Vuelta-organisatie krijgt veeg uit de pan van Hansen en De Gendt: 'Zonder licht terug naar de bus' Wielrennen
Wielrennen

Vuelta-organisatie krijgt veeg uit de pan van Hansen en De Gendt: 'Zonder licht terug naar de bus'

Vuelta-organisatie krijgt veeg uit de pan van Hansen en De Gendt: 'Zonder licht terug naar de bus'

De ploegentijdrit op dag één van de Vuelta a España was er eentje waar het nodige over gezegd en geschreven werd, zij het in negatieve zin. Zo werd de teamchrono verreden in barre weersomstandigheden en dienden veel ploegen in de schemering of donkerte te starten. Tot overmaat van ramp moesten veel coureurs na de tijdrit door het drukke verkeer in de Catalaanse hoofdstad terug naar het hotel. En dat zonder licht op hun fietsen. Adam Hansen, voorzitter van de rennersvakbond (CPA), gaf de Vuelta-organisatie een veeg op de pan op Twitter.

'Mijn lijst met zaken die gewijzigd moeten worden, is weer wat langer na de tijdrit van zaterdag', zo stelde de ex-prof. 'Traditioneel kent de Vuelta altijd een late start om het podium live op het nieuws te krijgen. Dit was echter de eerste keer met de huidige weerssituatie, waardoor er voor de renners een zeer slecht zicht ontstond. Dat is iets waar we nog niet eerder aan hadden gedacht.' De dienstdoende renners reden tijdens de donkere ploegentijdrit zonder licht. 'Deze renners zouden normaal gesproken een boete krijgen als ze in het donker rijden zonder licht aan. Dit is geen goed voorbeeld voor de jongere generatie', denkt de 42-jarige Hansen er het zijne van.

Sommige renners moesten maar liefst zes kilometer zonder licht op de fiets door het drukke centrum van Barcelona rijden

Hansen stuurde meerdere Twitterberichten de wereld in, waarop logischerwijs veel reacties kwamen. De Australiër diende een aantal van de mensen die hadden gereageerd van repliek. 'Op zich is het tijdstip van deze rit prima. Maar het is de organisator of de UCI die dit moet stoppen of iets moet doen halverwege de race als de weersomstandigheden niet zijn zoals verwacht. Niemand klaagt alleen over de tijd. Maar als je het te laat doet, loop je meer risico, en als die risico’s zich voordoen, doe dan iets', zo stelt hij onder meer.

Ook na afloop van de ploegentijdrit moesten de deelnemers nog een stukje zonder licht rijden, al trachtend de desbetreffende hotels te vinden. Lotto-Dstny-troef Thomas De Gendt liet in dat kader van zich horen onder het bericht van Hansen. 'Ik zou er graag iets aan toe willen voegen', steekt de routinier van wal. 'We moesten door het drukke verkeer en in het donker zonder licht terug naar de bus. Dat was in totaal zo'n zes kilometer', steekt hij zijn opinie als gebruikelijk niet onder stoelen of banken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws