Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2022 | Hirschi en co kunnen profiteren van afwezigheid Valverde Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2022 | Hirschi en co kunnen profiteren van afwezigheid Valverde

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2022 | Hirschi en co kunnen profiteren van afwezigheid Valverde

Daags voor de Ronde van Vlaanderen wordt er in Navarra gestreden om de GP Miguel Indurain, uiteraard vernoemd naar de vijfvoudig Tourwinnaar uit die streek. In de Leiderstrui praat je bij!

Praktische informatie GP Miguel Indurain 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars GP Miguel Indurain

2021 Alejandro Valverde
2020 Niet verreden
2019 Jonathan Hivert
2018 Alejandro Valverde
2017 Simon Yates
2016 Ion Izagirre
2015 Angél Vicioso
2014 Alejandro Valverde
2013 Simon Spilak
2012 Daniel Moreno

Parcours, weer en tijden GP Miguel Indurain 2022

De GP Miguel Indurain is zo'n 203 kilometer lang en wordt verreden in Estalla-Lizzara, de start- en aankomstplaats. Het parcours is een blauwdruk van dat van vorig jaar, wat betekent dat de Alto de Eraul opnieuw de beslissende factor zal zijn. Deze beklimming van 3,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent moet twee keer beklommen worden. Eenmaal op 100 kilometer van de aankomst, waar we waarschijnlijk nog niet al te veel gaan zien.

Daarna volgt een lange fase met nog twee beklimmingen, hoewel dat een beetje vertekenend is: er moeten namelijk veel meer hoogtemeters overwonnen worden dan de vier gecategoriseerde heuvels. Het gaat constant op en af, zoals we de regio Navarra ook kennen.

De top van de tweede doortocht van de Alto de Eraul is op zo'n tien kilometer van de finish, waarna het via twee dalende stroken en twee korte beklimmingen loeihard richting de finish zal gaan. De laatste pukkel is traditioneel ook nog een steile, waarna de slotkilometer al voor wat verlichting kan zorgen in de benen.

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2022 | Hirschi en co kunnen profiteren van afwezigheid Valverde

Beklimmingen
102,7 km: Alto de Eraul (3,8 km a 5,6%)
137,7 km: Alto de Guirguillano (2,7 km a 5,8%)
156,2 km: Alto de Lezaun (3,9 km a 5,5%)
193,2 km: Alto de Eraul (3,8 km a 5,6%)

Weer
Geen lekker weer in Spanje. Het parcours ligt enkele uren voor de start nog vol met sneeuw, dus het is maar de vraag of de koers door kan gaan.

Tijden
Start: 12.10 uur
Finish: 17.30 uur

Favorieten GP Miguel Indurain 2022

Er kunnen nog aanpassingen doorgevoerd worden in de deelnemerslijst.

Door ziekte zal Alejandro Valverde zijn titel in deze koers niet verdedigen, waardoor Movistar naar Enric Mas en misschien wel Gorka Izagirre zal kijken. De topfavorieten hebben ze dan echter niet, want die zijn in handen van UAE-Team Emirates: de ploeg uit het Midden-Oosten heeft zowel Marc Hirschi, Davide Formolo als João Almeida op de voorlopige deelnemerslijst gezet. Renners die in verschillende scenario's een gooi naar de zege kunnen doen.

Sergio Higuita is ook van de partij en dat is gevaarlijk voor de concurrentie: de Colombiaan sloeg raak in de Ronde van Catalonië, waar hij na een machtige coup het eindklassement binnenhaalde. Higuita beschikt over een zeer fel eindschot en is dus zonder meer ook kanshebber in deze koers. Aleksandr Vlasov doet ook mee namens BORA-hansgrohe.

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2022 | Hirschi en co kunnen profiteren van afwezigheid Valverde
Sergio Higuita was ook al goed in Strade Bianche

Simon Clarke is al het hele jaar in vorm namens Israel-Premier Tech, terwijl de Franse ploegen ook met veel firepower naar Noord-Spanje trekken. Arkéa Samsic (Warren Barguil), AG2R Citroën Team (Aurélien Paret-Peintre en Andrea Vendrame), Cofidis (Jésus Herrada en Simon Geschke) en TotalEnergies (Alexis Vuillermoz en Pierre Latour) nemen outsiders mee.

Simone Velasco is de man die Astana Qazaqstan Team een beetje uit de slop kan trekken, terwijl Bahrain Victorious de kaart-Pello Bilbao zal moeten trekken in de lastige finale. Ook Maxim Van Gils kan namens Lotto Soudal mogelijk wat leuks doen.

TV GP Miguel Indurain 2022

De GP Miguel Indurain is zaterdag te volgen via Eurosport, dat er op het hoofdkanaal en de Eurosport Player vanaf 15.30 uur bij is met livebeelden.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws