Voorbeschouwing WK Mixed Team Relay 2022 | Nederland topfavoriet met Van der Poel en Van Dijk Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK Mixed Team Relay 2022 | Nederland topfavoriet met Van der Poel en Van Dijk

Voorbeschouwing WK Mixed Team Relay 2022 | Nederland topfavoriet met Van der Poel en Van Dijk

De discipline is nog steeds splinternieuw en de vraag is nog steeds of 'ie de komende jaren standhoudt. Feit is dat er op woensdag 21 september wordt gestreden om een regenboogtrui in de Mixed Team Relay. Drie mannen rijden een rondje, daarna drie vrouwen en wie gezamenlijk de snelste tijd neerzet, wint goud. In de Leiderstrui blikt vooruit!

De Mixed Team Relay werd geïntroduceerd in 2019 in Yorkshire. Nederland was destijds de winnaar, voor Duitsland en Groot-Brittannië. Na coronajaar 2020 vond de tweede editie plaats bij het WK van vorig jaar in Vlaanderen. De rollen waren omgedraaid, daar Duitsland de zege greep, voor Nederland en Italië. Reken er maar op dat de Nederlanders en de Duitsers ook woensdag weer meedingen voor goud.

Praktische informatie WK Mixed Team Relay 2022

  • Woensdag 21 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK Mixed Team Relay

2021 Duitsland
2020 Niet verreden
2019 Nederland

WK Mixed Team Relay 2022: Parcours, weer en tijden

Twee rondjes van 14,1 kilometer, één gereden door drie heren en eentje door drie vrouwen. Een technisch parcours, waarin veel gestuurd zal moeten worden en waarin - net als bij de individuele tijdritten - de beklimming van Dumfries Avenue centraal staat. Het klimmetje van 700 meter aan 6,7 procent moet de boel bij elkaar houden. Wie te hard gaat, kan een teamgenoot opblazen...

Dumfries Avenue!

De start en finish liggen in Wollongong. Zodra de heren binnen zijn, rollen de vrouwen van het startpodium. Het langste stuk om echt goed rond te draaien en tempo te maken is het laatste deel, waarbij we langs de kust vanuit het noorden naar het zuiden van Wollongong koersen. Op papier tellen we al 21 haakse bochten, in de praktijk zijn het er misschien nog wel meer. Intervallen dus, en dat met drie tegelijk!

Voorbeschouwing WK Mixed Team Relay 2022 | Nederland topfavoriet met Van der Poel en Van Dijk

Weer
De eerste renners starten om 14.20 uur plaatselijke tijd en de laatste rensters zijn binnen om 17.00 uur plaatselijke tijd. Warm wordt het allerminst in Australië, met zo'n 17 á 19 graden. Er kan halfweg koers zomaar een drup vallen, met de wind die slechts matig wordt voorspeld vanuit het noordoosten. Wind schuin in de rug langs de kust, dus?

Tijden
Start: 06.20 uur (Nederlandse tijd)
Finish: Rond 09.00 uur (Nederlandse tijd)

Favorieten WK Mixed Team Relay 2022

Wie de Mixed Team Relay wil winnen, moet een uitgebalanceerd team hebben. Geregeld hebben we gezien dat één van de twee drietallen sterk is, maar dat een medaille als sneeuw voor de zon verdween door een matige wederhelft. Het is daarom dat Nederland al jaren uitblinkt in deze discipline. Deze keer heeft bondscoach Koos Moerenhout met Mathieu van der Poel, Bauke Mollema en Daan Hoole drie sterke heren tot z'n beschikking. Bij de vrouwen doen Annemiek van Vleuten, kersvers wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk en Riejanne Markus het werk.

De concurrentie voor Nederland zal in principe weer uit Duitsland komen, al heeft die ploeg na het stoppen van Tony Martin wel wat aan kwaliteit ingeboet. Met onder meer Nikas Arndt, Miguel Heidemann en Jannik Steimle kunnen de Duitsers een sterke ploeg opstellen bij de mannen, met ook nog een talent als Michel Heßmann achter de hand. Bij de vrouwen is het trio zonder twijfel sterk, met Mieke Kröger, Romy Kasper en Liane Lippert. Ook bij de beloften rijden nog wat sterke dames.

Voorbeschouwing WK Mixed Team Relay 2022 | Nederland topfavoriet met Van der Poel en Van Dijk
Kan Ganna helpen om Italië naar goud te leiden?

Italië zal het in principe weer moeten hebben van de heren, in de hoop dat de vrouwen de schade vervolgens beperken. Met Filippo Ganna, Edoardo Affini en Matteo Sobrero kan het een ultrasterk trio opstellen, al is natuurlijk de vraag of dat ook gaat gebeuren. Bij alle landen staan per slot van rekening meerdere namen op de lijst, dus er kan worden geschoven. Met Vittoria Guazzini heeft Italië bij de dames wel de kersvers wereldkampioene tijdrijden bij de beloften in huis. Ook Elisa Longo Borghini doet in principe mee.

Andere landen die meedoen voor goud? Zwitserland zou het in potentie moeten kunnen. Bij de heren kan het Stefan Küng, Stefan Bissegger en Mauro Schmid uitspelen, terwijl bij de vrouwen Elise Chabbey en Marlen Reusser de gangmakers zijn. Ook Frankrijk lijkt sterk met Bruno Armirail en Rémi Cavagna bij de heren en Audrey Cordon-Ragot en Aude Biannic bij de dames. Outsiders voor de titel? Australië kan, met onder meer de jonge Luke Plapp en Michael Matthews, weleens hard gaan bij de heren en Denemarken heeft op papier ook een juiste mix om hoge ogen te gooien.

TV WK Mixed Team Relay 2022

De gemengde ploegentijdrit wordt woensdag van start tot finish uitgezonden. Eurosport is er via Eurosport 1 en de Eurosport Player vanaf 06.10 uur bij. Sporza is er via kanaal Eén vanaf 07.00 uur. Wie het liefst via de NOS kijkt, kan dit woensdag alleen online doen via NOS.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws