaar brak Biniam Girmay door. Hij versloeg Jasper Stuyven, Dries Van Gestel en Christophe Laporte in een sprint met vier, terwijl Wout van Aert het jaar voordien perfect ploegenspel af wist te ronden in Wevelgem.

Praktische informatie Gent-Wevelgem 2023

  • Ieper - Wevelgem (260,9 km)
  • Zondag 16 maart
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Gent-Wevelgem

2022 Biniam Girmay
2021 Wout van Aert
2020 Mads Pedersen
2019 Alexander Kristoff
2018 Peter Sagan
2017 Greg Van Avermaet
2016 Peter Sagan
2015 Luca Paolini
2014 John Degenkolb
2013 Peter Sagan

Gent-Wevelgem 2023: Parcours, weer en tijden

Gent-Wevelgem is maar liefst twaalf kilometer langer dan vorig jaar, maar aan de karakteristieken van deze koers zal het weinig veranderen. We kunnen de wedstrijd grofweg opdelen in drie fases: na de start in Ieper (waar de veldslagen van de Eerste Wereldoorlog geëerd worden) te beginnen met een lange openingsfase van 150 kilometer, waarin De Moeren overwonnen moeten worden. Hier wil het wel al eens breken, en ook dit jaar is dat een optie met de wind. Zo niet, dan kun je in deze fase lekker een broodje eten.

Spannend wordt het ook in het tweede gedeelte, waarin er over iets meer dan zestig kilometer een heel aantal heuvels en plugstreets overwonnen moeten worden. De scherprechter is hier traditioneel de Kemmelberg, die drie keer beklommen moet worden. Ook de Baneberg en Monteberg kunnen voor de nodige schade zorgen, evenals de drie plugstreets. De laatste keer 'Kemmel' is op ongeveer 34 kilometer van de finish.

Na die laatste scherprechter is het dus nog een heel stuk denderen naar de finish in Wevelgem. We kunnen hier wel eens een felle strijd gaan zien tussen een aantal vluchters en een groter peloton, net zoals de afgelopen jaren meer dan eens het geval was.

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2023 - mannen | Protagonisten van afgelopen jaren opnieuw aan zet

Beklimmingen
163,5 km: Scherpenberg (400 meter aan 3,1%)
168,5 km: Vidaigneberg (175 meter aan 4,6%)
169,5 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
174,5 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
176,0 km: Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%)
207,0 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
209,5 km: Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%)
215,0 km: Scherpenberg (400 meter aan 1,3%)
221,0 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
226,0 km: Kemmelberg (2.500 meter aan 4,4%)

Plugstreets
191,0 km: Hill 63 (2000 meter)
193,5 km: Cristmas Truce (1300 meter)
196,0 km: The Catacombs (600 meter)

Weer
Regen, regen, regen. Dat staat er voor aankomende zondag op het menu in België. Over de windsnelheden zijn de weerstations het op het moment van schrijven nog niet eens, maar deze draait gedurende de dag wel vanuit het zuiden naar het noorden.

Tijden
Start: 10.50 uur
Finish: Omstreeks 16.48 uur

Favorieten Gent-Wevelgem 2023

Interessant: dat zal deze editie van Gent-Wevelgem zeker worden. Klassieke coureurs en sprinters, het is weer een tombola geworden van die twee karakteristieken. Meerdere ploegen kiezen zelfs voor de dubbel, wat ongetwijfeld een tactisch voordeel kan geven na de Kemmelberg.

Eén van die teams is Jumbo-Visma, dat met Wout van Aert, Olav Kooij en Christophe Laporte drie potentiële winnaars herbergt. Van Aert won deze koers al eens in 2021, Laporte werd afgelopen seizoen tweede en Kooij geldt als New Kid on the Block, al wordt het wel zijn eerste klassieker van meer dan 250 kilometer. Nathan Van Hooydonck liet zich overigens in 2021 ook al in positieve zin opmerken in deze klassieker.

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2023 - mannen | Protagonisten van afgelopen jaren opnieuw aan zet

Dé man in vorm momenteel is Jasper Philipsen, al is het op het moment van schrijven nog niet zeker of ook Mathieu van der Poel meedoet namens Alpecin-Deceuninck. Philipsen liet woensdag met een klinkende overwinning in Brugge-De Panne nog zien dat hij zelf niet bang is om initiatief te tonen en het dan ook nog succesvol af te maken.

Bij Soudal-Quick Step rekenen ze in Gent-Wevelgem op de dit seizoen zo succesvolle Tim Merlier, de Belgisch kampioen. Merlier kan met Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Davide Ballerini, Casper Pedersen en Bert Van Lerberghe alvast niet klagen over zijn ondersteuning voor deze koers.

Trek-Segafredo heeft met Mads Pedersen ook een oud-winnaar in de gelederen, terwijl Jasper Stuyven vorig jaar meezat in de beslissende ontsnapping met vier. Over die editie gesproken: wat mogen we van de winnaar van toen, Biniam Girmay, verwachten? Zijn ploeg Intermarché-Circus-Wanty is alleszins volledig ingericht op hem.

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2023 - mannen | Protagonisten van afgelopen jaren opnieuw aan zet

Teams die baat hebben bij een zware koers zijn Bahrain Victorious (Matej Mohoric en Fred Wright), INEOS Grenadiers (Filippo Ganna, Magnus Sheffield, Jhonatan Narváez en Michal Kwiatkowski), AG2R Citroën (Oliver Naesen) en EF Education-EasyPost (Alberto Bettiol), terwijl de vork bij spurtersploegen als Jayco-AlUla (Dylan Groenewegen), Movistar (Fernando Gaviria en Ivan Garcia Cortina) en Uno-X (Alexander Kristoff) net wat anders in de steel zal zitten.

UAE-Team Emirates heeft dan weer enerzijds Tim Wellens, maar anderzijds ook Pascal Ackermann en Juan Sebastián Molano. Eenzelfde situatie zien we bij het Groupama-FDJ van Stefan Küng en Arnaud Démare, BORA-hansgrohe (Sam Bennett, Jordi Meeus en Nils Politt) en de TotalEnergies-ploeg met Anthony Turgis en Peter Sagan. Lotto-Dstny heeft met Arnaud De Lie en Caleb Ewan ook twee paarden om op te wedden, al is het bij beide mannen even aankijken hoe ze de combinatie hellingen/kilometers gaan verteren.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Gent-Wevelgem?

Topfavorieten: Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)

Outsiders: Tim Merlier (Soudal-Quick Step), Olav Kooij (Jumbo-Visma), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)
Longshots: Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Alexander Kristoff (Uno-X), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Tim Wellens (UAE-Team Emirates), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Christophe Laporte (Jumbo-Visma) en Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers)

Poll

Wie wint Gent-Wevelgem 2023?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Gent-Wevelgem 2023

Zondag zit je de hele dag gebakken qua koers. Sporza brengt vanaf 10.00 uur live verslag uit van Gent-Wevelgem, om er daarna even uit te gaan. Vanaf 13.00 uur is er vervolgens weer live beeld op Canvas en daarna Eén. Eurosport komt vanaf 12.00 uur live op de beeldbuis, terwijl NOS ook met Gent-Wevelgem komt in de zondagmiddaguitzending.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws