Voorbeschouwing Omloop van het Houtland 2022 | Groenewegen zet Belgische najaarstocht voort Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Omloop van het Houtland 2022 | Groenewegen zet Belgische najaarstocht voort

Voorbeschouwing Omloop van het Houtland 2022 | Groenewegen zet Belgische najaarstocht voort

In Australië is het WK wielrennen nu volop bezig, maar dat betekent niet dat we in de rest van de wereld geen koersen hebben. Met name in België gaat het gewoon allemaal door, met woensdag de Omloop van het Houtland. In de Leiderstrui neemt je mee.

Wie een kijkje neemt op de erelijst van de Omloop van het Houtland, ziet vooral sprinters. Marcel Kittel is natuurlijk een naam die tot de verbeelding spreekt. De Duitser won hier in 2012 en 2013 en is daarmee de laatste topsprinter die won. Max Walscheid, Jonas Vangenechten en Jens Debusschere wonnen ook via een groepsspurt.

Taco van der Hoorn is titelverdediger, maar hij zal niet van de partij zijn: de rasaanvaller is namelijk geselecteerd voor het WK wielrennen. Van der Hoorn won vorig jaar met - hoe kan het ook anders - een aanval, terwijl Danny van Poppel het Intermarché-feestje destijds compleet maakte door naar de tweede plek te sprinten.

Praktische informatie Omloop van het Houtland 2022

  • Woensdag 21 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Omloop van het Houtland

2021 Taco van der Hoorn
2020 Niet verreden
2019 Max Walscheid
2018 Jonas Vangenechten
2017 Tom Devriendt
2016 Niet verreden
2015 Jens Debusschere
2014 Jelle Wallays
2013 Marcel Kittel
2012 Marcel Kittel

Omloop van het Houtland 2022: Parcours, weer en tijden

De Omloop van het Houtland is bijna 200 kilometer lang, wat we kunnen opdelen in twee stukken. Te beginnen met een lokale ronde in Eernegem, die driemaal bedwongen zal worden. Na bijna negentig kilometer komen we voor het eerst in Lichtervelde, de aankomstplaats van de koers. Daar staan negen rondes van dertien kilometer op het programma.

Qua wedstrijddetails heeft de Omloop van het Houtland dus veel weg van koersen als het Kampioenschap van Vlaanderen (vorige week vrijdag, gewonnen door Fabio Jakobsen) en Gooikse Pijl (zondag, winst van Gerben Thijssen). Eenzelfde scenario, sprint van een peloton, mgoen we ook verwachten in Lichtervelde.

Voorbeschouwing Omloop van het Houtland 2022 | Groenewegen zet Belgische najaarstocht voort

Weer
De weersomstandigheden zijn woensdag prima te noemen. Het blijft droog en de verwachting is dat het 18 graden Celsius zal zijn. Waaien doet het amper.

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: 17.15 uur

Favorieten Omloop van het Houtland 2022

Geen Quick Step-Alpha Vinyl in deze koers en dus hoef je niet naar Fabio Jakobsen en/of Mark Cavendish te zoeken op de deelnemerslijst. Zodoende is Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty-Gobert) misschien wel de te kloppen man. De Belg won zondag al de Gooikse Pijl en staat op die manier met het nodige zelfvertrouwen aan de start.

BikeExchange-Jayco komt met een ijzersterke formatie aan de start, waar Dylan Groenewegen normaal gesproken de aanvoerder van is. De Nederlander kan rekenen op lead-out Luka Mezgec, terwijl Kaden Groves ook van de partij is als optie-B. In het Belgische najaar kwam Groenewegen voorlopig nog niet aan winnen toe, maar deze koers kan daar nu verandering in brengen.

Lotto Soudal mikt op goudhaantje Arnaud De Lie, die geen gelukkige weken kent. Jordi Meeus is de man die de honneurs mag waarnemen namens BORA-hansgrohe. Meeus won zaterdag de Primus Classic en heeft zodoende ook wat vertrouwen opgedaan. Jumbo-Visma stelt Mike Teunissen en Tosh Van Der Sande op, die respectievelijk uit de Vuelta en de Canadese wedstrijden komen. \

Voorbeschouwing Omloop van het Houtland 2022 | Groenewegen zet Belgische najaarstocht voort

De strijd om de WorldTour-punten duurt ook voort. We benoemden al BikeExchange-Jayco en Lotto Soudal, maar ook Cofidis (Simone Consonni, Piet Allegaert en Max Walscheid), Israel-Premier Tech (Giacomo Nizzolo) en Movistar (Max Kanter) sturen hun snelle mannen naar West-Vlaanderen.

Cees Bol is de sprinter van dienst bij Team DSM, terwijl Arkéa Samsic hoopt op een goede dag van Amaury Capiot. Jakub Mareckzo is de sprinter van dienst bij Alpecin-Deceuninck, maar hem schatten we net als Arvid De Kleijn (Human Powered Health), Timothy Dupont (Bingoal), Arne Marit (SportVlaanderen-Baloise) en Niccolo Bonifazio (TotalEnergies) in als man van de tweede rij.

TV Omloop van het Houtland 2022

De Omloop van het Houtland is woensdag niet live op TV te zien. De Belgische lezers kunnen voor een livestream bij Sporza terecht. In de Leiderstrui brengt een uitgebreid wedstrijdverslag en de reacties na afloop.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws