Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2024 | De Ardennen-kleppers tonen voor het eerst hun vorm Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2024 | De Ardennen-kleppers tonen voor het eerst hun vorm

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2024 | De Ardennen-kleppers tonen voor het eerst hun vorm

We zitten nog volle bak in het Vlaamse voorjaar, maar een week na Parijs-Roubaix is het ook gewoon alweer tijd voor de Amstel Gold Race. De mannen die straks in de Ardennen goed willen zijn, hebben zich deze weken buiten de spotlights voorbereid. In de GP Miguel Indurain krijgen ze zaterdag een eerste kans om de benen in een eendagskoers eens te testen. In de Leiderstrui beschouwt voor!

De GP Miguel Indurain doet de laatste jaren steevast dienst als warmkomer voor de Ronde van het Baskenland. De Spaanse WorldTour-koers mag dit jaar rekenen op een ijzersterk deelnemersveld, waar ze in de 1.Pro-koers op zaterdag ook wat van mee mogen profiteren. Vorig jaar wist Ion Izagirre de thuiskoers op zijn naam te schrijven, verder prijken ook onder meer de namen van Warren Barguil en Alejandro Valverde (drie keer) op de erelijst.

Praktische informatie GP Miguel Indurain 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP Miguel Indurain

2023 Ion Izagirre
2022 Warren Barguil

2021 Alejandro Valverde
2020 Niet verreden
2019 Jonathan Hivert
2018 Alejandro Valverde
2017 Simon Yates
2016 Ion Izagirre
2015 Ángel Vicioso
2014 Alejandro Valverde
2013 Simon Spilak

Parcours, weer en tijden GP Miguel Indurain 2024

De GP Miguel Indurain heeft niet voor niets louter klimmers en punchers op de erelijst staan, want het gaat in de Spaanse eendagskoers de hele dag op en af. In deel één van de 198 kilometer lange wedstrijd is dat nog niet gecategoriseerd klimmen, maar reken maar dat de hoogtemeters daar al gevoeld gaan worden.

Na een kleine honderd kilometer gaan we er dan echt aan beginnen, met de beklimming van de Alto de Eraul. Hier aanvallen is nog geen eenvoudige klus, want na een vervelende overgangsfase komen we pas 25 kilometer later aan bij de Alto Guirguillano, een loper met pittig einde.

Hier zal het zo onderhand wel losbarsten, want meteen na de tweede klim van de dag is het weer klimmen geblazen op de Alto de Lezaun, met de top op een kleine vijftig kilometer van de streep. De eerste col van de dag is vervolgens ook de laatste. Op de Alto de Eraul zal het uit elkaar knallen, met na de top nog een ongecategoriseerde heuvel, een rappe afdaling en de meet in Lizarra.

Voorbeschouwing GP Miguel Indurain 2024 | De Ardennen-kleppers tonen voor het eerst hun vorm

Beklimmingen

97,3 km: Alto de Eraul (3,9 km a 5,1%)
132,1 km: Alto Guirguillano (10,6 km a 2,6%)
150,6 km: Alto de Lezaun (3,8 km a 5,3%)
188,1 km: Alto de Eraul (3,9 km a 5,1%)

Weer

In de Ronde van Vlaanderen wordt wind verwacht, maar ook in de GP Miguel Indurain zal het weer een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Met windkracht 4 uit het zuidoosten en een drup regen op de radar kunnen de omstandigheden zwaar worden. Met maximaal 13 graden wordt het qua temperatuur wel prima koersweer.

Tijden

Start: 12:00 uur
Finish: ongeveer 17:05 uur

Favorieten GP Miguel Indurain 2024

Elf WorldTour-ploegen nemen deel in het Baskenland, waarvan UAE-Team Emirates - zoals zo vaak - vermoedelijk de meeste kaarten uit kan spelen. Juan Ayuso, Isaac del Toro, Brandon McNulty, Igor Arrieta, Marc Soler, Jan Christen en Pavel Sivakov: wie van dit zevental kan er eigenlijk niet winnen in deze eendagswedstrijd? Ayuso is op papier de uit te spelen man, maar ze kunnen er zomaar ook een spel van maken met meerdere figuren.

Daar zullen ze bij Lidl-Trek niet zomaar in mee willen gaan. Die formatie heeft met Mattias Skjelmose en Andrea Bagioli twee mannen in huis die tot de wereldtop in de heuvelklassiekers behoren en dat dus ook kunnen tonen in deze wedstrijd. Lotto-Dstny komt dan weer met Maxim Van Gils op de proppen, al viel hij recent nog uit in de Ronde van Catalonië.

mattias skjelmose

Zijn er nog ploegen? Zeker en vast. BORA-hansgrohe bijvoorbeeld, met Jai Hindley en Matteo Sobrero. Of het EF Education-EasyPost van onder meer Richard Carapaz en Archie Ryan, dsm-firmenich PostNL met Oscar Onley en ex-winnaar Warren Barguil en de Franse Decathlon AG2R-formatie met Felix Gall als kopman en de goed in vorm zijnde Paul Lapeira.

Titelverdediger Ion Izagirre heeft namens Cofidis nog geen al te best jaar, maar ook hem vlakken we nog niet uit. Movistar doet het dan weer met Alex Aranburu en Ruben Guerreiro, waar Jayco AlUla normaliter op Simon Yates en Mauro Schmid kan rekenen. Arkéa - B&B Hotels lijkt de kaart-Vincenzo Albanese te trekken. Van het procontinentale niveau steekt Israel-Premier Tech er met Stephen Williams en Michael Woods toch wel bovenuit.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor GP Miguel Indurain 2024

Topfavoriet: Juan Ayuso (UAE-Team Emirates) en Mattias Skjelmose (Lidl-Trek)

Outsiders: Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Matteo Sobrero, Jai Hindley (BORA-hansgrohe) en Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale)
Longshots: Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Paul Lapeira (Decathlon AG2R), Alex Aranburu (Movistar), Richard Carapaz, (EF Education-EasyPost), Simon Yates (Jayco-AlUla), Oscar Onley, Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL), Stephen Willams, Michael Woods (Israel-Premier Tech), Vincenzo Albanese (Arkéa - B&B Hotels) en Isaac del Toro (UAE-Team Emirates)

Data powered by FirstCycling.com

TV GP Miguel Indurain 2024

Eurosport is er zaterdag van 15.30 uur live bij, via Eurosport.com en Eurosport 1. Daarmee kunnen we de laatste anderhalf uur van de koers live volgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws